Cum să iubesc?

C.S. Lewis

Cum să iubesc? Știu că trebuie să iubesc, dar nu cred că mă descurc prea bine. Poate că nu sunt un om al sentimentelor. Ce să fac?

Nu vă pierdeți vremea întrebându-vă dacă îl iubiți pe aproapele vostru, ci purtați-vă ca și cum l-ați iubi. De îndată ce facem aceasta, descoperim unul dintre marile secrete: când te comporți ca și cum ai iubi pe cineva, vei ajunge să îl iubești cu adevărat. Dacă rănești pe cineva care îți displace, vei descoperi că îți displace și mai mult. Dacă îi faci un bine, vei descoperi că îți displace mai puțin.

Există însă o excepție. Dacă îi faci acel bine nu pentru a mulțumi pe Dumnezeu și a asculta de legea iubirii, ci pentru a-i arăta cât de bun și iertător ești tu și pentru a-l îndatora față de tine, atunci poți să aștepți mult și bine „recunoștința” lui, căci vei fi probabil dezamăgit. Oamenii nu sunt proști: observă imediat orice gest de „paradă”, care îi ia de sus. Dar ori de câte ori facem un bine cuiva doar pentru că acel om există acolo, creat – ca și noi – de Dumnezeu, și îi dorim să fie fericit așa cum ne dorim și nouă să fim, vom învăța să îl iubim ceva mai mult, sau, cel puțin, nu ne va mai displăcea atât.

(Dar legat de iubirea omului pentru Dumnezeu?) Oamenilor li se spune că ar trebui să îl iubească pe Dumnezeu, dar înăuntrul lor nu găsesc vreun atare sentiment. Ce trebuie să facă oamenii? Răspunsul este același cu cel dinainte: să se poarte ca și cum l-ar iubi pe Dumnezeu. Nu trebuie să încercați să fabricați sentimente. Întrebați-vă doar atât: „Ce aș face dacă aș fi sigur că îl iubesc pe Dumnezeu?” Când găsiți răspunsul, puneți-l în aplicare. Nimeni nu poate avea mereu doar sentimente evlavioase; și chiar dacă ar putea, Dumnezeu nu este interesat în principal de aceste sentimente. Dragostea creștină, fie pentru Dumnezeu, fie pentru om, este o problemă de voință.

C.S. Lewis
Creștinism, pur și simplu

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai jos, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!
Share!
Alte informații

Ce știi despre viața lui C.S. Lewis?

Citește despre viața lui
Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 12 decembrie 2016
ID intern: 00419