Cina cea de Taină repovestită copiilor

Laugh and Grow - Bible for Kids

O prezentare scurtă a Cinei de Taină, dar cu trimitere la primul Paște, la Paștele evreiesc. Subtitrare: Radu și Oana C.

În momentul publicării, subtitrarea în română este disponibilă doar pe Cristofori.ro, nu și pe YouTube, în clipul original.

Durată: 7 minute și 5 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete:

 

– Era timpul ca Isus și discipolii Săi să sărbătorească Paștele evreiesc.
– Paștele evreiesc? Ce este Paștele evreiesc?
– Îți amintești când Dumnezeu l-a trimis pe Moise să îi salveze pe israeliți din Egipt?
– O, da! Dumnezeu a trimis broaște și muște și întuneric și alte lucruri! A fost o nebunie!
– Așa a fost! Dumnezeu a trimis plagă după plagă, zece plăgi! Dar faraonul tot a refuzat să lase poporul lui Dumnezeu să plece. A spus: „Nu! Nu voi lăsa poporul lui Dumnezeu să plece.” Așa că era timpul ca faraonul să vadă cât de puternic poate fi Dumnezeu.
– Ce s-a întâmplat mai apoi?
– Dumnezeu i-a spus lui Moise să ceară tuturor familiilor israelite să pregătească un miel pentru o masă specială și apoi să ia o parte din sângele acelui miel și să ungă cu el cadrul ușii caselor lor.
– De ce le-a spus Dumnezeu să facă aceasta?
– Pentru că, pentru ultima plagă, Dumnezeu va trimite un înger să ia viața fiecărui fiu întâi născut al egiptenilor. Îngerul va trece peste casele israeliților ce au sângele mielului deasupra ușilor lor. Așadar, sângele mielului…
– I-a salvat pe fiii israeliților.
– Și, de atunci încoace, israeliții au sărbătorit Paștele lor cu o masă specială, asemenea celei pe care au avut-o în acea noaptea, în Egipt, când îngerul a trecut peste casele lor, cu mulți, mulți ani înainte.
– Am înțeles acum!
– Așadar, Isus și discipolii Săi au călătorit la Ierusalim, unde mulți oameni s-au adunat pentru a sărbători Paștele evreiesc și s-a întâmplat ceva extrem de minunat! Când a ajuns acolo…
– O, chiar? Ce?
– În timp ce Isus intra în oraș călare pe un măgar, o mare mulțime de oameni a venit să îl întâmpine.
– Știau cine este El?
– Da, erau atât de entuziasmați! Au fluturat ramuri de palmier și apoi le-au pus în fața Lui.
– E amuzant. De ce au făcut așa ceva?
– A fost modul lor de a-i arăta onoare lui Isus.
– Ca un covor de bun venit! Ce grozav!
– Și apoi au strigat: „Osana! Osana! Binecuvântat este Cel care vine în numele Domnului.” Era ca o paradă!
– O paradă pentru un Rege!
– Toată lumea era atât de fericită…
– Așteptați, așteptați, așteptați! Opriți totul! Noi nu suntem fericiți deloc!
– Nici măcar un pic!
– Ah, da, fariseii și saduceii. Acești lideri religioși nu erau fericiți, erau foarte nervoși.
– Hei! Isus face atâtea probleme! Dacă romanii aud că oamenii îl numesc Rege, își vor trimite soldații să ne arunce în închisoare.
– Trebuie să îl oprim pe Isus și pe discipolii Săi.
– Așa că au venit cu planul lor secret de a-i face rău lui Isus.
– O, nu! Nu se poate să îl rănească pe Isus.
– Nu îți face griji! Chiar și aceasta a făcut parte din planul lui Dumnezeu. Mai târziu, în acea noapte, Isus și discipolii Săi s-au adunat să mănânce masa de Paște. Așa cum făceau în fiecare an, dar în anul acesta a fost diferit. În timpul mesei, Isus s-a ridicat și a spălat picioarele discipolilor Săi ca să le arate ce înseamnă cu adevărat să îi iubești și să îi slujești pe ceilalți. Apoi Isus a spus ceva ce i-a surprins pe toți: „Unul dintre voi se va întoarce împotriva Mea”.
– O, nu, de ce a spus aceasta?
– Ei bine, știa că unul dintre ei îi ajută pe farisei și pe saducei.
– Ooo! Au fost surprinși discipolii?
– Sigur! S-au uitat unul la altul și au spus: „Cine să fie oare?” Isus știa ce se va întâmpla. A vrut să își pregătească discipolii, așa că a luat o bucată de pâine și a spus: „Acesta este Trupul Meu, care se dăruiește pentru voi”. Apoi a luat paharul și a spus: „Acest pahar este Noul Legământ în Sângele Meu, vărsat pentru voi”.
– Ce a vrut să spună prin aceasta? Ce este „leg… legă…”
– Legământul.
– Ce înseamnă aceasta?
– Un legământ este o promisiune. Cu mulți ani înainte, Dumnezeu a făcut un legământ, o promisiune, de a binecuvânta poporul Său. Acum Isus a spus că Dumnezeu va face un Nou Legământ cu ei, că îi va binecuvânta într-un mod nou. Dar când a spus: „Acesta este Trupul Meu” și „Acesta este Sângele Meu”, suna ca și cum acest Nou Legământ avea de-a face cu Isus care moare. Și așa a făcut.
– Ce vrei să spui? De ce a trebuit să moară Isus? Amintește-ți: când îngerul din Egipt a văzut sângele mielului deasupra ușilor, ce a făcut?
– Ăăă… A trecut pe deasupra casei.
– Și oamenii au fost salvați. Isus spunea că acum Trupul și Sângele Său îi va salva. Spunea că El era noul Miel pascal.
– Uau!
– Ucenicii nu puteau să creadă ce auzeau! Apoi, după cină, Isus a luat o parte dintre discipoli și s-au dus într-o grădină, ca să se roage. Știa ce avea de făcut în continuare și știa că nu va fi ușor. După o vreme a spus: „A sosit ceasul”. Și chiar în acel moment, unul dintre discipolii Săi a sosit conducând un grup de soldați trimiși de saducei să îl aresteze pe Isus.
– Care discipol a fost?
– Discipolul numit Iuda. Acum toată lumea știa cine se întorsese împotriva lui Isus. Cu ajutorul lui Iuda, fariseii și saduceii l-au arestat pe Isus.
– Așa cum plănuiseră!
– Dar știi ceva? Lucrurile nu au mers așa cum plănuiseră ei.