Care este vocația mea?

pr. Mike Schmitz

„Ce să fac cu viața mea?” Este o întrebare în multe inimi, poate și a Dvs. În acest material video, pr. Mike Schmitz oferă câteva sfaturi ce pot conduce la un răspuns pentru noi sau pentru cineva pe care îl știm. Ne împărtășește că vocația este mai mult decât problema dacă suntem chemați la căsătorie sau la călugărie, precum și mai mult decât să aflăm ce ne place să facem. Împărțind vocația în trei tipuri, pr. Schmitz ne oferă o cale practică de urmat pe drumul spre sfințenie. 

Traducere Radu și Oana C.

Durată: 6 min 10 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube

Etichete: *

Dacă nu vedeți subtitrarea în limba română, activați-o!

Serie de clipuri Ascension Press în care pr. Mike Schmitz abordează o mare varietate de teme.

Subtitrarea în limba română

Salut! Sunt pr. Mike Schmitz, iar acest clip este oferit de Ascension Presents. Eu lucrez în campusuri studențești, ceea ce înseamnă că lucrez cu mulți tineri, cu persoane care sunt într-o perioadă de tranziție sau într-un timp de discernere: „Ce vrea Dumnezeu să fac cu viața mea? Ce vrea să facă El cu viața mea?” Pun întrebări de genul: „Care este vocația mea?”

CARE ESTE VOCAȚIA MEA?

Dacă ești catolic, indiferent de cât timp, atunci știi că avem acest cuvânt, „vocație”. Iar când oamenii se gândesc la vocație gândesc de regulă astfel: „Ar trebui să mă fac preot sau călugăriță?” sau „Nu! Sunt chemat la căsătorie!” E bine, e minunat, dar este doar o mică parte din ce înseamnă vocație. În fapt aș spune că sunt cel puțin trei sensuri pentru vocație.

Mai întâi este acesta: prima vocație este vocația de bază. Ea nu se schimbă niciodată. Este chemarea universală la sfințenie. [Vocație înseamnă chemare, nu?] Conciliul Vatican II a afirmat că fiecare persoană de pe planetă, catolică sau nu, creștină sau nu, nu contează, ateistă sau teistă, fiecare persoană este chemată la sfințenie. Este chemarea universală la sfințenie, ceea ce înseamnă că fiecare persoană de pe această planetă are o chemare, are de fapt chemarea de a fi sfânt. Aceasta înseamnă că atunci când te naști ai un destin. Nu înseamnă o soartă pecetluită, ci înseamnă că ai o destinație, iar destinația fixată de Dumnezeu pentru tine este viața împreună cu El pe veșnicie în rai. Adică să fii sfânt. Deci prima vocație, prima chemare, este chemarea universală la sfințenie. Toți sunteți chemați să fiți sfinți. Aceasta ar fi deci prima (vocație).

Al doilea sens al chemării este cel la care ne gândim de regulă: 1) Căsătoria și familia, 2) consacrarea ca necăsătorit, 3) viața de călugărie sau 4) preoția. Acestea ar fi deci cele patru feluri de vocații. La ele ne gândim de regulă: „Să fiu preot? Să mă căsătoresc?” „Să fiu călugăriță? Să fiu consacrat necăsătorit?” Da, acesta este al doilea sens pentru vocație.

Al treilea sens pentru vocație este: care sunt sarcinile imediate, care este misiunea imediată la care mă cheamă Dumnezeu acum, în prezent? Iar aceasta se schimbă mereu. Se schimbă mereu. E legată de oricare dintre vocațiile de mai sus. De exemplu, dacă ești căsătorit, și nu ai nici un copil, atunci misiunea ta arată într-un fel… Dar atunci când ai copii ea se schimbă. Deci acest al treilea sens pentru vocație, chemarea lui Dumnezeu în viața ta de zi cu zi, se schimbă mereu, variază tot timpul. Acest al doilea sens este interesant căci e cel care ne preocupă cel mai mult, ceea ce este normal.

Dar cel mai adesea oamenii fac așa: Ei spun: „Încerc să discern voința lui Dumnezeu pentru viața mea, vocația mea.” Este al doilea sens al vocației: preoție, călugărie, consacrare ca necăsătorit, sau căsătorit cu familie. Și ne întrebăm: „Îmi place așa sau așa? Îmi plac mai mult sarcinile acestea sau celelalte?” Și ne gândim: „Iată o cale bună pentru discernere.” Nu este un mod greșit pentru a începe. Dar trebuie să înțelegem că sarcinile de care vorbeam țin de acțiunile de zi cu zi. Pentru al doilea sens pentru vocație, aspectul fundamental este următorul: relația primară prin care vei deveni sfântul care ești chemat să devii.

Iată ce vreau să spun: dacă ești chemat la căsătorie… Fie Jack: relația primară prin care Jack va deveni bărbatul care este chemat să fie este să moară pentru el însuși din dragoste pentru Jill și pentru copiii pe care îi vor avea. Iat-o și pe Jill: dacă este chemată la căsătorie aceasta este relația primară prin care ea va deveni femeia care este chemată să fie, iubindu-l pe Jack și pe copiii cu care Dumnezeu îi binecuvântează.

Pentru o călugăriță, relația primară prin care va deveni femeia pe care Dumnezeu a chemat-o să fie este de mireasă a lui Cristos, precum și relația cu celelalte călugărițe. Pentru un necăsătorit consacrat, relația primară prin care va deveni persoana (bărbat sau femeie) chemată să fie, adică sfânt(ă), este prin slujirea oamenilor din viețile lor, adică prin a se dărui pe ei înșiși, în parohia lor, pentru oamenii din jurul lor… Ca preot – este uimitor, eu unul mă înfiorez – relația primară prin care voi deveni bărbatul care Dumnezeu mă cheamă să devin este să fiu ca și Mirele Cristos pentru Mireasa Sa, Biserica. Aceasta este relația primară prin care voi deveni bărbatul care dorește Dumnezeu să devin.

Așadar, prima chemare nu se schimbă niciodată. Ești mereu chemat să fii sfânt, oriunde ai merge. A doua chemare este mai stabilă, dar nu total stabilă. A treia fluctuează mereu. Este o nebunie! Este minunat! De aceea este important să discernem relația.

Iată un exemplu. Știu un cuplu și amândoi erau atletici, le plăcea să facă sport împreună, le plăcea să alerge, participau la maratonuri și triatlonuri. Și s-au căsătorit așadar gândindu-se: „E minunat!” Se iubeau mult și se gândeau: „Ne place să facem toate lucrurile acestea împreună!” Dar la două săptămâni după ce s-au căsătorit, au avut un accident de mașină. Ea a paralizat de la gât în jos. Toate lucrurile s-au schimbat de atunci. Toate activitățile pe care doreau să le facă, tot ceea ce îi unise, hobby-uri și altele, toate s-au schimbat. Nu le mai puteau face împreună. Dar aceasta… Ei au decis: ești tu, persoana, cealaltă persoană căreia vreau să mă dedic. Aceasta e relația primară prin care voi deveni bărbatul sau femeia chemat(ă) să fiu. Astfel, de peste 30 de ani, el își sacrifică viața slujindu-și mireasa. Sarcina arată complet diferit. Și de peste 30 de ani ea primește iubirea lui și îi dăruiește înapoi iubire, așa cum poate ea mai bine. Pentru că uneori este mai dificil să fii cel slujit decât cel ce slujește. Dar ea s-a descurcat minunat! Și trăind astfel relația lor primară, murind față de propria persoană din iubire pentru celălalt, devin tot mai mult bărbatul și femeia care sunt chemați să devină.

Realitatea este că Dumnezeu te-a făcut pentru un scop. Te cheamă să fii sfânt. Care este relația primară prin care Dumnezeu te va face sfânt? Și care este sarcina asociată? Chiar acum, care este sarcina pe care trebuie să o îndeplinești chiar dacă nu îți știi vocația, vocația aceea din mijloc (a doua)? Care este sarcina pe care trebuie să o îndeplinești astăzi? Poate trebuie să lași calculatorul. Nu știu… Sau poate trebuie doar să îi iubești pe oamenii din jurul tău.

Din partea noastră, a celor de la Ascension Presents, numele meu e pr. Mike Schmitz. Dumnezeu să vă binecuvânteze!

A fost lung. A fost luuuung! Dar a fost super-bun, știu… A fost bine? A fost ok? Am nevoie de confirmarea voastră. Pe bune!