Eucharist (Euharistia)

Augustine Institute

Eucharist / Euharistia este un program catehetic american, dedicat în special adulților (tineri). Programul este unul biblic, care ne poartă de la Geneză până la Apocalipsă, arătând ce ne spune Scriptura despre Euharistie.

Cunoscutul biblist dr. Brant Pitre ne călăuzește prin Scriptură pentru a lumina minunăția Euharistiei. Isus a spus: „Acesta este Trupul Meu” și „Acesta este Sângele Meu”. Unii spun că este vorba doar despre niște simboluri spre amintire. Alții spun că este cu adevărat Trupul și Sângele lui Cristos, dar nu pot explica cum este așa ceva posibil. Euharistia este centrul Liturghiei – dar de ce?

Răspunsurile se găsesc aici. Revelând aspecte profunde din Scriptură, dr. Pitre ne oferă o perspectivă nouă pentru înțelegerea misterului Euharistiei.

Programul Eucharist face parte din seria LECTIO, de aceea mai jos aveți și un trailer al seriei amintite.

Augustine Institute a dezvoltat o serie de programe de studiu biblic intitulate generic LECTIO, din care face parte și programul Eucharist / Euharistia. Aceste programe se folosesc de vorbitori din cadrul Institutului Augustin.

Pentru seria despre Euharistie vorbitorul fiind dr. Brant Pitre, profesor de biblic la seminarul Notre Dame din New Orleans, Louisiana. A obținut doctoratul în teologie la Universitatea Notre Dame, unde s-a specializat în studierea Noului Testament și a iudaismului vechi. Este autorul multor articole și cărți populare, printre care și Jesus and the Jewish Roots of the Eucharist (Isus și rădăcinile iudaice ale Euharistiei) and Jesus the Bridegroom (Isus Mirele).  Prima din cele două cărți a apărut și în limba română (vezi detalii mai jos). Important: cartea și programul catehetic nu se exclud, în timp ce există desigur anumite suprapuneri.

Programul include 5 DVD-uri, cu zece sesiuni cu materiale video, însoțite de un ghid pentru organizator și un manual pentru participant. Desfășurarea presupune deci zece sesiuni, de două ore, care au în centru un material video de 40 de minute (împărțit în 2 sau 3 segmente). Materialul tipărit oferă rugăciunile de început și sfârșit, întrebările pentru discuții, dar, mai mult decât atât, oferă și un material de studiu între sesiuni. Aceasta înseamnă că participanții au la dispoziție un material structurat în cinci părți, pentru cinci zile, în care pot să citească informații suplimentare despre cele discutate în prezentarea video, inclusiv o lectio divina pe un text biblic, respectiv prezentarea unei opere de artă legată de Euharistie.

În anul 2016, Editura Humanitas a publicat cartea „Misterul Cinei de pe urmă. Isus şi rădăcinile iudaice ale Euharistiei”. Iată prezentarea cărții, preluată de pe Humanitas.ro.

În ultimii ani, creştinii de pretutindeni redescoperă originile iudaice ale credinţei lor. Iar între riturile creştine, Paştele, sărbătoarea Învierii Domnului, are cele mai puternice legături cu religia vechilor evrei. Brant Pitre şi-a propus să elucideze această legătură răspunzând unor întrebări precum: Cum arăta sărbătoarea Paştelui în vremea lui Isus? Ce aşteptau evreii de la Mesia? Ce a urmărit Isus prin instituirea Euharistiei? Şi, mai presus de toate, ce a vrut să spună Isus prin cuvintele: „Acesta este trupul meu… Acesta este sângele meu“ şi prin misterul frângerii pâinii? Subtil cunoscător al Bibliei şi al interpretărilor tradiţionale, evreieşti şi creştine, ale Sfintelor Scripturi, autorul aruncă o nouă lumină asupra Cinei de pe urmă, analizând vorbele şi gesturile lui Cristos în cadrul iudaismului din secolul I şi subliniind adevărata revoluţionare a credinţei pe care a inaugurat-o.

„Cartea de faţă ne oferă o incursiune fascinantă în istoria religioasă a poporului ales, în care eşecul împlinirii destinului uman a fost reparat şi depăşit de o revelaţie şi o pedagogie divină care să-i permită omului să-şi redobândească demnitatea. Ele evocă situaţii de viaţă cu valoare paradigmatică, instituţii, gesturi semnificative care, mai apoi, se cristalizează într-o liturgie cu forţă eliberatoare. Cina de pe urmă luată de Isus Cristos cu ucenicii săi este o astfel de liturgie. Celebrarea ei nu doar reaminteşte un eveniment din trecut, ci, prin frângerea pâinii şi prin oferirea cupei cu vin, actualizează Jertfa de sine a Mântuitorului astfel încât rodul ei eliberator se perpetuează de-a lungul veacurilor.“ (Tarciziu ȘERBAN)

Eucharist / Euharistia este actualmente în desfășurare în parohia greco-catolică cu hramul „Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj-Napoca:

  • Grupa de adulți: 13, 20 și 27 noiembrie 2016 (va continua cu celelalte sesiuni)
  • Grupa de adolescenți: 15, 22 și 29 ianuarie 2017 (va continua cu celelalte sesiuni)