De ce să îți bați capul cu religia?

pr. Stephen Wang

Secvență din episodul 2 (Existența lui Dumnezeu) al seriei Sicomor, prezentată de pr. Stephen Wang. Puteți urmări întregul episod subtitrat în limba română aici: https://www.sycamore.fm/videos/session-2-the-existence-of-god/

Clipul este subtitrat în română (traducerea: Radu și Oana C.). Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 6 min 27 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube originalul

Etichete:

De ce să îți bați capul gândindu-te la religie?

Londra trebuie să fie unul dintre cele mai multiculturale locuri din întreaga lume. Mă aflu astăzi aici la City University din Londra. Aici sunt studenți din toate țările, din toate mediile, din fiecare religie sau non-religie, și mă face să mă gândesc la diversitatea din propria mea familie. Numele meu complet este pr. Stephen Wei-Jon Wang. Și probabil puteți ghici din nume că provin dintr-o familie mixtă ca rasă, iar părinții și bunicii mei provin din medii religioase și culturale foarte diferite. Bunica mea scoțiană a fost anglicană și apoi catolică. Bunicul meu englez a fost metodist, apoi quaker, apoi a devenit anglican. Bunicul meu chinez a crescut într-o comunitate creștină protestantă din China și când au emigrat în Anglia s-a stabilit într-o parohie anglicană. Și bunica mea chineză a fost budistă și a rămas budistă toată viața.

Majoritatea familiilor au un anume tip de religie pe undeva prin istorie. Dar lucrurile s-au schimbat, cel puțin în Occident, în ultimele decenii. Un sondaj recent a constatat că, pentru prima dată de când a început colectarea datelor, peste jumătate din populația Marii Britanii afirmă că nu nici un fel de afiliere religioasă. Acestea sunt faimoșii „nones”, neafiliații. Fenomenul face parte dintr-o idee mai amplă pe care unii oameni au numit-o „moartea lui Dumnezeu”. Oamenii prezic de peste 200 de ani că, odată cu știința modernă, asistența medicală mai bună, educația publică, un belșug mai mare, pur și simplu nu va mai fi nevoie de religie. Ce rost are să te rogi dacă ai Amazon Alexa să răspundă la fiecare întrebare și să îți livreze tot ce ai nevoie?

Dar este adevărată această idee? În realitate, credința religioasă e în creștere azi în majoritatea părților lumii. La nivel global, peste 84% din populația lumii spune că aparține unui fel de religie, 84%, 84! Și acest procent crește de fapt, nu scade de la an la an. Desigur, aceasta nu dovedește că există un Dumnezeu sau că religiile sunt un lucru bun. Dar cred că demonstrează că problema lui Dumnezeu nu a dispărut și că credința religioasă este o parte reală a vieții pentru mulți oameni. O binecunoscută carte ce a analizat aceste date surprinzătoare avea titlul „Dumnezeu s-a întors”. Dumnezeu s-a întors. Și cred că a arătat că întrebările religioase sunt aproape încorporate în natura noastră umană, chiar dacă oamenii sunt în dezacord puternic cu privire la răspunsuri. Care este originea lumii? Care este sensul vieții mele? Există viață după moarte?

Cu multe secole în urmă a trăit un rege anglo-saxon, în nordul Angliei, pe nume Edwin. Cea mai mare parte a țării era complet păgână la acea vreme, dar un călugăr creștin, pe nume Paulinus, a plecat spre nord pentru a-l întâlni pe rege și a-i relata istoria creștină. Sincer, Edwin nu știa ce să înțeleagă, dar unul dintre consilierii săi, un puternic războinic nordic, s-a ridicat și i-a spus aceste cuvinte regelui său: „Maiestate, stăm aici, în această sală feriți de furtuna de afară, cu focul care ne încălzește. Vedem o vrabie zburând în sală: de la o ușă pe alta.” Vă puteți imagina o vrabie zburând prin această sală, aici, acum. „Așa este viața noastră. Apărem pe acest pământ pentru o scurtă perioadă de timp, dar nu știm nimic despre ce s-a întâmplat înainte sau ce va întâmpla mai apoi. Dacă această învățătură creștină poate arunca o anumită lumină asupra misterelor existenței noastre, atunci cel puțin ar trebui să fim deschiși față de ea.”

Așadar acest războinic nordic a fost intrigat de povestea creștină. A scos la suprafață o întrebare care plutea în adâncul minții lui. Și, de fapt, toate religiile spun o poveste. Toate religiile, în modurile lor diferite, încearcă să răspundă la aceste întrebări uriașe despre Dumnezeu și creație și viață și moarte. În majoritatea culturilor, în cea mai mare parte a istoriei umane, aceste întrebări au fost urgente și importante, și au fost în centrul vieților oamenilor. În mare parte a societății occidentale de astăzi, pare mai greu să punem aceste întrebări. Ne interesează mai mult vrabia care zboară prin sală. Suntem fascinați de frumusețea acestei păsări, dar suntem mai puțin interesați de ceea ce se află dincolo de uși.

Cred că există o foame religioasă în mulți oameni sau poate o foame spirituală care nu a găsit încă un limbaj pentru a se exprima. Dar există și o ezitare: aceste întrebări ne fac vulnerabili; nu suntem foarte siguri unde ne vor conduce. Ar fi ciudat să le ignorăm, dar este, de asemenea, riscant să le răspundem greșit. Prima întrebare, însă, de care depind toate celelalte, este mult mai simplă și mai personală, fiind aceasta: Merită să cercetez aceasta?