Cei ce se sinucid merg în iad?

Catholic.com (trad. Matei Capan)

Întrebare: Mi s-a spus că Biserica Catolică învață că toți cei care se sinucid merg în iad. Este adevărat?

Răspuns: Nu. Ceea ce învață Biserica este faptul că toți cei care comit un păcat de moarte, grav, și nu le pare rău înainte de a muri, merg în iad. Păcatele de moarte au nevoie de 3 condiții: materie gravă, știință deplină și voință deplină. Dacă una dintre aceste condiții lipsește, nu este păcat de moarte. Tot ce putem spune sigur este că sinuciderea este materie gravă.

Având în vedere faptul că persoanele care își iau viața sunt adesea foarte bolnave sau sub stres psihologic, acești factori pot împiedica voința și cunoașterea lor, făcând acțiunile lor tragice dar nu păcate de moarte. Doar cineva care alege în mod liber să se sinucidă, cu știință deplină, comite un păcat de moarte luându-și viața. Chiar și atunci, între inconștiență și moartea finală, Dumnezeu poate oferi acelei persoane o ultimă șansă să se căiască, chiar dacă o asemenea oportunitate nu ne este evidentă.

Biserica spune despre destinul veșnic al celor care se sinucid: „Nu trebuie să ne pierdem speranța în mântuirea veșnică a persoanelor care și-au dat singure moartea. Dumnezeu le poate oferi, pe căile pe care numai El le cunoaște, prilejul unei căințe mântuitoare. Biserica se roagă pentru persoanele care au atentat la propria lor viață” (CBC 2283).

[etichete]