Ce este kerigma?

Chris Stefanick

Ce este kerigma? „Cel mai important cuvânt de care poate nici nu ați auzit”, spune Chris Stefanick, în acest material video fundamental despre kerigma: ce este? de ce este importantă? cum o putem memora și aplica? Revive Parishes este un proiect ce oferă diverse cursuri pentru pastorație. Unul dintre ele este cel despre evanghelizare, din care pe YouTube este pus la dispoziție episodul 3. Subtitrare: Ileana Răduț.

În momentul publicării, subtitrarea în română este disponibilă doar pe Cristofori.ro, nu și pe YouTube, în clipul original.

Durată: 11 minute și 36 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete: *

Marea Trimitere

În această parte vom vorbi despre cel mai important cuvânt de care poate nici nu ați auzit: kerigma – cele cinci puncte pentru cum să predicăm mesajul Evangheliei, proclamarea esențială a Evangheliei și unde se încadrează ea în învățătura Bisericii. Unii cred că eforturile intensive de evanghelizare nu sunt întocmai catolice. Ba da, sunt! Vom vorbi despre evanghelizare în învățătura Bisericii, unde ar trebui să fie în pastorația noastră și cum trebuie să o facem. Matei 28,18-20: „Apropiindu-se, Isus le-a vorbit: «Mi-a fost dată toată puterea în cer și pe pământ. Așadar, mergeți, faceți discipoli din toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit! Și iată, Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii!»” Îmi place să citesc Scriptura și să mă plasez acolo. E un mod frumos de a medita Biblia: să îți închipui că ești acolo, că ești unul dintre primii apostoli care au auzit Marea Trimitere. Ești în această lume care nu cunoaște ceea ce „vinzi”. Dar ți s-a dat misiunea de a merge în lumea întreagă pentru a duce acest mesaj care schimbă vieți. Îți lipsesc fondurile, nu ești foarte respectat și ești într-o lume ce poate va dori să te ucidă pentru mesajul pe care îl aduci. Știți, cu cât vă gândiți mai mult la aceasta vă spuneți: „Poate nu trebuie să îmi imaginez prea mult. Sună ca pastorația tineretului în parohie!” Oricare ar fi pastorația voastră, Marea Trimitere, din multe perspective, se potrivește exact cu unde sunteți acum. Dar în cele din urmă, este o chemare la a face discipoli.

Și dacă am împărți Marea Trimitere în trei: 1) mergeți și faceți discipoli, 2) învățați-i să țină tot ce v-am poruncit și 3) botezați. Așadar a face discipoli – sunt trei activități într-o singură poruncă:

1) a atrage oameni, a-i converti și a le schimba inimile,

2) a-i învăța – deci cateheza, unde parcurgem la ce i-am convertit și

3) udăm acele semințe, îi botezăm, îi cufundăm în viața Bisericii, îi cufundăm în viața sacramentală, unde vor întâlni toate lucrurile minunate care i-au atras în kerigma, în acel mesaj evanghelic de bază.

Toate aceste lucruri sunt cuprinse în definiția evanghelizării. Evanghelizarea este în esență tot ce facem, ca Biserică, pentru a converti oameni, pentru a-i convinge să îl urmeze pe Isus sau pentru a-i conduce tot mai adânc în viața și persoana lui Isus Cristos. Uneori oamenii înțeleg prin evanghelizare doar acel prim pas, acea parte în care îi convingem pe oameni să îl urmeze pe Isus. Dar Papa Paul al VI-lea a spus în Evangelii Nuntiandi, nr. 22 (căutați textul și citiți-l, este minunat): „Această vestire – kerigma, predicare sau cateheză – ocupă un loc atât de important în evanghelizare, încât deseori îi este sinonim. Totuși, ea nu este decât un aspect al evanghelizării.” Acea proclamare inițială, acea parte în care facem discipoli e atât de importantă încât lumea crede că doar aceea e evanghelizarea iar restul sunt doar „alte lucruri” pe care le face Biserica. Nu, nu, nu! Dacă separăm acea parte esențială și considerăm cateheza și viața sacramentală ca două categorii separate de evanghelizare, ce ajungem să facem este să transmitem o cateheză și o experiență a Sacramentelor fără viață! Toate acestea sunt pentru a-i atrage pe oameni la persoana lui Isus Cristos. Evanghelizarea pătrunde tot ceea ce facem.