Cum trebuie să primim Sfânta Împărtășanie

Radu și Oana Capan

La Liturghie poate asista oricine, dar nu toți pot participa deplin – adică cu primirea Împărtășaniei. Există criterii de selecție a celor „demni” de a primi Euharistia? Nu, categoric nu. Există însă condiții de respectat, iar acestea au fost stabilite pentru a ajuta credinciosul să îl primească așa cum se cuvine pe Domnul prezent în mod real în pâinea și vinul consacrate, dar și pentru a proteja sfințenia Sacramentului Sacramentelor. Care sunt mai exact aceste condiții și de ce sunt ele necesare constituie subiectul actualului episod.

Episodul 11 din seria „Sfânta Liturghie – între ce și de ce”, produsă de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Clipul folosește o fotografie cu Liturghia, © Mazur/cbcew.org.uk, sub licența CC BY-NC-ND 2.0; respectiv una cu o statuie a Sf. Ioan Maria Vianney, de Espirat, sub licența CC BY-SA 4.0.

Durată:15 min 33 secunde
Limba (audio): română

Vezi pe YouTube
Etichete: *

În Liturghia bizantină există un moment oarecum criptic și profund în același timp, cu puțin înainte de Împărtășanie, a cărui adevărată semnificație poate să ne scape din motive de traducere. Vedem de la spate cum preotul ridică agnețul, care în acest moment este Sfântul Trup, și spune: „Sfintele, sfinților”. Trecând de economia de cuvinte făcută aici, ceea ce spune preotul este de fapt: „Cele sfinte, celor sfinți”, unde „Cele sfinte” se referă la Euharistie, iar „celor sfinți” se referă la… noi! Parcă șocați de această afirmație a lui, noi, credincioșii, știindu-ne orice altceva decât sfinți, replicăm: „Nu noi, ci Isus” – facem acest lucru răspunzându-i: „Unul (este) Sfânt, unul (este) Domn, Isus Cristos, întru mărirea lui Dumnezeu Tatăl. Amin.” Iată un răspuns smerit din partea noastră, dar care nu schimbă totuși faptul: Euharistia este pentru cei sfinți. Și atunci se naște întrebarea: cine o poate primi?