Săptămâna Mare: 5 sfaturi pentru a o trăi bine
CristoforiAm intrat în Săptămâna Mare! Cum am putea să o trăim cât mai bine? Desigur, sunt multe lucruri pe care le putem face. Cel mai important este să avem în minte Patima Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos, încercând să retrăim cu El momentele principale, de la trădare până la răstignire și așezarea în mormânt. Pentru a încuraja meditația vom căuta să facem liniște în noi – și în jurul nostru! De asemenea și să participăm la slujbele speciale pe care Biserica ni le propune în aceste zile. Dar participarea noastră nu trebuie să fie doar prin reflecție – să ne unim suferințele noastre cu ale lui Isus, și chiar să îi oferim în această săptămână mai multe mortificări decât în restul Postului. Nu în cele din urmă, pentru a putea participa nu doar la Patima ci și la Învierea lui Isus, pentru a ne putea împărtăși la marea sărbătoare de duminică, ne vom spovedi. Acestea ar fi foarte pe scurt ideile:
- Redu zgomotul și agitația
Taie din tot ce te poate distrage de la a trăi profund aceste zile. - Înăsprește postul
Alege pentru săptămâna aceasta o jertfă mai mare, o renunțare în plus. - Spovedește-te bine
Examinează-ți temeinic conștiința, folosind un chestionar. - Participă la slujbe
Vezi orarul din parohia ta pentru celebrările specifice Săptămânii Mari. - Meditează la Patimi
Folosește Calea Crucii, misterele de durere ale Rozariului, scrierile unor sfinți…
Data publicării: 25 aprilie 2016
Etichete: faptele milei sufletești * suferința

Redu zgomotul și agitația
Taie din tot ce te poate distrage de la a trăi profund aceste zile: din timpul petrecut pe internet, pe mobil, la televizor; adaptează chiar și muzica ce o asculți… Dacă tot vrei să asculți muzică, de ce să nu încerci mai multă muzică religioasă în această perioadă? Pe internet găsești numeroase înregistrări cu cântări din tradiția răsăriteană (ex: Prohodul Domnului), cu cântări gregoriene ș.a. Poate renunți săptămâna aceasta la serialele de comedie pe care le urmărești. Ce altceva ai mai putea face ca să te ajute să intri în starea de spirit potrivită pentru acest timp dureros în care Isus a fost trădat, batjocorit, răstignit?
Înăsprește postul
În funcție de ce ai reușit până acum la capitolul post / mortificare, alege pentru săptămâna aceasta o jertfă mai mare. Dacă nu ai reușit să te abții de la carne în Post, poți încerca măcar în Săptămâna Mare. Sau poți încerca o zi cu pâine și apă (desigur, după vârstă și starea sănătății tale). Dacă postul alimentar este prea dificil, poți alege să faci alte renunțări. Dar încearcă să trăiești mai intensiv și din acest punct de vedere finalul de Post, căutând să unești cu jertfa Domnului jertfa ta personală.
Și nu uita: vineri este post și ajun!


Spovedește-te bine
Desigur, desigur: întotdeauna te spovedești bine. Dar ce ar fi acum să te reîntorci la practica din copilărie și să folosești un chestionar (găsești aici – apropo, vezi Spovada.ro pentru mai multe informații despre Spovadă) pentru a-ți analiza conștiința până în cele mai mici cotloane, unde poate nu ai fost atât de atent să faci curat în ultimul an. Și pentru că s-ar putea să ai mai multe de spus la Spovadă, planifică-ți bine când și cum o faci: nu o lăsa pe ultima clipă! Vezi orarul de Spovezi din parohia ta. Asigură-te că pe Înviere ai sufletul curat și te poți împărtăși.
Participă la slujbe specifice perioadei
Săptămâna Mare include o serie de slujbe care sunt celebrate doar acum. În multe parohii continuă celebrarea Căii Crucii, și dacă nu ai ajuns cumva în tot Postul Mare, ar fi excelent să mergi acum. Dar apar și slujbe care se celebrează o singură dată pe an: în Joia Mare (Lectura celor 12 evanghelii), în Vinerea Mare (Prohodul Domnului), și apoi, desigur, Utrenia Învierii, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Vezi orarul din parohia ta și caută să participi la aceste slujbe. Vei vedea cât de mult te ajută ele să retrăiești Săptămâna Mare… și ajungem astfel la ultimul punct.


Meditează la Patimile Domnului
Folosește-te de Calea Crucii, de misterele de durere ale Rozariului, de scrierile unor sfinți, de textul biblic desigur, de orice altceva crezi că te poate ajuta să meditezi la cele trăite de Isus Cristos în Săptămâna Mare. Poți apela desigur și la filme – iar televiziunile de regulă transmit în această perioadă diverse ecranizări. Nu urmări însă evenimentele Pătimirii ca un spectator extern: caută să fii prezent alături de El, la Cina cea de Taină, în Grădina Ghetsimani, în procesul ce a urmat arestării Lui, pe Calea Crucii, până pe Golgota, iar apoi la așezarea Lui în mormânt.
Făcând toate acestea, vei putea să trăiești mai puternic bucuria Învierii Mântuitorului. O Săptămână Mare binecuvântată!