Preocuparea centrală a vieților noastre

Episcopul Robert Barron

Poți să fii bun fără Dumnezeu? Haideți să aflăm.

Clipul este subtitrat în română (după o traducere găsită pe FacereaLumii.ro). Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 5 min 1 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube Originalul

Etichete:

Poți să fii bun fără Dumnezeu? Haideți să aflăm. Absolut uluitor! Iată deci: dovada de necontestat că poți să fii bun și fără să crezi în Dumnezeu. Dar stai; întrebarea nu este dacă poți să fii bun fără să crezi în Dumnezeu. Întrebarea e: poți să fii bun fără Dumnezeu? Vedeți, aici este problema: dacă Dumnezeu nu există, ce temei rămâne pentru un bine sau rău obiectiv, pentru corect sau greșit? Dacă Dumnezeu nu există, nu există valori morale obiective, și iată de ce: fără existența unui punct de referință obiectiv, nu avem cum să afirmăm că un anume lucru este cu adevărat sus sau jos.

Natura lui Dumnezeu oferă un punct de referință obiectiv pentru valorile morale. E standardul după care sunt măsurate toate acțiunile și deciziile. Însă dacă Dumnezeu nu există, nu există un punct de referință obiectiv. Tot ce ne rămâne este punctul de vedere al unei persoane, care nu este mai valid decât punctul de vedere al tuturor celorlalți. Acest tip de moralitate este subiectivă, nu obiectivă. Este ca preferința pentru înghețata de căpșuni: preferința stă în subiect, nu în obiect, așa că nu se aplică și altor persoane. În același mod, moralitatea subiectivă se aplică doar subiectului. Nu este validă sau obligatorie pentru nimeni altcineva. Deci într-o lume fără de Dumnezeu, nu poate exista bine și rău, nimic altceva decât o indiferență oarbă și nemiloasă.

Dumnezeu ne-a comunicat natura Sa morală prin porunci. Acestea oferă fundamentul pentru îndatoririle morale. Spre exemplu, atributul esențial al lui Dumnezeu, iubirea, este exprimat în porunca Sa de a-ți iubi aproapele ca pe tine însuți. Această poruncă asigură fundamentul pentru a afirma bunătatea obiectivă, generozitatea, sacrificiul de sine și egalitatea, și putem condamna în mod obiectiv ca fiind rele, lăcomia, abuzul și discriminarea. Acest lucru ridică o problemă. Un anumit lucru este bun doar pentru că îl dorește Dumnezeu, sau Dumnezeu dorește un lucru pentru că este bun? Răspunsul este: nici una, nici alta. Mai degrabă, Dumnezeu dorește ceva deoarece El este bun. Dumnezeu este standardul pentru valorile morale, așa cum o interpretare muzicală live este standardul pentru o înregistrare de înaltă fidelitate. Cu cât o înregistrare audio sună mai mult ca originalul, cu atât este mai bună. În același mod, cu cât o acțiune morală se conformează mai îndeaproape naturii lui Dumnezeu, cu atât este mai bună.

Însă dacă ateismul este adevărat, nu există nici un standard fundamental, prin urmare nu pot exista obligații sau îndatoriri morale. Cine sau ce anume poate stabili astfel de îndatoriri pentru noi? Nimeni. Țineți minte: pentru atei, oamenii sunt doar accidente ale naturii, animale extrem de evoluate. Însă animalele nu au obligații morale unele către altele. Când o pisică omoară un șoarece, nu a făcut nimic rău din punct de vedere moral. Pisica doar se comportă ca o pisică. Dacă Dumnezeu nu există, noi ar trebui să privim comportamentul uman în același mod. Nici o acțiune nu poate fi considerată corectă sau greșită moral.

Însă problema e că bine și rău, corect sau greșit chiar există. Așa cum experiența noastră senzorială ne convinge că lumea fizică este reală în mod obiectiv, experiența noastră morală ne convinge că valorile morale sunt reale în mod obiectiv. De fiecare dată când spui: „Hei, nu este corect! Este greșit! Este o nedreptate!”, îți afirmi credința în existența unei moralități obiective. Suntem conștienți că abuzul asupra copiilor, discriminarea rasială și terorismul sunt greșite, pentru toată lumea, mereu. Este aceasta doar o preferință sau o opinie personală? Nu. „Omul care spune că este acceptabil moral să violezi copii mici se înșală la fel de mult ca acela care afirmă că 2+2=5.”

Toate acestea reprezintă argumentul moral pentru existența lui Dumnezeu. Dacă Dumnezeu nu ar exista, atunci valorile și îndatoririle morale obiective nu ar exista nici ele. Dar există valori și îndatoriri morale obiective. Prin urmare, Dumnezeu există. Ateismul eșuează în a oferi un fundament pentru realitatea morală pe care fiecare dintre noi o experimentează zi de zi. Într-adevăr, existența moralității obiective ne indică întocmai existența lui Dumnezeu.