Cum știm că mormântul era gol?

Catholic Answers

Cei care critică creștinismul încearcă adesea să desființeze pretenția primilor creștini că Isus a înviat din morți, susținând că aceștia fie au halucinat, fie au avut vedenii cu Isus mort. În acest material video, Karlo explică de ce istoricitatea mormântului gol dă o lovitură fatală acestor obiecții.

Traducere: Radu și Oana C.

Durată: 3 min 24 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube originalul

[etichete]

Subtitrarea în limba română

Sunt multe moduri prin care criticii încearcă să desființeze afirmația primilor creștini că Isus a înviat din morți. Un mod e să spună că au avut halucinații. Altul e să spună că discipolii erau ca băiatul din filmul „Al șaselea simț”, care spunea: „Pot să văd oameni morți”. Dar există un detaliu pe care astfel de obiecții îl ignoră: mormântul gol. Iată câteva motive pentru care noi credem că mormântul gol al lui Isus e o chestiune istorică.

În primul rând, dacă primii creștini doar au halucinat sau aparițiile lui Isus au fost doar vedenii, atunci scepticii ar fi putut cu ușurință să arate trupul, căci e rațional să credem că ei știai locația mormântului lui Isus. Sigur gărzile însărcinate să păzească mormântul știau locația. Mai mult, Isus a fost un predicator popular și a fost pus în mormântul ce îi aparținea lui Iosif din Arimateea, un membru al Sinedriului. Deci scepticii nu ar fi avut nici o problemă să dovedească că mormântul nu era gol și să arate ca falsă pretenția că Isus a înviat din morți. Dar, desigur, aceasta nu s-a întâmplat.

În al doilea rând, mormântul gol e atestat de 6 surse diferite ce variază ca datare de la 6 la 60 de ani după evenimentul relatat, ceea ce pentru literatura antică este aur curat! De exemplu, avem crezul formulat de Paul în 1Corinteni 15,3-5, care e datat la 6 ani de la presupusul eveniment. Paul spune că Isus a fost îngropat și a înviat, ceea ce înseamnă că mormântul era gol. Relatarea lui Marcu despre mormântul gol vine din surse directe pe care specialiștii le datează la 7 ani după eveniment. Relatările de la Matei și de la Luca, împreună cu scrierile lui Luca despre Petru predicând Învierea în Fapte 2, sunt scrise la 30 de ani distanță. În fine, Evanghelia lui Ioan e a șasea sursă independentă, datată la aproximativ 60 de ani după eveniment.

Deoarece scepticii nu au venit niciodată cu trupul iar relatarea cu mormântul gol îndeplinește criteriile de atestare multiplă și mărturie timpurie, putem concluziona cu încredere, ca o chestiune de cercetare istorică că mormântul lui Isus a fost gol, așa cum scrie în Noul Testament.

Cât privește motivul pentru care a fost gol, primii creștini au spus că El a înviat din morți. Și având motive bune să credem că nu au mințit, putem să avem încredere în mărturia lor și să susținem că Isus a înviat din morți. Primesc un „Aleluia”?

Dacă vreți să aflați mai multe despre acest subiect și altele similare vizitați-ne situl Catholic.com. Vizitați și CatholicAnswersSpeakers.com pentru a afla cum mă puteți aduce ca vorbitor la evenimentul Dvs. Pentru Catholic Answers, sunt Karlo Broussard. Mulțumesc pentru vizionare!