Ce este evanghelizarea?

Episcopul William Wack de Pensacola-Tallahassee

Evanghelizarea, spus simplu, este un mijloc de a trezi în inimile oamenilor iubirea de Dumnezeu și adeziunea la Evanghelia lui Isus Cristos. Ce putem face pentru a participa la misiunea lui Cristos și pentru a continua lucrarea Sa de evanghelizare? Vă ofer următoarele sugestii și îndrumări. Sunt sigur că vă puteți gândi la multe alte idei.

Înainte de a merge la alții, nu uitați: evanghelizatorii trebuie mai întâi să fie ei înșiși evanghelizați. Aflați cât de mult puteți despre credința noastră catolică (prin citirea Catehismului Bisericii Catolice, a Sfintelor Scripturi, a scrierilor sfinților și a învățăturilor magisteriale ale Bisericii). Cereți Duhului Sfânt să vă lumineze și să vă facă mai profundă relația cu Dumnezeu. Nu încetați să creșteți în practicarea credinței. Papa Francisc ne oferă sfaturi practice pentru a împărtăși lumii credința noastră: „Și tu ai nevoie să concepi totalitatea vieții tale ca pe o misiune. Încearcă să faci aceasta ascultându-l pe Dumnezeu în rugăciune și recunoscând semnele pe care El ți le oferă. Întreabă mereu Duhul ce anume așteaptă Isus de la tine în fiecare moment al existenței tale și în fiecare alegere pe care trebuie să o faci, pentru a discerne locul pe care îl ocupă în misiunea ta. Și permite-i să plăsmuiască în tine acel mister personal care să îl poată reflecta pe Isus Cristos în lumea de astăzi.” (Gaudete et exsultate 23)

Participați în mod regulat la Liturghie și la celelalte Sacramente. În Sacramente, Dumnezeu ne formează ca popor al Său, ne întărește și ne iartă și ne dă putere să fim martorii Lui în lume. Rugați-vă și cereți ajutorul lui Dumnezeu. Atunci veți lua în serios invitația dată la sfârșitul fiecărei Liturghii: „Mergeți și vestiți Evanghelia Domnului!” Faceți prioritatea numărul unu din practicarea credinței mai presus de toate cu familia proprie. Rugați-vă împreună Rozariul, mergeți la Liturghie în familie și vorbiți după despre lecturi și despre predică, celebrați împreună timpurile liturgice și rugați-vă înainte de masă și de culcare cu copiii voștri.

Împărtășiți bucuria Evangheliei. Nu vă fie teamă să dați mărturie personală altora. Spuneți-le oamenilor ce înseamnă pentru Dvs să fiți catolic. (Nimeni nu vă poate contra, deoarece este experiența Dvs personală). Începeți pur și simplu prin a stabili o prietenie cu cineva. Fiți alături de ei și ascultați-i. Spuneți-le despre cum îl cunoașteți pe Domnul și câtă bucurie vă dă acest lucru.

Invitați oameni la biserică sau la un studiu biblic sau întrebați-i pur și simplu dacă vă puteți ruga cu și pentru ei. (Notă: deși este bine să invitați pe cineva să vină la Liturghie, aceasta poate să nu fie cea mai bună modalitate de a evangheliza pe cineva nou. Ei pot veni la Liturghie, dar pentru că nu sunt familiarizați cu aceasta, s-ar putea pierde și, astfel, s-ar putea închide.) Nu putem să le indicăm pur și simplu altora calea de urmat; trebuie să îi însoțim pe drum, în timp ce Isus merge cu noi toți.

Trăiți-vă bine credința ca un exemplu pentru alții. Spuneți-le oamenilor că vă practicați credința în parohia și acasă. Când întâlniți oameni negativi sau ostili Bisericii, subliniați beneficiile credinței și lucrurile bune pe care Dumnezeu le face în Biserica Sa. Predicați prin fapte. Să ne slujim semenii aflați în nevoie, fie că sunt în închisoare, fie că sunt fără adăpost, victime ale dezastrelor naturale sau ale infracționalității, sau pur și simplu fără cele necesare pentru a supraviețui.

Fiți gata să articulați și să vă apărați credința la locul de muncă, în magazinele alimentare, aeroporturi, școli și oriunde se adună oamenii.

Etichete:

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai jos, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!
Alte informații
Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 6 noiembrie 2021
ID intern: 00626