Copilul ca model

pr. Silvano Fausti

Copilul ca model. Adică noi creștem din copii în adulți, dar modelul indicat de Isus este copilul? Nu maturul înțelept?

Copilul este un om nerealizat, cel din urmă dintre toți. Fiindu-și sieși insuficient, are nevoie de ceilalți, este ceea ce fac alții din el. Primește tot ceea ce are și este – inclusiv pe sine însuși – trăind din dar și din primire gratuită. Și o face cu simplitate pentru că se simte iubit. Altfel nici nu poate trăi. În acest mod, el reprezintă condiția de creatură, comună tuturor. Cel care nu o recunoaște va trăi într-o continuă dezbinare cu sine și cu toți, fără a câștiga nimic. De aceea, cine vrea să intre în Împărăție trebuie să devină asemenea copiilor.

„Și luând un copilaș, Isus l-a așezat în mijlocul discipolilor” (cf. Marcu 9,36).

Îl sărută și îl ridică în fața tuturor. Iată omul! Slăbiciunea sa este puterea sa (cf. 2Cor 12,10). Nevoia de iubire și de primire este adevărata lui demnitate de fiu al lui Dumnezeu, care îl împiedică să își găsească plăcerea în altă parte. „Ca un copil înțărcat la sânul mamei sale, ca un copil înțărcat în brațele mamei sale este sufletul meu în mine”, zice Psalmul 131. Ceea ce pentru micuț este laptele – viața lui -, pentru adult, acum înțărcat, este abandonul în mâinile unei iubiri care îl strânge ca brațele unei mame. Fără încredere nu devenim niciodată adulți și liberi: faptul de a ne simți iubiți fără condiții reprezintă singura posibilitate de a trăi omenește. Altfel ne aflăm tot timpul în căutarea unor lucruri mereu mai mari și dincolo de puterile noastre, neliniștiți și agitați ca un bătrân plin de dorințe nesatisfăcute, în brațele morții, care disperă acum și întotdeauna. Putem spune aceasta, parafrazând în sens contrar același psalm.

pr. Silvano Fausti
Amintește-ți și istorisește Evanghelia.
Cateheza narativă a lui Marcu

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai jos, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!
Alte informații

Fragmentul este luat dintr-o excelentă carte apărută la Editura Viața Creștină.

Cumpără cartea

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 2 ianuarie 2017
ID intern: 00455