Darurile Spiritului Sfânt

Ce sunt darurile Duhului Sfânt?

Darurile Duhului Sfânt sunt dispoziţii permanente care îl fac pe om ascultător în urmarea inspiraţiilor divine. Ele sunt şapte: înţelepciunea, înţelegerea, sfatul, tăria, ştiinţa, evlavia şi frica de Dumnezeu.

(Compendiul Catehismului Bisericii Catolice, nr. 389)

În latină: sapientia, intellectus, consilium, fortitudo, scientia, pietas, timor Domini.

Etichete:
  1. Înțelepciunea – Darul înțelepciunii ne ajută să vedem și să evaluăm toate lucrurile – bucurie și tristețe, plăcere și durere, succes sau eșec – din punctul de vedere al lui Dumnezeu, și să le acceptăm. Înțelepciunea ne permite să recunoaștem adevărul. O persoană cu darul înțelepciunii își orientează întreaga viață și toate acțiunile spre slava lui Dumnezeu.
  1. Înțelegerea – Darul înțelegerii ne permite să cunoaștem mai clar, mai ușor misterele credinței: să înțelegem sensul Sfintei Scripturi, semnificația simbolurilor, să vedem mâna lui Dumnezeu lucrând în viața noastră, chiar și în suferință de exemplu, să înțelegem realitățile spirituale care se află din acolo de aparențe (ex: Trupul și Sângele lui Isus dincolo de pâine și vin).
  1. Sfatul – Darul sfatului este cunoscut și ca darul judecății drepte. Acest dar ne avertizează cu privire la înșelătoriile diavolului și la pericolele în calea mântuirii; ne face ascultători și deschiși față de sfatul lui Dumnezeu cu privire la sfințirea și mântuirea noastră. Ne permite să judecăm faptele ca fiind bune și bine de făcut, sau rele și atunci de evitat.
  1. Tăria – Darul tăriei mai este cunoscut ca și darul curajului. Prin acest dar, o persoană nu se teme să îl apere pe Dumnezeu și adevărurile Sale. Acest dar ne întărește ca să facem voința lui Dumnezeu în toate, să depășim dificultățile și să suportăm durerile și suferințele cu ajutorul Lui, să fim de partea binelui și să avem o poziție fermă atunci când este nevoie.
  1. Știința – Darul științei ne permite să înțelegem scopul și planul lui Dumnezeu pentru noi. Ne permite să descoperim voința lui Dumnezeu în toate, să vedem dincolo de lucrurile create pe Cel care le-a creat. Astfel, în loc să vedem lucrurile create ca obstacole, le vedem ca instrumente pentru unirea cu Dumnezeu, pentru sfințirea noastră.
  1. Evlavia – Darul evlaviei ne insuflă dorința de a-l sluji și a-i aduce cult lui Dumnezeu din iubire, nu doar din datorie. Ne ajută să îl iubim ca pe un Tată și să ascultăm de El deoarece îl iubim. O persoană cu darul evlaviei are o iubire adevărată și o relație reală cu Dumnezeu; arată venerație față de El, ca Tată iubitor, și respect față de copiii Lui, tocmai pentru că sunt copiii Lui.
  1. Frica de Dumnezeu – Darul fricii de Dumnezeu face să ne fie groază de păcat și teamă de a nu-l supăra pe Dumnezeu; acest dar atrage după sine un profund respect pentru maiestatea lui Dumnezeu. Înțelegem că suntem creaturi și depindem de El, așa ca un copil de un părinte. Tot ceea ce avem se datorează Lui, și nu dorim să fim despărțiți niciodată de acest Dumnezeu iubitor.

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai jos, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!
Alte informații

Un articol interesant despre darurile Spiritului Sfânt a apărut în „Lumea Catholica”.

Citește textul integral
Tehnice

Realizare grafică: Oana C. Cristofor
Data publicării: 19 iunie 2016
ID intern: 00217