Ajută-l pe cel cu care mergi

Sf. Augustin

Să ne amintim împreună, fraților, care sunt cele două porunci ale iubirii. Căci trebuie să fie foarte bine cunoscute și să nu ne vină în minte doar din când în când, atunci când ne amintim; nu trebuie să se șteargă niciodată din inimile voastre. Gândiți-vă întotdeauna și în toate că trebuie să îl iubim pe Dumnezeu și pe aproapele: «Să îl iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din tot cugetul tău și pe aproapele tău ca pe tine însuți» (Matei 22,37.39).

La acestea trebuie să ne gândim întotdeauna, să le medităm, să le reținem, să le împlinim. Iubirea de Dumnezeu este prima în ordinea poruncilor, însă iubirea de aproapele este prima în ordinea practicii. Căci Cel care ți-a prescris această iubire în două porunci nu ți l-a recomandat mai întâi pe aproapele și apoi pe Dumnezeu, ci pe Dumnezeu mai întâi și pe aproapele după aceea. Tu însă, pentru că nu îl vezi încă pe Dumnezeu, iubindu-l pe aproapele, vei merita să îl vezi pe Dumnezeu; iubindu-l pe aproapele, îți vei purifica ochiul ca să îl vezi pe Dumnezeu. Este ceea ce spune clar Ioan: «Dacă nu îl iubești pe fratele tău pe care îl vezi, cum vei putea să îl iubești pe Dumnezeu pe care nu îl vezi?» (1Ioan 4,20).

Începe, așadar, să îl iubești pe aproapele. «Împarte-ți pâinea cu cel flămând și adu-i în casa ta pe nenorociții fără adăpost; pe cel gol îmbracă-l și nu întoarce spatele semenului tău» (Isaia 58,7). Ce vei obține făcând aceasta? «Atunci lumina ta va răsări ca zorile» (Isaia 58,8). Lumina ta este Dumnezeul tău. El este pentru tine ca zorile, pentru că El va veni pentru tine după noaptea acestei lumi. Căci această lumină nici nu răsare, nici nu apune, ci rămâne pentru totdeauna.

Iubindu-l pe aproapele, având grijă de aproapele tău, ești pe drum. Pe ce drum, dacă nu pe cel care duce la Dumnezeu, la Cel pe care trebuie să îl iubim cu toată inima, cu tot sufletul și cu tot cugetul? Căci la Domnul încă nu am ajuns, ci îl avem pe aproapele cu noi. De aceea, ajută-l pe cel cu care mergi, ca să ajungi la Cel cu care vrei să rămâi.

Sf. Augustin

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]

Alte informații

Fragmentul este din „Tratatul asupra Evangheliei după Sfântul Ioan”.

via iBreviary

 

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 3 ianuarie 2020
ID intern: 00601