Schimbarea la Față - studiu biblic

Radu Capan

 

Catehismul Bisericii Catolice, la numerele 554-556, vorbește despre episodul Schimbării la Față ca o anticipare a Împărăției și o pregustare a venirii lui Cristos în glorie, dar recunoaște și că este un episod misterios. Vă propunem un studiu biblic prin care să ne apropiem de acest text și să îi punem cu curaj întrebări. Privindu-l în ansamblul Sfintei Scripturi vom descoperi răspunsuri la aceste întrebări, după care vom vedea și ce lumini aduce pentru viețile noastre.

Materialul video reprezintă un proiect al Departamentului de Învățământ Religios și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, fiind realizat de Radu și Oana Capan.

Pentru a avea în față textele studiate vă recomandăm să descărcați acest PDF.

  1. Introducere (3 min 22 sec)
  2. Fața lui strălucea (17 min 55 sec)
  3. Ascultați de El (15 min 18 sec)
  4. Aplicații practice (3 min 33 sec)
  5. Prin suferință la glorie (12 min 7 sec)
  6. Transfigurarea noastră (12 min 41 sec)
  7. Icoana sărbătorii (16 min 33 sec)

Durată: 81 min 31 sec
Limba (audio): română

Vezi pe YouTube

[etichete]

Vă salut! Sunt Radu Capan și vă propun în continuare un scurt studiu biblic pe marginea cunoscutului episod al Schimbării la Față. Trebuie să recunoaștem că este un episod misterios. La o primă vedere, pare un număr de magie, în care Domnul își schimbă aparența fizică în fața unei mini-audiențe ce îl privește uimită și confuză. Pe mine mă duce cu gândul la filmele SF în care apar figuri angelice ale căror fețe nu le poți distinge, toată ființa lor fiind ca o lumină albă, ireală. Adevărul este că nu știm exact ce s-a întâmplat sus pe munte. Cuvintele sunt sărace, iar aceasta tocmai pentru că experiența Schimbării la Față nu aparține acestei lumi.

Pe de altă parte însă, nu știu dacă ați sesizat, acestui episod pare că îi lipsește utilitatea. Nu avem pe nimeni vindecat, hrănit sau ferit de vreun pericol. Unii îi văd utilitatea susținând că Schimbarea la Față i-a întărit pe discipoli în perspectiva la ce urma să se întâmple: pătimirea Domnului nostru Isus Cristos. Ei bine, sunt și sceptici care au o altă opinie: după ei, dacă acest episod ar fi avut într-adevăr loc, atunci discipolii ar fi trebuit să fie atât de încurajați de vederea gloriei lui Isus Cristos încât să fie gata de orice pentru El… Ori știm că nu s-a întâmplat așa: când Isus era răstignit pe cruce, discipolii îl abandonaseră deja – toți, mai puțin Ioan. „Aha!”, spun scepticii. „Este clar că evenimentul acesta nu e unul istoric!”

Bun. Avem deci în față un episod nu doar misterios, după cum spune chiar Catehismul Bisericii Catolice, ci și controversat. Sper că v-am captat atenția! Haideți atunci să „despachetăm” acest eveniment din viața Mântuitorului, pentru a vedea că reunește teme biblice importante, dar și extrem de practice! Vom structura acest studiu în trei părți: mai întâi, desigur, vom vedea textul în sine, situându-l în contextul Evangheliei, dar și în contextul general al Sfintei Scripturi; apoi vom evidenția două aplicații practice ale lui, una legată de perechea suferință glorie, iar cealaltă de – să îi spunem – schimbarea noastră la față; iar la final vă propun să vedem icoana sărbătorii. Ok? Să pornim atunci la drum!