5 moduri de a susține presa catolică

Cristofori

Important! Pornim de la premisa că folosești deja, poate chiar intens, presa catolică. Există reviste diecezane/eparhiale, poate și parohia ta are una. Sunt apoi nenumărate situri, și de asemenea unele inițiative în radio și televiziune. Toate acestea sunt surse pentru a ne alimenta… catolicismul!

Și acum un secret: presa catolică (ca orice altă presă) nu funcționează pe aer! Ea are nevoie de oameni, de aparatură, de timpi investiți… de ajutorul tău. Iată cinci moduri în care credem că poți ajuta presa catolică, astăzi – fiind sărbătoarea ei, căci este Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale – și oricând peste an.

 1. Susține cu rugăciunea ta
  Roagă-te astăzi, și nu numai, pentru cei care îți oferă cărți, reviste, situri, emisiuni radio şi tv.
 2. Susține cu recunoștința ta
  Mulțumește, prin telefon, email, scrisoare, celor care lucrează în presa catolică.
 3. Susține cu promovarea ta
  Invită-i pe prietenii tăi să folosească presa catolică, oferindu-le recomandări concrete.
 4. Susține cu implicarea ta
  Scrie materiale, fă fotografii sau filmează pentru revista/situl parohiei sau Diecezei/Eparhiei tale.
 5. Susține cu donația ta
  Vezi cheta organizată special azi sau donează direct.

Data publicării: 8 mai 2016

Etichete:

Susține cu rugăciunea ta

Astăzi la Liturghie, sau acasă, roagă-te pentru toți cei de a căror muncă te bucuri atunci când citești o carte sau o revistă, când navighezi pe un sit, când asculți o emisiune la radio sau urmărești una la televizor. După cum intuiești, în spate sunt zeci, în total la nivel național chiar sute de oameni, unii cu penelul, alții în partea tehnică – iar aceștia nu sunt mai puțin valoroși, căci cum ar putea apărea o carte dacă nu ar fi oamenii care să o tipărească? ș.a.m.d. Pomenește-i în rugăciunile tale… și poate nu doar astăzi, ci și cu alte ocazii. Notează undeva: „Să mă rog pentru cei ce lucrează în presa catolică!” Mulțumim!

Susține cu recunoștința ta

Ai citit o carte și ți-a plăcut foarte mult! Este excelent… dar crezi că cei de la editură, cel care a scris-o sau a tradus-o, știu aceasta? Dar dacă ar ști? Ce mare bucurie le-ai produce, ce încurajare poate fi aceasta pentru munca lor! Gândește-te să trimiți un email, sau să dai un telefon, sau să trimiți o scrisoare editurii, revistei, sitului, postului de radio sau tv față de care te simți recunoscător. Pentru tine poate să nu fie mult: un minut la telefon, câteva rânduri scrise într-un email… dar pentru cei de la capătul celălalt poate să fie foarte mult! Poate fi un simplu mulțumesc, dar dacă ești gata să dăruiești mai mult mai scrie ceva: ce anume îți place, ce anume ți-ai dori… acesta ar fi un feedback mai constructiv și mai bine venit. Desigur, poți strecura și câte o observație, dar poate nu din prima. 🙂 Mulțumim de înțelegere!

 

Susține cu promovarea ta

Știi ce ar fi minunat? Dacă ai recomanda și altora ceea ce citești/asculți/vezi tu! Ai citit o carte bună? Nu ține pentru tine: spune. Spune-le prietenilor, scrie pe Facebook, promoveaz-o în orice mod poți! Îți plac anumite situri? Spune-le și altora! Sau poate emisiuni de radio sau de televiziune: la fel, împărtășește aceasta. Presa catolică este încă departe de a ajunge la toți credincioșii. Îți vine să crezi sau nu, dar anumiți credincioși nu au citit niciodată o carte apărută la o editură catolică; sau nici nu știu numele sitului diecezan/eparhial; nu urmăresc știrile, nici din viața parohiei, nici din cea a Diecezei/Eparhiei/Bisericii Universale. Așa că recomandă, recomandă și iarăși recomandă. Noi îți mulțumim!

Susține cu implicarea ta

Te-ai gândit să scrii un material pentru revista parohiei tale? Nu există revistă a parohiei tale? Poate este timpul să apară una. Discută cu preotul, mai caută și alte persoane dornice să se implice. Sau dacă revista există, caută să colaborezi la ea. Mai ales dacă ai ceva pricepere la scris, vei putea să ajuți relatând despre evenimentele din parohie, iar ceea ce scrii se poate reflecta și în situl/revista diecezană/eparhială! Dacă scrisul nu este pasiunea ta, poate îți place să faci fotografii! Sau să filmezi! Caută să vezi cum poți să fii nu doar consumator ci și „generator” de conținuturi media. Este și aceasta o metodă de apostolat. Și astfel ajuți pătura nu foarte groasă a oamenilor implicați în presa catolică. Mulțumiiiiim!

Susține cu donația ta

În unele Dieceze/Eparhii, Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale este ziua în care se face în toate parohiile o chetă specială pentru presa catolică. Banii sunt direcționați pentru a sprijini inițiativele media din respectiva Dieceză/Eparhie. După cum intuiești, aparaturile, consumabilele, salariile… sunt multe cheltuieli pentru a face presa să funcționeze, iar în contextul unei țări în care suntem minoritari, să nu își închipuie cineva că presa bună funcționează pe plus, că ar fi o „afacere” prosperă. Dar dacă merge înainte este pentru că Biserica îi înțelege importanța, iar Biserica ești și tu. Ajută contribuind la cheta de astăzi, sau – mai ales dacă nu se face – donând direct acolo unde știi că ai vrea să ajuți. Domnul să îți binecuvânteze jertfa!