Ce este fericirea?

pr. Stephen Wang

Secvență din episodul 1 (Căutarea fericirii) al seriei Sicomor, prezentată de pr. Stephen Wang. Puteți urmări întregul episod subtitrat în limba română aici: https://www.sycamore.fm/videos/session-1-the-search-for-happiness/

Clipul este subtitrat în română (traducerea: Radu și Oana C.). Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 4 min 30 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube originalul

Etichete:

Ce este fericirea?

Se poate să fi văzut videoclipuri cu celebrul test al bezelei, făcut la o universitate americană la începutul anilor ‘70. Un copil stă la o masă cu o singură bezea în fața lui. Iar adultul le spune copiilor că au de ales: pot mânca bezeaua, dar dacă așteaptă 15 minute fără să o mănânce, li se va oferi o a doua bezea și le pot mânca pe amândouă. Adultul iese din cameră și vezi agonia acestor copii, unul câte unul, în timp ce încearcă cu disperare să nu mănânce bezeaua. Îi vezi cum se uită lung la ea, cum privesc în sus la tavan, prefăcându-se că nu e de fapt acolo, atingând-o, ridicând-o, adulmecând-o și luând cea mai mică bucată din colț, pretinzând că nu mănâncă, sau pur și simplu renunțând și înghițind toată bezeaua. Este vorba de autocontrol și dorință. Și experimentul a încercat să afle ce spun aceste lucruri despre inima omului.

Uneori dorința nu este complicată. Vrem mâncare, prietenie, libertate, dragoste. Vrem lucrurile aflate chiar în fața noastră. Vrem lucrurile pe care nu le avem. Dacă ați fost concediat, doriți un nou loc de muncă. Dacă v-ați pierdut cheile, vreți să le găsiți. Dacă exersați pentru examenul de șofer, sperați că îl veți trece din prima. Dar uneori este clar că suntem în căutarea la ceva mai mult. Filozoful grec Aristotel a spus că suntem cu toții în căutarea fericirii, chiar dacă nu cădem de acord cu privire la unde o găsim. Acest lucru ar putea suna puțin superficial. Mergeți la Piccadilly Circus, în centrul Londrei, și vedeți acele reclame digitale uriașe, pe ecrane TV gigantice, iar cea principală, din centru, arată o sticlă enormă de Coca-Cola cu cuvintele „Savurează fericirea” plutind deasupra ei. Treceți drumul, intrați la McDonald’s și le cumpărați copiilor „Happy Meal” cu speranța că îi va face… fericiți (happy).

Dar Aristotel înțelegea ceva mai profund decât un Chicken McNugget sau o sticlă de Coca-Cola. El credea că adevărata fericire stă într-o viață care are sens și scop. Are de-a face cu felul în care trăiesc. Are de-a face cu ce persoană sunt și nu doar cu lucrurile pe care le am. De unde știți ce e cu adevărat important pentru voi? O modalitate simplă e să vă uitați în jurnal și apoi în portofelul vostru. Pe ce v-ați cheltuit timpul și banii în ultimele 1-2 săptămâni? Vă spune multe despre prioritățile voastre și despre care credeți că este sensul vieților voastre. Am făcut odată un experiment cu un grup de studenți. Le-am spus: „Dacă ați ști că va veni sfârșitul lumii într-o oră, ce ați face?” Glumeam pe jumătate, dar eram în parte și serios. Primul a spus: „Mi-aș suna mama”. Următorul a spus: „M-aș ruga”. Un altul, șmecherașul din rândul din spate a spus: „Aș merge la bar și m-aș torpila”. Altul, evident cu fantezii a la James Bond, a spus: „Aș fura un elicopter și aș zbura înspre apus.”

Ce căutăm? Ce este fericirea? Ei bine, nu cred că există un răspuns simplu. Și poate dacă încercăm prea mult să îl căutăm, va dispărea. Scriitoarea Edith Warton a spus: „Dacă am putea înceta să încercăm să fim fericiți, poate ne-am putea simți chiar bine”. Dar imaginați-vă că v-a mai rămas doar o oră sau o săptămână. Ce ați face? Pe cine ați suna? Unde ați merge? Și când aveți răspunsul, merită să vă mai puneți o întrebare: Aceasta este totul sau există ceva mai mult?