Ce este lectio divina?
pr. Josh JohnsonÎn acest material video, pr. Josh Johnson ne învață cum să citim în rugăciune Scriptura și cum să facem ceva ce ne poate îmbunătăți credința în Dumnezeu. Ne arată cum lectio divina ne poate ajuta în drumul nostru spre veșnicie.
Clipul a fost subtitrat de Matei Capan.
Durată: 4 min 29 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română
Ce este lectio divina?
Ce mai faceți? Sunt pr. Josh Johnson iar acest clip e de la Ascension Presents. Vorbesc mereu despre Biblie. Iubesc Biblia. Biblia e scrisoarea lui Dumnezeu pentru noi. Adesea predic despre aceasta, iar recent un credincios a venit și mi-a spus: „Părinte, e super că ne tot spuneți că trebuie să ne rugăm cu Scriptura, dar cum?” Și m-am gândit: „E atât de adevărat! Nici nu am încercat să vă învăț cum să vă rugați cu Scriptura.”
Îmi amintesc când am deschis eu prima oară Biblia. Un prieten de-al meu trecea prin ceva. Nu îl cunoșteam cu adevărat atunci pe Dumnezeu, așa că am fugit în camera mamei mele, am luat o Biblie și am deschis la cuprins. Am citit: Geneză, Exod, Numeri… dar nu are nici o logică! Pentru că nu știam cum să fac. Uneori așa se întâmplă multora. Luăm o Biblie și spunem: „Oare unde trebuie să deschid?”
Am să te învăț deci o formă de rugăciune, una foarte veche care e de-a dreptul epică! Se numește „lectio divina”, adică lectură divină. Și există patru părți la lectio… sunt cinci părți, depinde pe cine întrebi. Îți voi oferi cinci.
- Prima parte este lectura: alegi ceva din Scriptură. Eu de regulă spun: începe cu Evangheliile. Alegi deci ceva din Evanghelii și citești: Ce spune textul în sine? Ce spune Scriptura?
- După ce citești, găsești ceva ce ți-a atras atenția și începi să meditezi la aceasta, ceea ce înseamnă practic: Ce îmi spune Scriptura acum? Ce spune inimii mele?
- Și după ce meditezi, următorul pas e să te rogi. Sf. Tereza de Avila a spus că rugăciunea e o conversație cu Dumnezeu. Deci vorbim cu Dumnezeu despre ce am citit sau meditat ne rugăm, îi cerem lui Dumnezeu haruri ca să începem să punem în practică, spunem: „Iartă-mă, Doamne, pentru că am greșit într-un fel sau altul.”
- Apoi, următorul pas este contemplarea. Acest pas este un dar pur de la Dumnezeu pentru noi. Se numește har. Nu îl putem face noi. Noi pur și simplu petrecem timp uitându-ne la El și lăsându-L să se uite la noi. Și dacă în timpul acesta de uitat la Domnul și El uitându-se la noi, El dorește să ne dea darul contemplației, în care ne duce la un alt nivel în rugăciune o va face, dacă nu, să ne relaxăm cu El. Doar relaxează-te, relaxează-te cu Dumnezeu.
- După aceea, după ce ne relaxăm cu Domnul, petrecem timp cu El, încheiem cu o acțiune: ce acțiune concretă pot face pe baza timpului meu de citit, meditat, rugat și poate și contemplat cu Domnul.
Dacă dorim un exercițiu rapid, îl facem acum, pentru a vedea cum se face. Luca 10,38-42 relatează povestea Mariei și a Martei. Isus Cristos le vizitează pe Maria și Marta, Marta îi spune lui Isus: „‘Doamne, nu-ți pasă că sora mea m-a lăsat singură să servesc? Spune-i să mă ajute!’ Domnul i-a răspuns: ‘Marta, Marta, pentru multe te mai îngrijești și te frămânți, însă un lucru este necesar: Maria a ales partea cea bună, care nu-i va fi luată'”.
Deci ceea ce spune e că Isus i-a spus Martei: „Hei, calmează-te, relaxează-te, Maria are partea mai bună”. Și atunci Marta a zis: „Ok”. Aceasta spune, am citit-o. Când meditez la aceasta, spun: Mă rog, meditez acum, ce îmi spune? Îmi spune că Maria a ales partea mai bună pentru că s-a dus la Isus mai întâi. Pentru că s-a dus la El întâi, a știut că El dorea ca ea să se odihnească în acel moment. Marta nu s-a dus la El întâi, a început să slujească fără să meargă la Dumnezeu. Aceasta îmi spune că nu trebuie să fac lucruri fără a mă ruga înainte, fără a sta înainte la picioarele Domnului și El să-mi spună ce vrea să fac.
După ce am meditat în rugăciune, spun: „Doamne, mulțumesc pentru momentele în care am venit la Tine mai întâi, dar îmi pare rău pentru momentele în care nu am făcut așa, deci, te rog, dă-mi harul să fiu mai credincios, să merg întâi la Tine înainte să fac ceva.” Apoi stau cu Dumnezeu, îl las să se uite la mine, mă uit la El, dacă contemplarea se întâmplă, se întâmplă, dacă nu, e ok. Și la final închei cu o acțiune bazată pe experiența mea de rugăciune cu Dumnezeu în Scriptură. Ce voi face? Mâine, înainte să fac orice, mă voi pune în genunchi, mă voi ruga, voi petrece timp cu Dumnezeu, îl voi ruga să mă călăuzească în ziua mea ca să fac voia Lui și nu a mea.
Aceasta e lectio divina explicată simplu de către omul vostru, pr. Josh. Sper să te ajute în relația voastră cu Domnul și în drumul spre eternitate.