Cum îmi discern vocația?

pr. Mike Schmitz (trad. Teodora C. Cristofori)

Întrebare: Am auzit că toți suntem chemați de către Dumnezeu spre o anumită vocație. Cum îmi găsesc vocația?

Răspuns: Fantastic! Aceasta este una dintre întrebările mele preferate pentru că: a) arată că înțelegi că viața ta nu îți aparține ție… îi aparține lui Dumnezeu; și b) arată că îți pasă de planul lui Dumnezeu pentru viața ta. Pot să îți indic o strategie garantată pentru a descoperi planul lui Dumnezeu pentru viața ta. Practic presupune a-ți pune trei întrebări în fiecare zi. Îți promit că, dacă îți vei pune aceste întrebări în mod regulat, nu vei rata niciodată planul lui Dumnezeu pentru viața ta.

 

Dar înainte să trecem la aceste „întrebări de aur”, sunt două principii care trebuie exprimate clar. Le cunoști încă de când erai în clasa a doua. Primul este acesta: Dumnezeu te cunoaște mai bine decât te cunoști tu. Aceasta înseamnă că Dumnezeu știe de ce trăiești. Știe cum gândești. Știe ce iubești. Știe exact ce te va face cel mai fericit în această viață. Al doilea principiu este acesta: Dumnezeu te iubește mai mult decât te iubești tu. Acel ceva pentru care ai fost făcut? Dumnezeu îl vrea pentru tine. Acel ceva care te face cel mai fericit? Poți avea încredere că Dumnezeu vrea acel ceva pentru tine. Aceste două principii conduc la această concluzie: poți avea încredere în Dumnezeu

Știind acestea, să trecem la cele trei întrebări.

Mai întâi, pune-ți în fiecare zi această întrebare: Sunt în starea harului sfințitor? Dacă nu, du-te la Spovadă și împacă-te cu Dumnezeu. Este important. Dacă încerc să discern ceea ce Dumnezeu vrea pentru viața mea, dar sunt separat de Dumnezeu, care sunt șansele ca să reușesc să îl aud clar? Știi cum uneori nu poți vedea clar lucrurile când ești în mijlocul unei situații anume? Dacă mă aflu în păcat grav, sunt slabe șansele ca eu să percep voința lui Dumnezeu cu claritate. Dacă există păcate grave în viața mea, pot să fiu înșelat ușor, așa că trebuie mers la Spovadă.

A doua întrebare este: Îmi îndeplinesc îndatoririle zilnice? Este o întrebare foarte concretă. Dacă sunt elev/student, dau tot ce am mai bun în mine pentru a-mi face temele și a participa la ore? Dacă sunt căsătorit, îmi iubesc soția/soțul și fac tot ce pot ca să îmi slujesc familia prin munca mea? Practic, privește la propriul calendar (la lucrurile pe care le ai de făcut) și întreabă-te dacă faci aceste lucruri la capacitatea ta maximă. Dacă nu îndeplinesc cerințele de bază ale vieții mele de acum, este puțin probabil ca să răspund atunci când Dumnezeu mă va chema la ceva mai radical. Sau pus altfel: gândește-te la îndatoririle zilnice ca la voința lui Dumnezeu pentru acea zi. Dacă spui „da” voinței lui Dumnezeu în aceste lucruri mici, te antrenezi pentru a-i spune „da” lui Dumnezeu în lucruri mai mari.

A treia întrebare: M-am rugat astăzi? Ar trebui să fie ceva evident. Mă refer mai mult decât: „Ajut-mă Doamne să…” sau „Înger îngerașul meu…”. Roagă-te cu adevărat. Vorbește cu Dumnezeu. Nu are nici un sens să spui: „Ce vrea Dumnezeu să fac eu?”, dacă nu dedici timp ca să vorbești cu Dumnezeu și să îi pui întrebări. Așteaptă apoi ca El să îți răspundă.

Îți promit ferm că vei cunoaște planul lui Dumnezeu pentru viața ta dacă urmezi aceste simple „instrucțiuni”. De ce sunt atât de încrezător? Pentru că îmi amintesc de cele două principii și am încredere că Dumnezeu vrea ca tu să știi de ce trăiești. Acum poți fi liniștit și să nu te temi niciodată că vei rata planul lui Dumnezeu. El nu va întârzia nici un moment. Dar, dacă devii nerăbdător, amintește-ți că nu va veni nici mai devreme. Dacă nu îți descoperă încă planul Lui, este doar pentru că încă nu trebuie să îl cunoști. Ai încredere deci în Dumnezeu și pune-ți zilnic cele trei întrebări.

Etichete: *