Ce învățăm de la păstori?

Papa Benedict al XVI-lea

Ce învățăm de la păstori? În peisajul primului Crăciun un element îl reprezintă păstorii. Apar ca niște privilegiați chiar. De ce oare? Ce au să ne învețe?

Ce fel de oameni erau ei? În contextul acelor vremuri, păstorii erau priviți de sus; era considerați ca fiind nedemni de încredere și nu erau admiși ca martori în tribunale. Dar cine erau ei de fapt? Să fim siguri că nu erau mari sfinți, dacă prin acest cuvânt înțelegem oameni ce trăiesc virtuțile în mod eroic. Erau suflete simple. Evanghelia aruncă o lumină asupra unui aspect care mai târziu, în cuvintele lui Isus, va primi o importanță specială: păstorii erau oamenii care vegheau. Fapt adevărat într-un mod superficial: ei își vegheau turmele peste noapte. Fapt adevărat și într-un mod profund: ei erau gata să primească cuvântul lui Dumnezeu. Viețile lor nu erau închise în ele însele; inimile lor erau deschise.

Într-un fel, în adâncul lor, ei îl așteptau. Veghea lor era de două ori atentă – atentă să asculte și atentă să pornească la drum. Așteptau lumina care să le arate drumul. Aceasta contează pentru Dumnezeu. El îi iubește pe toți, deoarece cu toții suntem creaturile Sale. Dar unele persoane și-au închis inimile; nu există nici o ușă pe care să intre iubirea Sa. Ei cred că nu au nevoie de Dumnezeu sau nu îl doresc. Alte persoane, care din punct de vedere moral sunt poate mai mizerabile și mai păcătoase, trăiesc cel puțin o oarecare remușcare. Ele îl așteaptă pe Dumnezeu. Își dau seama că au nevoie de bunătatea Sa, chiar dacă nu au o idee clară despre ce înseamnă aceasta. În inimile lor în așteptare lumina lui Dumnezeu poate să intre, și cu ea, pacea Sa. Dumnezeu caută persoanele care pot să îi fie vase și vestitori ai păcii Sale. Să ne rugăm ca El să nu ne găsească inimile închise.

Papa Benedict al XVI-lea

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]
Alte informații

Cunoști viața Papei Benedict al XVI-lea?

Citește despre viața lui

Pasajul este dintr-o predică de acum câțiva ani.

Citește predica
Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 22 decembrie 2016
ID intern: 00441