Altaration
Ascension PressAltaration – Descoperirea misterului Sfintei Liturghii este un program catehetic american, dedicat în special tinerilor. Scopul programului este să răspundă unei mari probleme: cum să îi facem pe tinerii catolici să aprecieze frumusețea extraordinară și misterul Liturghiei… și să își dorească să participe la ea?
Printr-o experiență unică, recurgând la o cinematografie de înaltă calitate și la un manual de lucru, tinerii vor ajunge să vadă Liturghia și preoția într-un mod cu totul nou. Altaration urmărește să provoace reflecția, să nască discuții, să alunge mituri și să inspire tinerele suflete la o mai profundă și mai durabilă iubire pentru Liturghie. Scopul programului nu este să umple tinerii de informații, ci să pătrundă în inimile lor pentru a-i transforma.
Ce vedeți mai sus sunt câteva secvențe din programul Altaration. Nu sunt, desigur, filmele integrale din program (cam 20 de minute per sesiune; ultimul de o oră), ci acelea care se găsesc oferite gratuite pe YouTube de Ascension Press (le-am republicat doar pentru a putea include subtitrarea).
După succesului programului „Chosen”, pentru pregătirea la Mir, aceeași echipă a realizat programul „Altaration”, pentru a-i apropia pe tineri de Liturghie. Programul a fost adoptat și folosit de un număr foarte mare de parohii americane, fiind cel mai de succes program pentru tineri privind Liturghia.
Programul include 3 DVD-uri, cu cinci sesiuni cu materiale video, însoțite de un ghid pentru organizator și un manual pentru participant. Cei care vorbesc tinerilor sunt doi preoți și trei laici (catolici toți cinci), foarte cunoscuți și apreciați în SUA, vorbind anual la zeci de mii de tineri în evenimente de evanghelizare. Numele lor: pr. Mike Schmitz, pr. Josh Johnson, Mark Hart, Jackie Francois Angel, Chris Stefanick. Coordonatorul programului este Mark Hart, care și semnează manualul.
Altaration surprinde frumusețea și profunzimea Liturghiei, în timp ce nivelul profesionist de realizare face materialele video și manualul relevant și accesibil, în special pentru cei tineri.
Programul este structurat în cinci sesiuni. Există un text de pornire, de incitare, urmează partea video (circa 20 de minute), discuții între tineri (sunt sugerate niște întrebări), după care un text final din nou de citit și reflectat; există o „temă de casă”, întrebări frecvente și dicționar spre îmbogățire.
Ultima sesiune este diferită, materialul video fiind de o oră (pentru o parcurgere temeinică, ar fi bine de împărțit în două sesiuni). Se recomandă pentru sesiuni minim 90 de minute.
Programul Altaration m-a impresionat în primul rând prin informațiile prezentate. Am fost surprinsă că după atâția ani de participări la Liturghie nu m-am gândit niciodată la anumite aspecte, nu am văzut Liturghia, cu tot ce cuprinde ea, așa cum este de fapt: o coliziune între Cer și Pământ. Cu această viziune, am învățat să nu mă mai aștept ca Liturghia să fie un simplu eveniment de divertisment pământesc. De asemenea, pe parcursul acestor săptămâni, am ajuns să acord din ce în ce mai multă importanță Euharistiei, ca punct culminant al relației omului cu Dumnezeu.
În al doilea rând, mărturiile celor care au realizat acest program au fost de-a dreptul impresionante și uneori chiar surprinzătoare. S-au făcut ușor de înțeles și au știut cum să pună problema pentru ca noi, tinerii, să recepționăm mesajul lor. Pe lângă aceasta, în materialele video, ei vorbeau cu atât de multă seninătate și entuziasm încât e greu să îi vezi și să nu îi crezi pe cuvânt. În plus, imaginile și analogiile folosite de ei sunt atât de frumoase încât îmi vor rămâne întipărite în minte multă vreme. Toate acestea au fost prezentate într-un cadru artistic bine regizat.
Am participat cu plăcere la toate cele cinci sesiuni de Altaration și dacă voi mai avea ocazia, voi participa și în viitor.
Am avut fericita ocazie de a participa, împreună cu tinerii studenți din ASTRU Cluj, la programul Altaration. Aceste cateheze nu se rezumă la simplul fapt de a prezenta doctrina catolică despre Liturghie, ci te și provoacă la anumite trăiri profunde și la a-ți pune întrebări în ceea ce privește participarea activă și spirituală la celebrarea liturgică. Catehezele sunt susținute de laici și preoți americani într-o manieră foarte dinamică, pe limbajul tinerilor, într-un stil „hollywoodian” (în sensul bun al cuvântului). Filmulețele sunt făcute în mod profesionist. Chiar dacă sunt în limba engleză, fiind subtitrate în română reușesc să te capteze într-un mod extraordinar. În momentul când se termină o sesiune, ai aceea senzație că îți pare rău că s-a terminat și abia aștepți să mergi la următoarea sesiune.
La sfârșitul fiecărei sesiuni, în manualul pe care îl primești sunt anumite aprofundări sau anumite întrebări. Abia aștepți să le citești și iți lasă acea dorință de a aprofunda mai mult și a cunoaște mai mult. Această cateheză îmi aduce aminte de copilărie, când vedeam cate un episod din desenele animate ale lui Walt Disney și când abia așteptam să văd episodul următor, dar până la episodul următor parcă trăiai în continuare în acel miraj din poveste.
Pe lângă trăirea mea personală, pot să spun că tinerii erau foarte receptivi și constanți, atât în prezența la cateheze cât și în participarea activă la grupurile de discuții. Majoritatea dintre cei cu care am vorbit își doresc continuarea acestor cateheze. Recomand din tot sufletul aceste cateheze, atât pentru grupuri de tineri, cat și pentru noi, preoții. Este un instrument foarte bun și care provoacă, incită și ne determină să ne punem întrebări serioase în ceea ce privește trăirea noastră în celebrarea Sfintei Liturghii.
Din „Altaration” am învățat multe. Acesta este un prim punct care trebuie atins. Pentru că vorbim despre cateheză, iar cateheza nu se poate rezuma la discutarea nedumeririlor noastre sau la rugăciune comună. Pentru că, de fapt, nici nu avem idee câte întrebări și neclarități noi pot răsări dintr-un studiu aprofundat al, să zicem, Liturghiei. Nefiind conștienți de unele aspecte sau simboluri ale ei, suntem siguri pe noi înșine, dar și ignoranți. Este, așadar, esențial să ni se prezinte lucruri noi, care, deși nu ne frământă momentan (sau o fac în mică măsură) merită și trebuie cunoscute.
Sigur, Liturghia ne este familiară. Am asistat de sute, dacă nu de mii de ori la celebrarea ei. Însă acum avem ocazia să și participăm la desfășurarea ei, prin atenția acordată fiecărui gest, prin modul în care ne raportăm la rugăciune și Euharistie. […] Prin intermediul materialelor video, ne-au fost prezentate diferite accepțiuni ale Liturghiei: este ospăț, este nuntă la care suntem invitați ca oaspeți de onoare, este întâlnire cu Isus, este un timp de reculegere și încredințare în voia lui Dumnezeu la fiecare început de săptămână. […]
Știam că speakerii americani concentrați pe tineretul catolic sunt foarte spontani, simpatici, cu un simț al umorului pe limba noastră și în același timp profesioniști în ale credinței. Îi urmărisem pe internet și mă inspirasem de multe ori din modelul de viață pe care îl promovează, din prezentările lor despre Teologia Trupului, din discursurile lor interactive și savuroase. În „Altaration”, acestor calități li se adaugă tehnicile de realizare impecabile (filmarea, muzica, locurile alese pentru fiecare discurs) și exemplele numeroase din viețile vorbitorilor. Am auzit istorisiri despre o convertire, despre o nuntă, despre modul în care un preot a decis să își urmeze vocația. Dar s-a vorbit și despre sfinții care își luau puterea din Euharistie și despre ceea ce ar trebui să facem noi, odată împărtășiți.
Participarea la programul Altaration a fost o experiență extraordinară. Am învățat că Liturghia nu este doar o înșiruire de rugăciuni, ci este un dar de la Dumnezeu, evenimentul central al vieții noastre, unde Cristos, prin intermediul Euharistiei, ni se dăruiește nouă, făcând din noi tabernacole vii și propovăduitorii iubirii sale. Prin explicarea rugăciunilor și a gesturilor pe care le fac preoții în decursul Liturghiei am descoperit frumusețea Liturghiei și istoria bogată pe care o are aceasta. Cred că programul Altaration poate să trezească în orice persoană, oricât de reticentă și sceptică ar fi ea, entuziasmul și evlavia pentru cea mai frumoasă și bogată rugăciune a Bisericii, care este Liturghia.
Pentru mine programul Altaration a însemnat o aprofundare a unor semnificații care de multe ori m-au lăsat cu multe întrebări pentru care găseam acum rând pe rând răspunsuri. Motivația mea de a participa a fost răsplătită cu discuții interesante și posibilitatea de a face cunoștință cu oameni cu întrebări la fel de interesante.
Altaration a fost folosit cu succes în parohia greco-catolică cu hramul „Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj-Napoca în trei rânduri, când a rulat experimental, cu acordul PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla:
- Grupa Emaus de adolescenți: 4, 11, 18 și 25 octombrie; 1 noiembrie 2015 (8 persoane)
- Grupa Antiohia de adulți: 15 și 22 noiembrie; 6 și 13 decembrie 2015; 14 februarie 2016 (12 persoane)
- Grupa Ierusalim de adolescenți: 17, 24 și 31 ianuarie; 7 și 21 februarie 2016 (8 persoane)
Primindu-se acordul Episcopului pentru rularea programului și în alte parohii, Altaration este accesibil și altor parohii clujene.
- Grupul de studenți ASTRU: 25 octombrie; 1, 15 și 22 noiembrie; 6 decembrie 2016 (25 de persoane)
- Grupul de seminariști (Institutul Teologic): 7, 16, 21, 30 martie; 25 aprilie; 4 mai 2017 (21 persoane)
- Grupul parohiei Cipariu (Andrei Mureșanu): 7, 14, 21, 28 martie și 4 aprilie 2017 (15 persoane)
- Grupul parohiei Someșeni: 24 și 31 octombrie; 7, 14, 21 și 28 noiembrie 2017 (9 persoane)
- Grupul parohiei Zorilor II: (în desfășurare)