Evangheliștii au pus în scris evenimente bine întipărite în memorie

Radu și Oana Capan

Chiar dacă Evangheliile au fost scrise la doar câteva decenii după încheierea vieții pământești a lui Isus Cristos, un dubiu plutește: putem avea încredere în memoria evangheliștilor? Încercați să scrieți ce ați făcut anul trecut – sau acum 10 ani… 20 de ani – la sfârșit de martie… sunt mari șanse să nu vă amintiți. Dar există câteva diferențe majore între cum ne folosim noi astăzi memoria și cum și-o foloseau evreii în secolul I, apoi între amintirile noastre despre ce am făcut cândva și amintirile discipolilor ce au fost timp de trei ani, zi de zi, lângă o personalitate atât de impresionantă și marcantă precum Isus Cristos.

Clipul face parte din seria „Credibilitatea Evangheliilor”, produsă de Radu și Oana Capan (Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla), cu consultarea biblică a pr. Eduard Patrașcu, din Dieceza de Iași.

Durată: 17 min 43 secunde

Vezi pe YouTube

Etichete:

Doresc acum să argumentez că, și dacă unul sau mai mulți dintre evangheliști ar fi scris după 40, 50 sau 60 de ani de la evenimentele descrise, tot putem avea încredere în textele lor, pentru că aceste evenimente erau bine întipărite în memoria martorilor oculari! Astăzi, când în agenda telefonului putem avea sute de numere, eu știu pe de rost doar două: al meu și al soției. La zilele de naștere mă descurc totuși mai bine: chiar și fără agende vă pot spune zilele de naștere ale copiilor mei… și poate încă vreo 20-30. Dar în general, asemenea vouă, mă bazez mult pe hârtie și pe dispozitivele electronice ca „memoria mea extinsă”. Nu era așa însă în antichitate. Atunci se memora intens! Și acesta este un prim motiv pentru a susține acest argument. Seneca cel Bătrân, tatăl celebrului filozof Seneca, susținea că în tinerețe, dacă auzea 2.000 de nume, le putea reda exact în ordinea în care le-a auzit. Rapsozii greci erau capabili să recite poeme de-ale lui Homer de mii de rânduri. La cursurile de oratorie se învățau discursuri chiar și de două ore! Iar exemplele pot continua.