Ar trebui să mergi zilnic la Liturghie?

Tanner Kalina

Ar trebui să mergem zilnic la Liturghie? Răspunsul scurt: da – trebuie să îi acordăm timp lui Dumnezeu pentru a ne construi relația cu El. Un clip cu Tanner Kalina din seria Ascension Presents.

Traducerea subtitrării: Dragoș Codreanu.

Durată: 6 min 54 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube originalul

Etichete: *

Ascultă-mă! De fapt, ascultă-l pe Sf. Ignațiu de Loyola: suntem creați de Dumnezeu și mergem la Dumnezeu. Nu e clar că aici și acum suntem făcuți să fim cu Dumnezeu? Vă salut! Sunt Tanner Kalina și suntem la Ascension Presents. Suntem făcuți pentru a fi într-o relație personală cu Dumnezeu. Sunt făcuți pentru a fi într-o comuniune intimă cu Dumnezeu. Acesta e adevărul! Nu e adevărul doar pentru pr. Mike, doar pentru dr. Sri sau Sf. Francisc. Acesta e adevărul pentru tine, acesta e adevărul pentru mine. Nu e o doar idee înaltă. Nu e o opțiune cool printre altele, așa am fost concepuți! Acesta e scopul nostru! Așa cum mașinile au un scop, vin cu un manual pentru cum să funcționeze optim, și noi avem un scop. Și când nu trăim după el, suntem ca un Ford Bronco ce încearcă să fie bicicletă. Ford Bronco e mașina mea preferată acum. E super tare! E super robustă! Și super în afara prețului pe care mi-l pot permite. Dar un Ford Bronco ca bicicletă ar fi ceva trist. Tot te-ar putea duce din punctul A în B, dar poate face mult mai multe decât ar fi nevoie. Nu și-ar folosi abilitățile off-road, conectivitatea bluetooth, geamurile cu coborâre automată. De aceea îmi place Ford Bronco. Dar când nu trăim după scopul nostru, așa suntem și noi.

Poate tot te trezești în fiecare zi, poate tot reușești să ajungi din punctul A în punctul B. Lucrurile pot părea ok. Lucrurile pot părea chiar bune. Dar putem face mult mai mult și ratăm atât de multe! Există mult mai mult pentru noi când ne recunoaștem scopul și îl acceptăm. Sf. Augustin spune: „Ne-ai făcut pentru Tine, Doamne, și inimile noastre sunt neliniștite până când nu se odihnesc în Tine.” Deci cum ne lăsăm inimile să se odihnească în Domnul? Cum trăim după scopul nostru? Să mergem înapoi la izvor. Cât de des putem. Avem Euharistia! E izvorul și culmea credinței noastre, combustibilul ce ni-l dă Isus ca să fim în relație cu El. Aceasta e cea mai mare resursă, cel mai mare Dar! Acesta e Isus! Îl avem pe Isus! Și îl putem primi în trupurile noastre! Putem sta în prezența Sa! Putem deveni ca El! Euharistia ne transformă ca să devenim ca Isus. Euharistia e ca o chimio-terapie pentru suflet. Poate nu simți nimic pe moment, dar transformări radicale au loc în noi. Iar efectele secundare sunt masive. Harul radioactiv al Domnului începe să ardă încet cancerul din sufletul nostru. Lucrul fără care nu puteam trăi înainte devine încet tot mai puțin o nevoie. Acel comportament de care nu puteam scăpa devine tot mai puțin atractiv, pe măsură ce, încet, harul sfințitor al lui Dumnezeu curge din Euharistie. Din nou, poate nu simți pe moment, nu simți chimio-terapia când îți e administrată, dar aceasta nu înseamnă că transformări uriașe nu se întâmplă. Nu mergem la Euharistie, la Liturghie, nu ne rugăm ca să simțim ceva. O spun din nou: nu mergem la Liturghie, nu ne rugăm ca să simțim ceva.

Trebuie să înțelegem că trăim într-o societate care așteaptă recompensă imediată, soluții rapide, distracții. Nu aceasta e calea spirituală, nu pentru aceasta facem aceste lucruri. Le facem pentru că suntem făcuți să fim în relație cu Dumnezeu, pentru că avem un scop. Facem aceasta pentru că suntem făcuți să fim în intimitate cu Dumnezeu și Euharistia este intimitatea noastră. Unii credem că putem avea o relație cu Isus fără Euharistie. E ca și cum ai trăi o căsnicie iosefină. O căsnicie iosefină e o căsnicie în care doi oameni sunt într-adevăr căsătoriți dar se abțin de la uniunea sexuală. Putem avea o relație cu Isus, îl putem cunoaște, dar există mult mai multă intimitate pe care o putem avea acolo, în Euharistie. Unii oameni recunosc aceasta, că au nevoie să meargă la Liturghie și să îl primească, dar fac aceasta o dată pe săptămână, duminica, și se opresc acolo. E ca și cum ai vrea uniunea sexuală, dar fără căsnicie. Intimitatea necesită o relație, ce necesită angajament. Deci avem nevoie să infuzăm în relația noastră cu Isus zilnic rugăciune și Liturghie, cât de des putem! Liturghia zilnică nu e doar pentru doamnele din biserică. E pentru cei ce își recunosc scopul și îndrăznesc să trăiască după acel scop. Sincer, doamnele din biserică au înțeles aceasta. Putem și avem nevoie să îl primim pe Isus cât de des putem. Și avem nevoie să ne rugăm zilnic. Rugăciunea e relația noastră cu Isus, e timpul nostru pentru El. Papa Benedict a spus că rugăciunea e respirația sufletului și a vieții. Relațiile necesită timp cu cealaltă persoană. Dacă nu petrec deloc timp cu logodnica mea, în realitate nu am o relație cu ea. Dacă e ok pentru mine să treacă zile la rând fără să vorbesc cu ea, nu creștem împreună și cu siguranță nu o iubesc cum ar trebui. Relațiile cer timp cu cealaltă persoană, deci de ce ar fi diferită relația cu Isus?

Noi suntem monstranțe vii deci trebuie să ne formăm viața în jurul lui Dumnezeu și să îl punem în centru. Ca să facem aceasta avem nevoie de o reorientare radicală a vieții noastre. Avem nevoie de o reînnoire completă a vieții noastre. Avem nevoie să îl punem pe Dumnezeu în centru, unde trebuie să fie. Euharistia, Liturghia și rugăciunea nu sunt ceva ce strecurăm programului nostru. Ne facem programul în jurul Euharistiei. Trebuie să ne regândim total felul în care ne trăim viața. Nu munca, nici hobby-urile, nici prietenii, nici măcar familia nu este în centru. În jurul lui Isus trebuie să punem totul. Și când facem aceasta, totul se așază la locul său. Mulți dintre noi alergăm ca bezmeticii, stresați și istoviți. Mulți tot consumăm și ne întrebăm de ce nu suntem vreodată satisfăcuți. Pentru că nu trăim după planul nostru. Haideți să îi dăm lui Dumnezeu o șansă! Să trăim după planul nostru. Să lăsăm Euharistia să își facă treaba! Scurtă observație: reorientarea vieții e dificilă. Societatea noastră face acest lucru aproape imposibil. Dar trebuie să luptăm împotriva la aceasta! Recunosc că trăim vieți foarte complexe. Dar să facem pași spre a trăi o viață euharistică. Care sunt pașii din viața ta pe care trebuie să îi faci? Ce pui în centrul vieții tale?

De asemenea, o notă pentru prietenii mei scrupuloși: dacă lipsești de la Liturghia zilnică, nu eșuezi! Dacă rugăciunea ta arată puțin haotică, nu eșuezi! Nu te învinovăți! Dar dacă devine un obicei și începi să fii neglijent, e timpul să iei taurul de coarne. Dacă nu ai mai mers la Liturghia zilnică, poți începe să mergi o dată pe săptămână. Dacă mergi o dată pe săptămână, poți începe să mergi de două ori pe săptămână. Dacă nu te rogi, poți să te rogi în fiecare zi. Dacă te rogi zilnic, poți pune rugăciunea în fața Euharistiei, fie în fața tabernacolului, fie a monstranței. Îl avem pe Isus în mijlocul nostru. Să mergem la El! Deci, prietene, ce faci după ce urmărești acest video? Ai ceva în program? Ai timp să mergi la Liturghia zilnică? Dacă da, ne vedem acolo! Pe data viitoare! Visează! Explorează! Cutreieră! Sunt entuziasmat!