Cum să ne rugăm Rozariul în familie
Jackie și Bobby AngelȘtim cu toții că Sfânta Fecioară Maria ne-a cerut să ne rugăm zilnic Rozariul, dar oare se așteaptă ea cu adevărat ca cei mici să fie în stare să stea pe parcursul unui Rozariu întreg? Nu durează mult până când apare haosul și șirul de bobițe devine o armă, nu doar împotriva diavolului, ci îndreptată spre frate sau soră. Jackie și Bobby Angel ne împărtășesc câteva sfaturi și trucuri simple pentru a reuși să ne rugăm Rozariul în familie și pentru a aprofunda această rugăciune meditativă, în ciuda dificultăților care o însoțesc.
Traducerea subtitrării: Dragoș Codreanu.
Durată: 11 min 59 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română
– Să te rogi Rozariul cu copiii.
– E posibil?
– Se poate? Ar trebui?
– Nu! Nu încă! Suntem Jackie și Bobby Angel, de la Ascension Presents! Azi vom vorbi despre a vă ruga Rozariul cu copiii. Noi avem copii mici, sunt nebuni, poate unii aveți și voi… Și la întrebarea: „Pot avea un timp de rugăciune în această perioadă nebună?”, să nu mai spun de o rugăciune meditativă, precum Rozariul, câteodată ne gândim: Cum? Cum s-ar putea face? Știm cât de greu e… În primul rând, știm cât e de greu: e haos, e un haos frumos. Dar suntem aici să împărtășim puțin din cum ne-am descurcat noi, cum încercăm.
– O încurajare pentru cei care aveți copii sub vârsta rațiunii… Vârsta rațiunii, știți, între 5 și 7, între 5 și 8 ani… veți ști când ajungeți acolo. Credeți-mă! Dar pentru cei ai căror copii nu au ajuns încă acolo… O, pregătiți-vă! Nu! Va fi mai bine! Suntem aici să vă spunem aceasta! Când ajung la vârsta rațiunii, e minunat! Înainte de vârsta rațiunii, efectiv nu au partea din creier pentru reglarea emoțiilor. Sunt deci ca niște bețivi mici. Imaginați-vă că încercați să vă rugați Rozariul cu mici bețivi. Alergând, plângând, țipând! Folosind rozariul ca pe o armă…
– Padre Pio spunea că Rozariul e o armă pentru aceste vremuri. Nu o armă fizică, ci una spirituală, dar cu copiii noști e o armă fizică.
– Este, este… Așa că vreau să vă încurajez pe cei cu copii sub vârsta rațiunii: devine mai ușor, puțin mai bine. Noi avem doi la vârsta rațiunii, doi sub vârsta rațiunii. Așa că e haos. E foarte haotic să încerci să te rogi Rozariul în familie.
– Dar mărturia frumoasă de a încerca, de a face o încercare cât mai bună
– Dumnezeu vede efortul, Dumnezeu vede cât de greu e. E mai important să încercăm, oricât de imperfect, și să ne rugăm împreună, ca familie, să încercăm, apoi dacă ne iese perfect copiii nu văd neapărat viziunea beatifică…
– Poate că o văd…
– Poate o văd, dar când aleargă prin cameră, se lovesc unul de altul, acea mărturie că familia mea consideră că e destul de important să facem aceasta, să încetinim puțin, să dedicăm acest timp… Și mulți dintre sfinți sau dintre cei în drum spre sfințenie, ca Sf. Tereza sau venerabilul Fulton Sheen, își amintesc că se rugau Rozariul ca și copii, cu familiile lor. Cum spune pr. Patrick Payton, familia care se roagă împreună, rămâne împreună. Așadar, orientarea spre divin a familiilor noastre e importantă pentru aceste haruri, ca și faptul de a da un exemplu în familiile noastre despre importanța la a încetini și a aloca timp pe lângă Liturghia de duminică pentru a-l cinsti pe Domnul și a încerca să ne rugăm împreună. E mai important să o facem imperfect, decât să așteptăm perfecțiunea.
– Se spune că înveți mai mult prin imitare când vine vorba de credință. Și e absolut adevărat! Copiii ne văd mărturia, văd că acest lucru este important pentru mami și tati, că rugăciunea e importantă pentru mami și tati… Știți, familia care se roagă împreună, rămâne împreună, e adevărat, deși… puteți să vă rugați Rozariul în fiecare zi ca familie, dar dacă în felul în care vă purtați în afara rugăciunii, copiii voștri văd: „Hmmm… Părinții mei se roagă Rozariul dar tot fac aceasta și cealaltă, tot sunt atât de nervoși…” Scopul final e să îl iubim pe Isus! Așa e? Să îl iubim pe Isus! Rugăciunea e ca să creștem în relația cu Isus – o modelează. Arată că ne iubim atât de mult credința încât nu e doar o oră duminica, ci toată viața noastră. Așa că a ne ruga Rozariul e ca: „O, tati îl iubește pe Isus! Și o cinstește pe Mama lui Isus.” Arată așadar iubirea noastră pentru Dumnezeu, nu în sensul că: „Trebuie să facem asta, pentru că [orice ar fi]…” Căci aceasta se poate întoarce puternic împotrivă.
– Nu vreți să fiți prea rigizi și să vă enervați prea tare când copiii doar sunt copii, astfel încât să ajungă să urască devoțiunea.
– Se poate întâmpla așa. Știu oameni cărora li s-a întâmplat aceasta.
– Trebuie să știm să râdem și…
– Copiii sunt copii! Și sunt lucruri specifice vârstei lor pe care copiii le fac, așa că… E ok! Toate așteptările noastre că vom levita toți împreună – să renunțăm la ele. Acele așteptări trebuie să moară.
– Așadar, cum? Cum facem noi aceasta? Orice familie e unică și va trebui să vă dați seama. Poate nu ați crescut cu Rozariul, nu ați crescut cu această devoțiune. Sau poate era ceva secundar, agățat la oglinda retrovizoare, fără să vă fi rugat vreodată.
– Sau din cele fosforescente: eu am avut, la 10 ani, un rozariu fosforescent .
– În primul rând sunt multe filmulețe și multe tutoriale grozave și feluri în care alții se roagă Rozariul, și voi îi puteți urmări audio. Noi am făcut așa în mașină sau chiar și acasă câteodată: punem versiunea audio a Rozariului și copiii îl aud, li se imprimă oarecum, înainte să ne așteptăm la perfecțiune în rugăciuni. Ascension are filmulețe despre cum să te rogi Rozariul. Dacă nu ați crescut cu el, nici o problemă! Puteți fi sinceri și să spuneți: „Copii, și eu învăț aceasta! Nu am crescut cu Rozariul, dar cred că e important pentru noi ca familie să ne rugăm împreună în mod regulat.”
– Eu nu am știut să mă rog Rozariul până la 18 ani – să știți. Știam bobițele cu Bucură-te, bobița cu Tatăl nostru – atât. Așa că la 18 ani am învățat să mă rog Rozariul. Dar am învățat pentru copii mici care sunt unele metode care ajută. Una dintre ele sunt imaginile. Să aveți imagini cu misterele. Avem câteva cărți care au, pentru fiecare mister al Rozariului, o imagine. Unul dintre copii… Participare, nu? Unul dintre copii ține imaginea, poate citește scurtul verset biblic, prezentarea misterului din viața lui Isus. Apoi facem cu rândul, mai ales cu copiii mai mari. Dar de pe la ce vârstă am putea spune… de la 3-4 ani, că pot începe ei să spună rugăciunile?
– Johnny al nostru are 4 ani și spune Bucură-te Marie, deci…
– Chiar și când nu sunt inteligibile, îți dai seama că…
– Buculă-te, Malie, cea plină de… hal, Domul ete cu tine… Cam așa ceva!
– E drăguț! Și da, să lăsăm acesta să fie ritmul familiei… De asemenea, nu trebuie să faceți tot Rozariul odată. Uneori sunt seri sau zile în care fiecare o ia razna. Și facem o decadă, adică 1 Tatăl nostru, 10 Bucură-te Marie, Slavă Tatălui și atât. Nu ne așteptăm să mergem până la capăt și e ok!
– Două sau trei mistere, câte credeți…
– Este mica perseverență zilnică … Da, deci imaginile ajută, poate să faceți câteva decade de Rozariu, nu tot odată, până când copiii voștri cresc și va fi mai ușor, bine?
– Este de asemenea important, trăind într-o perioadă a distracției, aceasta e un act de liniște și ne încetinește… Câteodată copiii se plictisesc și devin agitați… Dar este bine. Îi putem încuraja, iar ei pot duce mai mult decât credem noi că pot.
– Nu sunt doar agitați, ci aleargă! Odată, unul din ei alerga: „Bucură-te, Marie, cea plină de har”, făcea ture, ca într-o cursă. Ok, Doamne, dă-mi putere!…
– Apoi s-a luat la trântă cu un frate.
– Și a rotit rozariul și apoi a lovit.
– Cum spunea Jackie, pentru participare puteți împărți: un copil prima decadă, al doilea copil a doua… Unul ține imaginea, altul crucifixul, toți se simt implicați!
– Da, avem un crucifix pe care un copil îl ține
– din nou: e ceva de făcut, ceva tactil. De obicei celui de doi ani îi place să îl țină, să se plimbe cu el prin casă.
– De asemenea, au rozarii de ros, sunt multe companii care fac bobițe pe care le pot mânca.
– Le mestecă, nu le mănâncă.
– Ca bebelușii, mestecă, da, nu mănâncă. Le mestecă, le curge saliva. O altă chestie pe care am făcut-o, drăguță și utilă, a fost să îi învățăm că fiecare Bucură-te, Marie e ca și cum i-ai oferi un trandafir Mariei. Astfel, când am făcut novena Rozariului de 54 de zile, despre care am făcut un video pentru Ascension, se spune că atunci când faci un Rozariu, îi împletești o coroană de trandafiri Mariei, Așa că am luat un buchet de trandafiri artificiali și pentru fiecare Bucură-te Marie îi puneam să ofere un trandafir pentru Mama noastră. Și e frumos, căci făcând această mică novenă, fiecare mister avea trandafiri de altă culoare. Cele de bucurie aveau trandafiri albi, la cele de lumină erau galbeni, la cele de durere erau roșii și la cele de slavă erau de toate culorile. E ceva de făcut pentru ei, ceva vizual, cu care să învețe.
– Pe lângă elementele vizuale, pe internet, pe YouTube, de exemplu, sunt oamenii se roagă Rozariul. Frații Reînnoirii de exemplu, au un video. Câteodată, îi ajută pe copii să vadă alți oameni rugându-se Rozariul. Le întărește ideea că: „Hei! Nu e o practică doar în familia noastră. Face parte din Biserică, e o tradiție frumoasă ce ni s-a transmis.” Astfel că se poate de asemenea copiii voștri să se roage Rozariul cu alte familii când vin în vizită. Și aceasta e o mărturie frumoasă. Să vadă că nu doar părinții mei, ci și alte familii fac parte din această cultură de cinstire a Domnului prin Maria. Din nou, chiar dacă este doar o decadă, nu trebuie să fie tot Rozariul, poate după cină, ne rugăm împreună, iar apoi copiii aleargă liberi, părinții pot…
– Da, iar când mai cresc… De exemplu, mie îmi place Rozariul biblic, unde fiecare bobiță are un verset din Biblie pentru acel mister. Acesta e și scopul: să meditezi la misterele lui Isus, la viața Sa. Prin urmare, când mai cresc, îi învăță să asculte, să își închidă ochii, să se roage. Dar știm: când ai copii mici, aceasta nu se va întâmpla! Îi poți învăța să stea locului pentru câtva timp, dar… Dar important e a le arăta copiilor că acest lucru e important pentru familia noastră, că Isus e centrul familiei noastre! Și nu e despre a o face perfect, nu e despre… cum spuneai, să levitezi și să ai o unire extatică cu Isus… Încă!
– Poate va fi… Poate va fi…
– Poate vor avea viziuni! Cine știe?
– Cu ce m-am mai luptat eu e că eu iubesc Rozariul ca o devoțiune personală, în liniște, pe care o fac în ritmul meu. Dar înțeleg că trebuie să mă adaptez după familie, să mă adaptez după copiii mei. Dacă doresc, pot face Rozariul când doresc eu, dar în același timp trebuie să conduc familia într-un Rozariu haotic. Cât de important este ca părinții să spună: „Să ne oprim. E important. Hai să ne facem timp pentru aceasta.” Octombrie e luna Rozariului, așa că dorim să îl recităm cât de des putem. Și luni ca acestea sunt perioade speciale în care ne e amintită și ne putem întoarce la această devoțiune. Sau poate îl facem prima dată și îl adaptăm la familia noastră.
– Nu trebuie să fie în fiecare zi, poate fi o dată pe săptămână. Poate fi de câteva ori pe săptămână și tot creștem. Noi am alternat între devoțiuni: între Rozariu, Coronița Milostivirii Divine, lectura biblică… așa că le-am alternat. Încercăm, nu suntem perfecți, încercăm să avem timp devoțional în familie la care ne tot întoarcem… În timpul acestei luni, luna Rozariului, da, e timpul să ne amintim că putem face aceasta. Și chiar ne învățăm copiii că Rozariul este o armă împotriva diavolului. Așa că în loc să îți lovești fratele sau sora, lovește-l pe diavol în față! Și dacă diavolului nu îi place, poate să-și ia tălpășița!
– Dați un like, comentați, abonați-vă; dacă ceva v-a ajutat familia să vă rugați Rozariul, vă rugăm să lăsați un comentariu, căci călătorim toți împreună! Cum spune pr. Josh Johnson: suntem într-o călătorie către veșnicie! Din partea noastră, de la Ascension, Domnul să vă binecuvânteze!
– Și dacă diavolului nu îi place, poate să-și ia tălpășița! Să-și ia tălpășița! Și dacă diavolului nu îi place, poate să-și ia tălpășița! Să-și ia tălpășița! Astăzi! Pentru că suntem fericiți, atât de fericiți, am iubirea lui Isus în inima mea!