Ah, defectele altora!

Thomas de Kempis

Ah, defectele altora! Cât de greu este să îi suportăm pe cei de lângă noi: fiecare are câte un defect… sau o sută. Noroc cu perfecțiunea noastră.

Se cade ca omul să rabde cu resemnare ceea ce nu poate fi îndreptat – în sine și la ceilalți. Dă-ți silința să fii răbdător și îngăduitor față de cusururile și metehnele celorlalți, oricare ar fi ele, căci nu ești nici pe departe scutit de multe altele, pe care cei dimprejurul tău sunt nevoiți și ei să le rabde de la tine. Când tu însuți nu te dovedești în stare de a-ți îndrepta purtările așa cum îți propui, de unde cutezanța de a cere ca altul să și le îndrepte pe ale lui, după voia bunului tău plac?

Am vrea să îi vedem pe ceilalți mustrați cu asprime; cât despre noi, nici nu vrem să auzim de dojană. Îngăduința arătată altora ne displace, deși nu suferim să fim respinși atunci când cerem pentru noi înșine scutire ori îngăduință. Pe ceilalți i-am dori ținuți din scurt, potrivit tuturor rânduielilor; noi înșine nu suferim să fim, întru nimic, restrânși de asprimile legii. Astfel se adeverește cât de rar cântărim cu aceeași măsură pe aproapele nostru și pe noi înșine. Dacă toți oamenii ar fi desăvârșiți, ce ne-ar mai rămâne de îndurat de la ceilalți din dragoste pentru Dumnezeu?

Adevărul este că Dumnezeu însuși a rânduit să ne purtăm unii altora sarcinile (Gal 6, 2), căci nimeni nu este fără cusur, nimeni fără jug și povară, nimeni de ajuns sieși, nimeni îndeajuns de cuminte și înțelept; se cade, tocmai de aceea, să fim îngăduitori unii cu alții, să ne îmbărbătăm unii pe ceilalți, să ne dăm, după caz, unii altora o mână de ajutor, să schimbăm între noi îndemnuri și povețe. La necaz se arată, fără greș, virtutea fiecăruia.

Thomas de Kempis
Imitațiunea lui Cristos I.16

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]

Alte informații

Știi ceva despre Thomas a Kempis?

Citește despre viața lui

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 2 decembrie 2016
ID intern: 00402