Atâta rău în această lume

C.S. Lewis

Atâta rău în această lume. Sărăcie și terorism – doar două exemple de cât de prost merg lucrurile în această lume. O dovadă că Dumnezeu nu există?

Dacă un Dumnezeu bun a făcut lumea, de ce nu a ieșit cum trebuie? Și vreme de mulți ani am refuzat pur și simplu să ascult răspunsurile creștine la această întrebare, deoarece continuam să zic că „indiferent de ceea ce spuneți, și oricât de iscusite vă sunt argumentele, nu este oare mai simplu și mai comod să cred că lumea nu a fost făcută de o putere inteligentă? Nu sunt oare toate argumentele voastre doar o complicată încercare de a ocoli ceea ce este evident?” Dar acesta m-a aruncat apoi într-o altă încurcătură.

Argumentul meu împotriva lui Dumnezeu era că universul părea a fi neîndurător și nedrept. Dar cum obținusem ideea aceasta de drept și de nedrept? Un om nu spune că o linie este strâmbă decât dacă are o idee despre linia dreaptă. Cu ce comparam eu acest univers când ziceam că este nedrept? Un om simte că este ud când cade în apă, pentru că omul nu este un animal de apă; un pește nu s-ar simți ud. Sigur că aș fi putut renunța la ideea mea despre dreptate, spunând că nu este altceva decât o idee personală. Dar dacă aș fi făcut așa, atunci argumentul meu împotriva lui Dumnezeu s-ar fi prăbușit și el, pentru că argumentul era valabil doar dacă lumea era cu adevărat nedreaptă și nu dacă, întâmplător, ea nu plăcea închipuirilor mele.

Astfel, în chiar încercarea mea de a dovedi că Dumnezeu nu există – cu alte cuvinte, că nimic din realitate nu are sens – am constatat că eram forțat să admit că o parte din realitate – respectiv ideea mea despre dreptate – era plină de rost. Ca urmare, ateismul se dovedește a fi prea simplu. Dacă întregul univers nu are nici o semnificație, nu am fi putut descoperi niciodată că nu are nici o semnificație; tot așa cum, dacă nu ar exista lumină în univers și ca atare nici creaturi văzătoare, nu am fi știut niciodată că există întuneric. Întuneric ar fi o vorbă fără semnificație.

C.S. Lewis
Creștinism, pur și simplu

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]

Alte informații
Ce știi despre viața lui C.S. Lewis?

 

Citește despre viața lui

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 21 decembrie 2016
ID intern: 00439