Sfântul Ierarh Nicolae, Făcătorul de minuni

O animație ortodoxă rusă despre Sf. Nicolae.

Durată: 3 min 55 secunde
Limba (audio): rusă
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
[etichete]

Sfântul Ierarh Nicolae,
Făcătorul de minuni
Arhiepiscopul Mirelor Lichiei

Astăzi Sfânta Biserică cinstește pomenirea unuia dintre sfinții ortodocși cei mai cinstiți în Rusia, pe un minunat plăcut al lui Dumnezeu, mare mijlocitor în fața Domnului și sfânt ocrotitor – Sfântul Nicolae, Făcătorul de minuni. Nu poate fi numărată mulțimea minunilor săvârșite de Sfântul Nicolae la cererile, lacrimile și rugăciunile credincioșilor, atât în timpul vieții, cât și pe parcursul celor 1.500 după adormirea sa. Și astăzi, e greu să întâlnești pe cineva care nu auzise nici măcar o dată despre Sfântul Nicolae, Făcătorul de minuni.

El era minunat chiar din pruncia sa. Nașterea sa, botezul, primul an al vieții sale – prin toate el vădea lumina viitoarei sale slave a unui mare făcător de minuni. În copilărie și în tinerețe, el aproape că nu ieșea din biserică. Se ruga și învăța toate marile cunoștințe și învățături ale Sfinților Părinți ai Bisericii, zidind în lăuntrul său un lăcaș demn de Duhul Sfânt. În ce privește credința, el era asemenea unui stareț cu experiență. În ce privește iubirea de oameni și mila – nu erau asemenea lui. Ce să zici? Toți doar se mirau unui asemenea plăcut al lui Dumnezeu și îl respectau profund.

Când Sf. Nicolae a mers la Ierusalim, orașul sfânt l-a primit ca pe un mare pelerin, deschizând larg în fața lui ușile încuiate ale bisericii de pe Muntele Sionului. Închinându-se la toate locurile sfinte legate de slujirea pământească a Domnului, Sf. Nicolae a hotărât să se retragă în pustie, râvnind o viață de tăcere. Dar un glas din cer i-a vestit o altă cale ce îl aștepta: „Întoarce-te în patria ta și mergi la Mira Lichiei, și să se preaslăvească în tine numele Meu”. Și i-a dat Domnul Sfântului Nicolae Evanghelia într-o copertă scumpă, iar Preasfânta Născătoare de Dumnezeu i-a dat un omofor.

Într-adevăr, întorcându-se acasă, în Mira Lichiei, el a fost ales episcop. Căci în timpul alegerii noului arhiereu, unui Sfânt Părinte, într-o vedenie, i-a fost arătat alesul lui Dumnezeu – Sfântul Nicolae. Sfântul Ierarh a adus în eparhia sa pacea și binecuvântarea lui Dumnezeu. Fiind un mare ascet, el a fost un exemplu de blândețe, nerăutate și iubire față de oameni. Dar în problema purității credinței, el era un râvnitor și îndrăzneț luptător al Bisericii lui Hristos. Sfărâma idolii și ruina capiștile acestora. Gândirea neortodoxă și filosofia deșartă le suprima din rădăcină. Mustra pe ereticii ce persistau în înșelările lor, tămăduia pe cei căzuți și pe cei care s-au depărtat de dreapta credință din neștiință.

Domnul l-a salvat de la moarte în timpul persecuțiilor nelegiuitului Dioclețian. Și Sfântul Nicolae a izbăvit de la moarte sute de oameni: și osândiți pe nedrept, și care se înecau în mare, și care mureau de foame, și chiar și pe cei morți. Mult timp l-a păzit Domnul pe plăcutul Său pentru binele întregii lumi, luându-l la Sine tocmai la adânci bătrâneți. Dar și din cer Sfântul Nicolae îi ajută până în prezent pe toți cei care îi cer mijlocirea. Și nu există pe pământul rusesc nici un loc în care să nu fie biserică închinată Sfântului Nicolae – acel loc în care te poți închina Sfântului Nicolae, Făcătorul de minuni.