Biblia în 10 minute

pr. Mike Schmitz

Biblia este uimitoare… dar uneori confuză și greu de citit. Cum putem înțelege întreaga poveste? De la Ascension și pr. Mike Schmitz – creatorii podcastului Biblia într-un an – vine un rezumat frumos, clar și ușor de împărtășit al istoriei mântuirii: Biblia în 10 minute. Dacă nu vi s-a rezumat niciodată întreaga narațiune (sau dacă ați avea nevoie de o recapitulare), acest videoclip vă va schimba perspectiva asupra relației omenirii cu Dumnezeu.

Clipul este subtitrat în română (traducerea: Radu și Oana C.). În momentul publicării, subtitrarea în română este disponibilă doar pe Cristofori.ro, nu și pe YouTube, în clipul original.

Durată: 10 min 26 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete: *

Biblia este uimitoare, dar uneori confuză și greu de citit. Aceasta pentru că nu este doar o carte, ci o colecție de cărți, scrise de-a lungul a mii de ani și în multe de stiluri diferite, toate inspirate de Dumnezeu și adunate de Biserica Catolică în Biblie. Și ne-ar plăcea să o citim, dar fără o hartă, e ușor să te rătăcești. Dar există o narațiune de-a lungul întregii Biblii, ce spune o unică istorie, istoria planului lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră. Odată ce înțelegem acea istorie, putem înțelege contextul fiecărei cărți a Bibliei. Iată așadar istoria în mai puțin de 10 minute.

Firește, începe cu începutul. Dumnezeu vorbește, aducând toată creația în existență, atât cea spirituală, cât și cea materială. Toate creaturile depind de Dumnezeu ca sursă a existenței lor, în fiecare moment, inclusiv creația Sa supremă – omul. Și prin harul lui Dumnezeu, Adam și Eva se bucură de armonie deplină cu El, unul cu celălalt și cu întreaga creație. Lumea este o reflectare ordonată a Creatorului ei, un paradis al armoniei perfecte. Dar Satana, un înger rebel, îi spune Evei o minciună vicleană, că Dumnezeu nu ar fi atât de demn de încredere și că ei s-ar putea bucura de viață fără El. Adam și Eva cad în capcană, creând o ruptură între ei și Dumnezeu, sursa iubirii și a vieții. Acesta este păcatul. Fără Dumnezeu, există distrugere și moarte. Restul istoriei relatează planul lui Dumnezeu a ne salva din acest haos și de a aduce omenirea înapoi în relația corectă cu El, prin ascultarea unei femei și prin iubirea dătătoare de viață a Fiului ei divin, care va zdrobi capul șarpelui. Descendenții lui Adam și ai Evei trăiesc acum în această relație rănită cu Dumnezeu. Mândria și neîncrederea lor fac loc rușinii, trădării, violenței.

Din acest haos, Dumnezeu îl cheamă pe Abraham. Viziunea lui Dumnezeu pentru lume era o mare familie care să conducă omenirea înapoi la uniunea cu El însuși. Dumnezeu începe cu o singură familie. Dar alege una neașteptată. La bătrânețe, Abraham și soția lui sunt fără copii și și-au pierdut speranța de a avea un moștenitor. Dar Dumnezeu îi cere lui Abraham să aibă încredere că nimic nu este imposibil pentru El. În mod miraculos, ei au un fiu. Și Dumnezeu promite că prin acest copil, familia lui va deveni o națiune măreață, care într-o zi va împărtăși lumii binecuvântarea lui Dumnezeu. O linie de patriarhi apare de aici, incluzându-l pe unul numit Israel, ce va da numele poporului ales al lui Dumnezeu. Și copiii lui devin patriarhii celor 12 triburi ale lui Israel. Dar în mijlocul suferinței care năpăstuiește lumea, o foamete îi forțează să își părăsească țara, iar copiii lui Israel sunt înrobiți în Egipt, unde domnește idolatria față de zei falși. Dumnezeu le aude strigătele și intervine. El se revelează israelitului Moise și îi poruncește să își conducă poporul spre libertate. Moise devine mesagerul lui Dumnezeu, vorbind în întuneric și chemându-și poporul la lumină. Dumnezeu, Creatorul cerului și al mării și al tuturor creaturilor pământului, își scoate poporul din robie, prin apă, la libertate. Și le promite un pământ extraordinar al lor, o bucată de paradis.

Dar chiar dacă Dumnezeu și-a revelat puterea salvatoare și i-a scos din Egipt, ei au luat idolatria cu ei. De asemenea, când au văzut țara promisă lor, au găsit dușmani acolo. Desigur, nu ar fi trebuit să fie o problemă: Dumnezeu tocmai își arătase puterea asupra dușmanilor lor. Dar ei sunt plini de frică și nu intră în țară. În schimb, rătăcesc prin pustiu. Chiar și în acel pustiu aspru, Dumnezeu are grijă de nevoile lor și își demonstrează iubirea pentru ei. Chiar locuiește alături de ei, în cort, și le luminează calea. După 40 de ani de încercări și creștere, israeliții reintră în Țara Promisă. Dar aici, vedem tiparul care se repetă de-a lungul Bibliei: Dumnezeu a dovedit că pot avea încredere în El. Le-a dat o cale clară spre viața cu El. Dar poporul Lui rătăcește și are nevoie de Dumnezeu să îi conducă înapoi, din nou și din nou și din nou. Această neîncredere ajunge la un punct în care ei îl resping pe Dumnezeu ca Rege al lor și, în schimb, cer un rege uman, cum au celelalte națiuni dimprejur. Așa că El le dă ceea ce cer. Îl ridică pe regele David, un om după inima lui Dumnezeu, pentru a întoarce Israelul la El. Acum, vă amintiți promisiunea lui Dumnezeu către Abraham? El reia acea promisiune către David, o dinastie veșnică… Dar în mod tragic, David, ca întreaga umanitate, este înclinat spre ispită, ca urmare a păcatului lui Adam. El și generațiile de regi de după el cad în corupție, aruncând umbre de idolatrie și rău peste întreaga națiune, până când aceasta se dezbină. Prin profeți, Dumnezeu își avertizează poporul că riscă să își piardă țara în întregime… și așa se întâmplă.

Slăbiți, sunt cuceriți de invadatori și exilați. Își pierd casa și Templul lor este distrus. O dinastie veșnică pare imposibilă, cu atât mai puțin una care va binecuvânta celelalte națiuni ale lumii. Și totuși, Dumnezeu tot nu își abandonează poporul. Îi folosește pe profeți pentru a le atrage inimile înapoi la El și le promite un mântuitor. După 70 de ani de exil, Dumnezeu lucrează în inima unui rege străin care, în mod surprinzător, trimite poporul lui Dumnezeu acasă. Se întorc. Reconstruiesc Ierusalimul și Templul. Numărul lor s-a micșorat iar puterile lumii din jur continuă să îi asuprească. Dar mulți se agață de promisiunile lui Dumnezeu, luptând și murind pentru credința lor. Și acum, oricât de mici sunt și oricât de întunecat pare a fi, este timpul ca Dumnezeu să își îndeplinească promisiunea.

Încă de la început, Dumnezeu și-a condus poporul înapoi la lumina Sa. Dar acum, El însuși va intra în întuneric, printr-o mică și neașteptată familie, descendentă a Regelui David. Așa cum o femeie a introdus păcatul în lume, acum Dumnezeu alege o femeie pentru a-și introduce puterea mântuitoare în ea. Ea a născut un fiu, Isus, Emanuel, Dumnezeu cu noi. Isus se naște în condiții modeste. Crește, este botezat și intră în pustiu timp de 40 de zile, așa cum au făcut israeliții înainte de a intra în Țara Promisă. Și apoi începe misiunea Sa de a-i elibera pe copiii lui Dumnezeu din sclavia păcatului. Cândva, prezența lui Dumnezeu sălășluia într-un cort și acum El umblă în mijlocul poporului Său, stând cu ei față în față. Face semne și minuni. Învață oamenii, luând de la profeți și împlinind toate Sfintele Scripturi dinaintea Sa. Îi caută pe cei pierduți, pe cei singuri și pe cei abandonați. Îi cheamă să părăsească păcatul și să îl urmeze. Isus Cristos vestește că El este calea de întoarcere la uniunea cu Dumnezeu și proclamă viața veșnică prin El însuși. Mulți îl urmează, dar alții îi detestă cuvintele. Îl resping, îl persecută și îl răstignesc. Primii oameni s-au îndepărtat de Dumnezeu, însăși sursa vieții. Rezultatul a fost moartea. Acum, Dumnezeu a devenit om și ia ghimpele morții asupra Sa. Sursa vieții moare, dar moartea nu îl poate cuprinde pe Dumnezeu însuși. Și după trei zile în mormânt, Cristos iese, deschizând o cale directă spre uniunea cu Dumnezeu. Mulți devin martori ai Învierii Sale și se bucură în Isus, Mântuitorul lor.

Acesta pare a fi sfârșitul narațiunii, dar de fapt este doar începutul. Isus le dă discipolilor Săi puterea Duhului Sfânt și se naște Biserica. Ei trăiesc misiunea Sa. Așa cum Isus a fost botezat, sunt și cei care intră în Biserică, prin aceasta fiind renăscuți în familia lui Dumnezeu. Aceasta este dinastia veșnică, care nu este limitată de moarte și domnește veșnic cu Isus pe tron. Biserica s-a răspândit până la marginile pământului, binecuvântând fiecare națiune, exact așa cum a promis Dumnezeu. Și acum această istorie ajunge la tine. Poate că te simți pierdut și viața ta este haotică, dar Dumnezeu te invită să fii parte din istoria pe care o scrie. Dumnezeu dorește să îți lumineze viața cu această istorie și să te conducă la o relație cu El, pagină cu pagină. În podcastul „Biblia într-un an”, noi facem această călătorie. M-aș bucura să vă alăturați. Ascultați acum cu aplicația Ascension Vă salut!

Sunt pr. Mike. Am văzut cât de puternic e să descoperim istoria mântuirii și cum ne încadrăm în această istorie azi, prin podcastul „Biblia într-un an”. Acum, mulțumită tuturor celor care au sprijinit podcastul, atât spiritual, cât și financiar, putem să aducem acest mesaj la și mai mulți oameni, prin intermediul acestui videoclip scurt și puternic. E un proiect uriaș și e posibil doar datorită sprijinului vostru continuu. Așadar vă rugăm, dacă credeți în proiectul „Biblia într-un an” și doriți să vedeți mai multe videoclipuri animate ca acesta, să susțineți materialele gratuite de la Ascension, la AscensionPress.com/Support, ca să putem continua lucrarea de a aduce Vestea cea Bună la toți cei care îl caută pe Dumnezeu. Din nou, la AscensionPress.com/Support. Mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze!