Despre Evanghelii (și a lui Matei în special)

Tim Gray

Institutul Augustin oferă o serie de mini-cursuri cu profesori importanți. Un curs este dedicat Evangheliilor, iar primul episod este oferit gratuit pe YouTube, oferind o introducere generală despre Evanghelii, trecând apoi la o introducere despre Evanghelia după Matei. Subtitrare: Oana și Radu C.

În momentul publicării, subtitrarea în română este disponibilă doar pe Cristofori.ro, nu și pe YouTube, în clipul original.

Durată: 31 minute și 44 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete: *

Evangheliile, inima Scripturii

Bine ați venit la micul nostru curs despre Isus și Evanghelii. Sunt entuziasmat de prima noastră sesiune, care va intra în Evanghelia după Matei. Dar înainte de a începe cu Matei, vreau să vorbesc despre importanța celor patru Evanghelii în Scriptură și în viața Bisericii. Pentru început, Evangheliile sunt inima sacră, ați putea spune, a Bibliei. Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu – nu e nici o îndoială! Toate cele 73 de cărți sunt toate pe deplin inspirate de Dumnezeu, insuflate de Duhul lui Dumnezeu, ca să spunem așa. Dar Evangheliile au un loc de cinste în toată Scriptura. Așadar, dacă vă gândiți la Scriptură ca la un trup, Evangheliile – Matei, Marcu, Luca și Ioan – sunt inima acelui trup, trupul cuvântului lui Dumnezeu.

Și Catehismul vorbește despre aceasta. Așadar, vreau să vedem numărul 125 din Catehism, care introduce această idee, într-un anumit sens, a primatului Evangheliilor în întreaga Scriptură. Se spune la numărul 125: „Evangheliile sunt inima întregii Scripturi, deoarece constituie principala mărturie despre viața și învățătura Cuvântului Întrupat, Mântuitorul nostru”. Ce mod frumos de a exprima acest lucru, că Evangheliile sunt inima Scripturii. Și cred că aceasta este ceea ce vom descoperi. Nu îmi place să studiez nimic mai mult decât Evangheliile. Nu există nimic care să ne hrănească viața spirituală, inimile, cunoașterea de Isus Cristos și iubirea noastră pentru Isus Cristos ca Evangheliile. Ele sunt un izvor la care trebuie să ne întoarcem iar și iar și iar.

Primatul Evangheliilor în liturgie

Într-adevăr, când Sfânta Maică Biserică ne dă lecturi din Scriptură în fiecare zi și parcurgem un ciclu de trei ani, singurul gen pe care îl primim în fiecare zi sunt Evangheliile. În fiecare zi, Sfânta Maică Biserică ne dă o lectură din Evanghelii. Evangheliile sunt o parte fundamentală a uceniciei noastre creștine, a vieții noastre creștine. Trebuie să cunoaștem Evangheliile în mod intim. Și acesta este scopul acestui curs introductiv despre Evanghelii: de a face o introducere în fiecare dintre aceste patru Evanghelii, ca să fiți mai bine echipați pentru a le citi și a obține mai mult din acea lectură pentru viața voastră spirituală și pentru înțelegerea credinței voastre creștine. Și sunt foarte încântat să facem aceasta.

Între ultimele lucruri ce vreau să le spun despre cele 4 Evanghelii, înainte să intrăm în Evanghelia după Matei, este că Evangheliile au un anumit primat în viața liturgică. Când se citește Vechiul Testament, un lector urcă, citește de pe podium, citește din Cartea Genezei sau din Psalmi, dar când sunt citite Evangheliile în Liturghie, tradiția, tradiția străveche a Bisericii este că un diacon sau, dacă diaconul nu este, preotul, va lua o carte, o carte frumoasă cu doar cele patru Evanghelii, adesea împodobită: uneori cu pietre prețioase, alteori chiar cu aur sau argint, dar adesea împodobită, uneori doar o carte mare și roșie. Dar pe acea carte vor fi simboluri ale celor patru evangheliști, despre care vom vorbi imediat. Acele Evanghelii vor fi ridicate și diaconul sau preotul va ține Evangheliile sus și le va duce în procesiune la pupitru și apoi Evangheliile vor fi citite.

Și când auzim Evangheliile… Stăm jos pentru Vechiul Testament, pentru Geneză, Exod, Deuteronom, Profeți, Isaia, Ieremia, stăm jos pentru citirea Psalmului. Dar când auzim Evanghelia, ne ridicăm toți și stăm în picioare, pentru că auzim direct despre viața și cuvintele lui Isus Cristos însuși. Și astfel, primatul Evangheliei este ceva ce evidențiem în Biserică și poate nu vă gândiți la aceasta dar la fiecare Liturghie, stați jos la Vechiul Testament, dar vă ridicați în picioare pentru Evanghelii. Și chiar și când se citește Noul Testament, Scrisorile lui Paul, puteți sta jos, dar nu și când sunt citite Evangheliile. Când sunt citite Evangheliile, îl auzim direct pe Isus Cristos. Și auzim ceea ce spune prin cuvinte și ceea ce face prin fapte și stăm în picioare, pentru că suntem discipoli ai lui Isus Cristos, care este Mântuitorul nostru. Și astfel, cuvintele Lui au o afecțiune specială și o reverență specială în inimile noastre. Și acest lucru este ceva ce trebuie să îl păstrăm într-un mod special.