Levitic

The Bible Project (Torah Series)

Clipul oferă o prezentare a cărții Leviticului, a treia carte din Sfânta Scriptură. Scopul ei este să arate cum israeliți corupți pot trăi în prezența bunătății lui Dumnezeu fără să fie distruși. Mai exact sunt prezentate trei modalități.

Vedeți AICI rapid toată seria Tora, cu subtitrările sigure (făcute de noi).

Clipul face parte din The Bible Project, de unde îl puteți descărca la rezoluție mare.

Clipul are subtitrare în limba română, ce poate fi descărcată de aici în varianta noastră. Mulțumim Matei C. pentru traducere.

 

Durată: 6 min 30 secunde (plus mesajul de final)
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube (ORIGINAL) Vezi pe YouTube (VARIANTA SIGURĂ)

Etichete: *
Dacă nu vedeți subtitrarea în limba română, activați-o!

Dat fiind că subtitrările de pe YouTube sunt editabile colectiv, nu putem garanta pentru subtitrarea pe care o vedeți acum. Putem însă garanta pentru subtitrarea în forma prelucrată de noi (vedeţi linkul notat ca variantă sigură). Vedeți alăturat cum puteți descărca clipul și subtitrarea pregătită de noi.

Subtitrarea în limba română

Jon: Cartea Leviticului – știm că ați evitat-o deoarece e ciudată. Haideți să rezolvăm aceasta. Amintiți-vă că povestea Bibliei începe cu oamenii care se află în prezența lui Dumnezeu, dar ei sunt izgoniți datorită răzvrătirii lor. Totuși, Dumnezeu dorește să aibă o relație cu noi, astfel că alege o familie pe care o va folosi pentru a readuce lumea în prezența Lui.

Tim: Prezența lui Dumnezeu vine să locuiască într-un cort în mijlocul Israelului.

Jon: Și aceasta este minunat!

Tim: Dar există o problemă, pentru că este atât de intensă că Moise nu poate intra iar preoții care intră cum nu se cuvine… mor.

Tim: Stai puțin, dacă prezența lui Dumnezeu este bună, de ce dintr-o dată este periculoasă pentru oameni?

Jon: Gândiți-vă în felul următor: prezența lui Dumnezeu este ca și soarele – este putere și bunătate pură. Și când ceva muritor și coruptibil se apropie de această putere pură este distrus. Așadar, cuvântul „sfințenie” este folosit în Levitic pentru a descrie prezența pură și puternică a lui Dumnezeu, care, asemenea soarelui, este și bună dar și periculoasă. Așadar, scopul cărții Leviticului este să arate cum israeliți corupți pot trăi în prezența bunătății lui Dumnezeu fără să fie distruși. În carte sunt trei modalități în care se poate realiza aceasta și vi se vor părea ciudate, dar stați alături de noi.

Jon: Prima modalitate sunt ritualurile, a doua este ideea de preoție și a treia este o serie de legi ale purificării.

Tim: Cartea este împărțită în șapte secțiuni și fiecare soluție este tratată în două secțiuni ale cărții. Ritualurile sunt aici, preoții aici și legile purificării merg aici.

Jon: Prima soluție, ritualurile, implică multe sacrificii de animale. Astfel Leviticul începe cu instrucțiuni detaliate despre cum se fac aceste sacrificii. Unele sunt moduri de a spune „Mulțumesc” lui Dumnezeu și altele sunt moduri de a spune „Îmi pare rău”.

Tim: Iar la finalul cărții sunt mai multe ritualuri, despre a respecta zile sfinte și sărbători. Sunt toate celebrări care amintesc părți din istoria prin care Dumnezeu a salvat Israelul și l-a ales dintre națiuni.

Jon: A doua soluție la problema sfințeniei are de a face cu preoții. A fi direct în prezența lui Dumnezeu este foarte periculos, așadar El numește preoți ca reprezentanți speciali care pot sta în prezența Lui, în numele celorlalți.

Tim: În această secțiune avem o relatare despre cum sunt consacrați preoții. Iar cealaltă secțiune explică standardele înalte după care trebuie să trăiască, deoarece muncesc atât de aproape de prezența lui Dumnezeu.

Jon: A treia soluție din carte este despre legile purificării, și acestea sunt cel mai greu de înțeles. De exemplu, în această secțiune suntem foarte preocupați de a ști dacă ești „curat” sau „necurat”.

Tim: Un alt mod de a spune este: a fi „pur” sau „impur”. Iată ce trebuie să știm pentru a înțelege aceasta: când ești într-o stare de puritate poți fi în prezența lui Dumnezeu, când ești într-o stare impură nu poți. De aceea era foarte important pentru israeliți să știe în ce stare sunt în fiecare moment.

Jon: Așadar avem prima dată o listă de animale pure și impure.

Tim: Această listă e împărțită în funcție de unde trăiesc: pe uscat, în mare, în aer. Textul nu arată clar de ce anumite animale sunt impure sau de ce atingerea sau consumarea lor te face impur. Este clar, totuși, că evitarea acestor creaturi va deosebi Israelul și îi va aminti că sfințenia lui Dumnezeu trebuie să influențeze fiecare parte a vieții, inclusiv ceea ce mănâncă.

Jon: După legile despre mâncare, avem multe reguli aleatorii despre lucruri precum boli ale pielii, atingerea cadavrelor, ce să facem cu scurgerile din trup…

Tim: Dar ele nu sunt aleatorii. Toate acestea sunt lucruri pe care israeliți le asociau cu viața și moartea, care sunt sacre, deoarece Dumnezeu este autorul vieții.

Jon: Ok. Dar simplul contact cu aceste lucruri te face impur?

Tim: Da, dar trebuie să ne amintim că nu este greșeală sau păcat a fi ritualic impur – doar aștepți câteva zile, faci o baie, oferi un sacrificiu și ești pur din nou. Nu e însă potrivit să vii în prezența lui Dumnezeu când te afli într-o stare impură.

Jon: Există mai multe legi privind puritatea în cealaltă secțiune.

Tim: Se concentrează pe comportamentul moral al Israelului. Sunt legi legate de dreptatea socială, relații sănătoase, a avea integritate sexuală. Trăirea după aceste legi va face Israelul un popor pur din punct de vedere moral care poate trăi în prezența lui Dumnezeu.

Jon: Acestea sunt cele trei soluții. Poate ați remarcat că acestea înconjoară nucleul cărții și aici găsim un ritual foarte important numit Ziua Ispășirii.

Tim: Israelul este un trib mare acum și se poate ca multe dintre păcate să nu fie remarcate, oamenii să nu ia măsuri… Așa că odată pe an, preotul ia doi țapi, și unul dintre ei este sacrificat și sângele lui e dus în prezența lui Dumnezeu, unde în mod simbolic acoperă sau ispășește păcatele Israelului.

Jon: Este destul de ciudat…

Tim: Sensul acestei jertfe este explicat în capitolul următor unde Dumnezeu spune că sângele unei creaturi este viața acesteia, așa că viața țapului este oferită ca substitut și primește pedeapsa lui Dumnezeu pentru păcatele Israelului ca astfel oamenii să nu fie nevoiți să o facă.

Jon: Rămâne cel de-al doilea țap.

Tim: Preotul își pune mâinile deasupra lui și mărturisește toate păcatele Israelului – ca și cum ar pune păcatele asupra țapului. Iar apoi țapul este izgonit în sălbăticie. E numit „țapul ispășitor”.

Jon: Da, am mai auzit expresia înainte.

Tim: Este o imagine foarte puternică care arată cum Dumnezeu îndepărtează în mod elegant păcatul Israelului.

Jon: Dar să fim sinceri, sacrificiile în general par atât de barbare.

Tim: Trebuie să vă amintiți că în vechime sacrificiile erau calea principală de a cumpăra un favor de la zei. Dar problema era că acei zei erau impredictibili, capricioși, nu știai dacă te vor ignora sau se vor întoarce împotriva ta. În acest context cultural îl vedem pe Dumnezeul Israelului total diferit. Într-adevăr se mânie pe depravarea umană, dar nu este niciodată capricios. Și iubește oamenii, așa că oferă această cale clară pentru ca Israelul să știe cu încredere că sunt iertați și că în ciuda depravării lor pot trăi în siguranță în prezența lui Dumnezeu. Aceasta face cartea Leviticului, o declarație revoluționară pentru acele zile.

Jon: Acesta este așadar Leviticul. Dar Israelul se află încă la Muntele Sinai în mijlocul sălbăticiei; au nevoie de un loc unde să stea.

Tim: Da, pământul pe care Dumnezeu i l-a promis lui Abraham, astfel călătoria către acel pământ este subiectul următoarei cărți din Biblie.