Ce vrei să facă Dumnezeu pentru tine

Episcopul Robert Barron

Prieteni, bunuri ale lumii acesteia, precum plăcerea sau puterea, pot deveni izvorul propriei noastre distrugeri dacă le primim fără înțelepciune. Dacă Domnul v-ar întreba care vă este cea mai mare dorință, ce i-ați cere? Regele Solomon a fost astfel întrebat, și a cerut o inimă înțeleaptă. Ce îi place lui Dumnezeu este ceea ce ne aduce mai aproape de „vederea din vârf” – perspectiva divină.

Clipul este subtitrat în română (traducerea: Oana și Radu C.). Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 13 min 45 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube Originalul

[etichete]

Pacea să fie cu voi! Prieteni, săptămâna aceasta, vreau să vedem prima lectură care este din prima Carte a Regilor și este legat de Solomon, fiul lui David și al Batșebei, marele rege israelit care a construit Templul, care a devenit în final o figură problematică în istoria israelită. Dar pasajul din această săptămână ne pune chiar la începutul carierei regale a lui Solomon. Așadar este un tânăr netrecut prin încercări, neexperimentat, asediat probabil de tot felul de îndoieli de sine, cum ar fi oricine la începutul unei astfel de funcții. Domnul îi apare lui Solomon într-un vis. „Cere ceva de la Mine și Eu îți voi da.”

Aș vrea să sugerez că e un moment extraordinar și este de fapt un minunat exercițiu spiritual de a-ți imagina că Domnul îți pune ție aceeași întrebare. Deci, dacă Domnul ți-ar apărea acum și ar spune: „Voi face! Îți voi da orice vrei”, ce ai spune? Cum răspunzi la această întrebare îți va spune multe despre starea sufletului tău. E interesant se des se întâmplă acest lucru în Scriptură. Gândiți-vă la momentul în care Ilie îi predă mantaua lui Elisei. Elisei cere… Ilie îi spune: „Îți voi da orice vrei”, iar Elisei cere măsură dublă din spiritul stăpânului său. Gândiți-vă la ucenicii lui Ioan, care îl urmează pe Isus. Domnul se întoarce spre ei și îi întreabă: „Ce căutați?” E o întrebare minunată! Imaginați-vă așa ceva. Domnul Isus întorcându-se acum spre tine și spunând: „Ce vrei? Ce cauți?” Răspunsul lor minunat, o predică pentru o altă dată, e: „Doamne, unde locuiești?” Iar El le spune: „Veniți și vedeți”. Și ei au rămas cu El.

Isus l-a întrebat pe orbul Bartimeu: „Ce vrei să fac pentru tine?” Din nou, tu ești orbul Bartimeu. Îl auzi pe Domnul chiar acum punându-ți această întrebare: „Ce vrei să fac pentru tine?” Ce ai spune? Bartimeu răspunde minunat: „Învățătorule, vreau să văd”, cu toate nuanțele și subînțelesurile la aceasta în contextul biblic. Și, desigur, mulți dintre cei ce mă urmăriți știți că un moment cheie în tradiție e când eroul meu spiritual, Sf. Toma de Aquino, se roagă înaintea unui crucifix, iar o voce spune: „Toma, ai scris frumos despre Mine. Ce ai vrea drept recompensă?” Iată, din nou! Dacă Domnul îți spune: „Ce ai vrea? Ce ai vrea să fac pentru tine?” Răspunsul lui Toma l-am luat drept motoul meu episcopal: „Non nisi Te Domine.”, „Nimic în afară de Tine, Doamne.” Apropo: acesta e răspunsul corect, dacă vi se pune vreodată această întrebare.

Pomenesc toate acestea deoarece Solomon e probabil primul mare exemplu în acest sens. Să fim așadar atenți la răspunsul lui Solomon. „Ce vrei?” El spune: „Dă-i slujitorului Tău o inimă înțelegătoare, ca să îl judece pe poporul Tău și să discearnă între bine și rău!” „Dă-i slujitorului Tău o inimă înțelegătoare, ca să îl judece pe poporul Tău și să discearnă între bine și rău!” Dumnezeu e atât de mulțumit de acest răspuns, încât promite că îi va da aceasta lui Solomon. Îl va face cel mai înțelept om care a trăit vreodată. Ascultați: „Fiindcă ai cerut lucrul acesta și nu viață lungă pentru tine, nici bogății, nici viața dușmanilor tăi, voi face după cum ai cerut.”

Rețineți aceasta: de fiecare dată când Dumnezeu e mulțumit de noi în Scriptură, nu o priviți în mod mitologic, ca și cum Dumnezeu primește ceva de care chiar are nevoie de la noi. Dumnezeu nu are nevoie de nimic. Nu avem nimic de care El să aibă nevoie. Ce îi face plăcere lui Dumnezeu e mereu ceea ce ne conduce la o viață mai profundă. Luați-o ca o cheie de interpretare ori de câte ori citiți Scriptura. Ce îi face plăcere lui Dumnezeu e ceea ce ne face pe noi mai deplin vii. E mulțumit de răspunsul lui Solomon, pentru că acesta e răspunsul care îl va face pe Solomon mai viu spiritual. De aceea e mulțumit.

Ce cere el mai exact atunci când cere o inimă înțeleaptă? Cere să vadă întreaga sa viață și muncă din perspectiva lui Dumnezeu. Toma de Aquino spune că înțelepciunea e priveliștea din vârful dealului, adică din punctul de vedere al Cauzei Supreme. Nu îmi privesc deci viața doar din perspectiva mea, sau din perspectiva celor din jurul meu, sau a ceea ce așteaptă cultura – acestea sunt toate dealuri mici. Când urc în vârful celui mai înalt munte și mă uit în jur văd acum lumea din perspectiva lui Dumnezeu. Aceasta e înțelepciunea. Iar Solomon cere în mod corect acest lucru.

De ce e atât de important? Pentru că pune întreaga viață a lui Solomon pe făgașul cel bun și îi permite, astfel, să judece întreaga sa viață în mod corect. Cu înțelepciune în mintea și în inima sa, va putea să evalueze lucrurile corect; va putea să aleagă bine. Va ști ce să facă în orice situație ce îi apare în cale. Să spunem că devine bogat și, într-adevăr, Solomon a fost foarte bogat. Cu înțelepciune, va ști ce să facă cu acea bogăție. Să spunem că devine puternic și, într-adevăr, Solomon a fost foarte puternic. Cu înțelepciune, va ști ce să facă cu acea putere. Nu va abuza de ea, nu o va folosi pentru propriile scopuri, nu o va altera astfel încât să servească țelurilor lui. Va ști cum să o folosească în mod corect. Să spunem că își învinge dușmanii și pentru un timp a făcut-o. Va ști ce să facă cu acea victorie. Va ști ce să nu facă cu acea victorie. Câți regi nu o iau pe arătură, folosindu-și victoria, folosindu-și puterea tocmai în scopuri infame și egoiste? Omul înțelepciunii știe ce să facă cu victoria, atunci când o obține. Să spunem că primește o viață lungă. Bine! Cu înțelepciunea va ști ce să facă cu acei ani care i s-au dat. Nu îi va risipi. Nu îi va folosi pentru propria distrugere; îi va folosi pentru propria îmbunătățire.

Iată ideea mea: când ai priveliștea de pe vârful dealului, atunci ai un fel de control, un control spiritual, asupra întregii tale vieți. Acum să o luăm invers. Să spunem că Solomon ar fi spus… și, o!, tentația trebuie să fi fost mare pentru acest tânăr. Domnul însuși spune: „Doar cere și îți voi da.” „O! Îți spun: Ce vreau?! Vreau să fiu cea mai bogată persoană ce a trăit vreodată.” Bine. Să spunem că Dumnezeu îi dă aceasta: îl face cea mai bogată persoană ce a trăit vreodată. Ce se va întâmpla în mod inevitabil dacă ți se oferă acest fel de bogăție fără înțelepciune? Nu vei ști ce să faci cu ea și, de fapt, acea bogăție probabil te va distruge. Vedeți vechea poveste mitică a regelui Midas. Arată această idee. „O! Fă ca tot ceea ce ating să devină aur. Nu ar fi minunat? Nu îmi pot închipui o soartă mai bună. Tot ceea ce ating se transformă în aur.” Și, desigur, aceasta îi include chiar pe cei pe care îi iubește cel mai mult. Bogăția i s-a întors împotrivă și l-a distrus, pentru că avea bogăție, dar nu și înțelepciune.

Să spunem că tânărul Solomon ar fi spus: „Fă-mă cea mai puternică persoană ce a trăit vreodată. Dă-mi victorie asupra tuturor dușmanilor mei.” Și Dumnezeu ar spune: „Voi face aceasta.” Ce ar face cu acea putere? Acea putere s-ar întoarce împotriva lui, l-ar devora. Plăcerea – același lucru. „O, Doamne, dă-mi toate plăcerile din lume.” Dumnezeu face așa. „Vei avea toate plăcerile senzuale ce le poți dori.” Iar Solomon a avut parte, apropo, de multe plăceri. Fără înțelepciune se vor întoarce împotriva ta. Te vor distruge rapid. Nu vedem că se întâmplă așa tot timpul în cultura noastră? Câți tineri sportivi, actori și vedete pop nu primesc toate acestea? Bogăție? Da! Sunt mai bogați decât Midas. Putere? S-ar putea să aibă o influență culturală extraordinară. Plăcere? Toate plăcerile ce și le-ar putea dori. Dar ce se întâmplă cu acești tineri? De cele mai multe ori, tocmai acele lucruri la care au râvnit atât au devenit sursa propriei lor distrugeri, deoarece le-au primit fără înțelepciune.

Vreau deci să vă puneți în această situație. Ești Solomon. Domnul stă chiar în fața ta. Ce vrei? Ce cauți? Care este răspunsul tău? Îmi spun acestea și mie, îmi predic și mie. Dacă sunt cu adevărat cinstit din punct de vedere spiritual, pot simți chiar și acum, pot simți ispita: „Dacă Domnul m-ar întreba, aș cere unul dintre aceste bunuri lumești.” Într-un fel, aceasta e întreaga istorie a omenirii, nu? Citiți istoria regilor și a reginelor, a împăraților și a marilor figuri ale culturii. De cele mai multe ori, citindu-le biografiile, veți ajunge la un punct foarte asemănător când veți descoperi: „Deci aceasta dorea acea persoană.” Acum citesc biografia lui Napoleon. Napoleon este o personalitate ambiguă. Dar e foarte clar, încă de la început, că ceea ce dorea Napoleon era putere. Avea bogăție, plăcere și altele asemenea, dar ceea ce dorea mai presus de toate era putere. Ce i-a făcut aceasta? În cele din urmă l-a distrus, l-a consumat pentru că a avut putere fără înțelepciune. Mergeți de-a lungul secolelor și citiți istorie după istorie. Figuri mari ruinate pentru că, într-un fel, au cerut lucrul greșit.

Iată deci: ești înaintea Domnului. Ești Toma de Aquino și auzi venind dinspre cruce acea întrebare: „Ce vrei?” Sunteți discipolii lui Ioan Botezătorul; Isus se întoarce și se uită la voi: „Ce căutați?” Ești orbul Bartimeu – și toți suntem orbi, nu, în păcatul nostru? Și auzim glasul lui Isus întrebând: „Ce vrei să fac pentru tine?” Știți care e răspunsul corect: cereți înțelepciune. Cereți să fiți părtași la perspectiva lui Dumnezeu. Îmi vin în minte acele povești despre duhul magic. Duhul iese din lampă și spune: „Ai trei dorințe”. Ce ați cere? Pot sugera… și da, știu, pot simți și acum ispita de a cere: „Vreau cea mai mare casă. Vreau să merg în cele mai bune vacanțe. Vreau să fiu celebru.” Nu, nu. Știți ce trebuie să cereți? Aveți trei dorințe? Cereți credință, speranță și iubire. Pentru că, cu acele trei virtuți ce vă permit să participați la însăși ființa lui Dumnezeu. veți ști ce să faceți cu orice se întâmplă în viața voastră. Și fără ele, nu veți ști ce să faceți și tocmai acele lucruri pe care le-ați căutat se vor întoarce împotriva voastră. Luați aceasta drept un principiu spiritual. E una dintre învățăturile fundamentale ale Bibliei. „Ce vrei? Ce cauți? Îți voi da orice vei cere.” Voi ce ați cere? Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Vă mulțumesc mult pentru vizionare! Dacă v-a plăcut acest video, vă încurajez să îl distribuiți și nu uitați să vă abonați la canalul meu YouTube.