Ce este Biblia

The Bible Project

Acesta este episodul 1 dintr-o serie de 14 episoade care explorează originea, conținutul și scopul Bibliei. În acest material ni se prezintă câteva lucruri de bază pe care trebuie să le știm pentru a citi eficient Biblia.

[tbpdesc link=”https://app.box.com/s/31ekr1yqmaakrkslmf8dnggr21y6onqm”] Subtitrarea originală nu ne aparține, noi preluând-o, finisând-o și aranjând mai bine sincronizarea.

Durată: 5 min 47 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube (varianta noastră) Vezi pe YouTube (varianta originală)

[etichete]

Subtitrarea în limba română

– Biblia: este una din cele mai influente cărți din istoria umanității.

– Explorează marile întrebări legate de „de ce existăm?”

– A inspirat mulți oameni să facă lucruri uimitoare…

– Și… a derutat mulți oameni.

– Probabil că ai și tu una, pusă… pe undeva.

– Deci: ce este Biblia de fapt?

– Biblia este o mică bibliotecă de cărți, care au apărut toate din istoria poporului vechiului Israel. Și, într-un fel, erau ca orice altă civilizație antică. Dar printre ei a fost o linie lungă de persoane, numiți profeți, iar ei vedeau povestea Israelului ca fiind oricum dar nu banală. O vedeau ca o parte centrală în ceea ce Dumnezeu făcea pentru toată omenirea. Și, acești profeți, erau genii literare.

– Serios?

– Da, au elaborat cu pricepere limba ebraică pentru a scrie narațiuni epice, poeme foarte sofisticate… Erau maeștrii metaforelor și ai istorisirii… Au profitat de toate acestea ca să exploreze întrebările cele mai grele ale vieții despre moarte, viață și încercările vieții.

– Deci, sunt mulți autori care scriu această carte.

– Da, și aceste texte au fost produse într-o perioadă de o mie de ani, începând cu originea Israelului în Egipt, conducând apoi spre împărăția lor, cu primul Templu. Dar, la un moment dat au fost cuceriți de babilonieni, care i-au dus în exil. Apoi, într-un moment crucial din istoria lor, mulți israeliți s-au întors pe tărâmul lor. Au construit un al doilea Templu, și-au reformat identitatea… Și în acest moment încep Scripturile iudaice să ia forma în care le avem astăzi.

– Bine, Biblia iudaică… Ce găsim în ea?

– În ebraică este numită cu un acronim: TaNaK. T-ul vine de la „Tora”, câteodată numită „Legea”. Este istoria în cinci cărți despre fondarea Israelului. N-ul vine de la „Nevi’im”, cuvântul ebraic pentru „profeți”, și această parte constă din cărți istorice care spun istoria lui Israel din perspectiva profeților, apoi avem cărțile poetice ale profeților însuși. K-ul vine de la „Ketuvim”, cuvântul ebraic pentru „scrieri”. Aceasta este o colecție diversă de cărți poetice, cărți ale înțelepciunii și mai multe narațiuni. Iar poporul iudaic crede că prin toate aceste lucrări literare, Dumnezeu vorbește poporului Său.

– Mai sunt și alte cărți iudaice scrise în perioada celui de-al doilea Templu.

– Da, un grup de texte foarte diverse. Si acestea erau foarte prețuite de comunitățile Iudaice. Și era o dispută foarte veche dacă ar trebui sau nu, unele dintre ele, să fie considerate parte din Scripturi.

– Deci… sunt multe scrieri diferite, dintr-o perioada foarte lungă de timp… De ce le-au pus pe împreună așa?

– Luate împreună, aceste texte spun o poveste epică, despre cum Dumnezeu lucrează prin acești oameni ca să aducă ordine și frumusețe din haosul lumii noastre. Și totul este orientat spre speranța unui nou conducător care va veni și va înnoii toată creația… Apoi Tanak se încheie și… acest conducător nu mai vine…

– Deci este o lucrare atent făurită, dar îi lipsește un final?

– Da, exact așa este! Câteva secole mai târziu, un profet evreu intră în scenă, numit Isus din Nazaret. El susține că duce înainte povestea din Tanak.

– Da. Deci Isus a făcut multe lucruri uimitoare… A fost omorât… Dar ucenicii lui susțineau că a înviat din morți.

– Da, ei spuneau că Isus era acel mult așteptat conducător care va restaura lumea. Primii lui discipoli, numiți „apostoli”, au scris noi lucrări literare despre Isus. Le-au numit „Vestea Buna” sau „Evanghelia”. Au compus relatarea numită „Faptele Apostolilor” despre răspândirea mișcării lui Isus în afara Israelului. Și apoi au trimis scrisori diferitelor comunități ale lui Isus în toată lumea antică.

– Și au văzut aceste scrisori ca parte din Scriptură.

– Da, apostolii au scris toate acestea ca o împlinire a povestirii din Tanak. Și au continuat geniul literar al tradiției iudaice. De asemenea au crezut că Dumnezeu vorbea copiilor Lui prin aceste scrieri, pe lângă Scripturile Israelului.

– Deci acesta este Vechiul și Noul Testament. Dar ce credeau primii creștini despre literatura celui de al doilea Templu? Diferite grupuri aveau diferite viziuni despre unele din aceste cărți. Dar știm că le citeau și prețuiau aceste scrieri, pentru că le-au transmis mai departe împreună cu Scripturile iudaice.

– Bine, deci avem Tanak, (adică) Scripturile iudaice, avem aceste alte scrieri din perioada celui de al doilea Templu apoi, scrierile apostolilor despre Isus. Sunt cam multe scrieri… Deci ce este în Biblia mea?

– Mișcarea creștină a luat diferite forme în 2000 de ani, și, de la început, toți creștinii au recunoscut Tanak și Noul Testament ca și Scriptură. Secole întregi, mare parte din scrierile celui de-al doilea Templu a fost citită ca parte din tradiția Biblică. Biserica Catolică într-un final a făcut-o oficială, și a numit unele cărți din această colecție drept „Cărți Deuteronomice”. Unele Biserici Ortodoxe au folosit chiar mai multe cărți din scrierile celui de-al doilea Templu și atunci în anii 1500, în timpul Reformei, creștinii protestanți au vrut să se întoarcă la scrierile vechi ale profeților și apostolilor, așa că au acceptat doar Vechiul și Noul Testament.

– Bine, cred că înțeleg. Dar cum o colecție de cărți, scrise de-a lungul a 1000 de ani, de atâția autori diferiți, spune o poveste unică?

– Da, aceasta este întrebarea pe care o vom vedea în următorul material video.

* * *

– Hei, eu sunt Jon!

– Și eu sunt Tim!

– Acesta este „Proiectul Biblia”. Noi credem că Biblia este o poveste unitară ce conduce la Isus și are înțelepciune profundă pentru lumea modernă. Deci creăm materiale video în care să arătăm aceasta!

– Acesta a fost primul dintr-o serie complet nouă, care o începem, „Cum să citim Biblia”. Dar avem multe alte genuri de materiale video. Le poți găsi pe toate, gratuit, pe situl nostru jointhebibleproject.com . De fapt acolo vei găsi o fișă care însoțește acest video, care intră în mai mult detaliu despre informația prezentată în acest video și multe alte resurse… Deci uită-te! De asemenea poți lua parte la acestea susținându-ne la thebibleproject.com Scopul nostru este să facem toate aceste resurse disponibile gratis, oricui, oriunde, și putem face aceasta datorită sprijinului vostru. Deci vă mulțumim foarte mult!

– Mulțumim!