Noua Evanghelizare: La cine suntem trimiși?

Cardinalul Donald Wuerl

Cardinalul Wuerl despre presanta sarcină a acestor timpuri: Noua Evanghelizare. În acest episod vorbește despre subiecții Noii Evanghelizări, evidențiind trei tipuri.

Clipul este subtitrat în română. Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 2 min 18 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube

[etichete]

Notă: Seria de șase episoade este realizată de Arhidieceza de Washignton și prezentată de Cardinalul Donald Wuerl. Prelatul scrie pe blogul său: „Sarcina presantă a acestor vremuri este Noua Evanghelizare. Dar ce anume este Noua Evanghelizare? Care este mesajul Noii Evanghelizări? Unde și cine este audiența vizată? Ce încearcă să realizeze? De ce este nevoie pentru această lucrare de Nouă Evanghelizare? Pentru a răspunde la aceste întrebări și la altele am produs o serie video intitulată Noua Evanghelizare astăzi. Fiecare dintre aceste scurte materiale video urmărește să îi ajute pe oameni să își asume această misiune vitală la care suntem toți chemați, pentru ca să devenim noi evanghelizatori.”

Subtitrarea în limba română

Când vorbim despre Noua Evanghelizare, care este efortul de a împărtăși istoria lui Isus, dar într-un mod nou și actual, unde îi găsim pe oamenii pe care ar trebui să îi evanghelizăm? La cine ducem această Veste Bună că Isus este Fiul lui Dumnezeu, că Isus a murit pentru noi, a înviat din morți, și că noi suntem binecuvântați să fim fii adoptivi (ai lui Dumnezeu).

În cadrul discuțiilor despre Noua Evanghelizare, în Sinodul din 2012, Sfântul Părinte ne-a spus: există în esență trei sectoare de bază pentru Noua Evanghelizare. Pe ele se concentrează evanghelizarea.

  • În primul rând: împărtășirea istoriei credinței noastre cu persoane care se poate să nu o mai fi auzit vreodată. Aceștia ar putea fi oameni pe care să îi știm din cartierul nostru. S-ar putea să îi știm ca oameni care pur și simplu nu cunosc absolut nimic despre credința noastră catolică.
  • Apoi este această practică, acest act al Noii Evanghelizări, de împărtășire a credinței cu membrii propriei noastre familii. Poate fi un element catehetic simplu, ce face parte în mod obișnuit din viață: să ajuți un copil să își facă semnul Crucii, să își învețe rugăciunile. Toate acestea fac parte din Noua Evanghelizare.
  • Dar cel mai la obiect este atunci când începem să invităm înapoi la practicarea credinței pe cei care s-au îndepărtat. Cu toții știm pe unii care ar trebui să fie cu noi și care poate ni s-ar alătura dacă ar fi invitați. Trăim în această cultură, această lume, în care atât de mulți pur și simplu au plecat, s-au îndepărtat. Sarcina noastră este să îi invităm să revină.

Toate acestea sunt acțiuni ale Noii Evanghelizări. A ieși în lume și a invita înapoi în îmbrățișarea Domnului.

Mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze.