Despre Legăminte

The Bible Project (Bible Themes)

Biblia folosește intens un concept despre care însă nu vorbim foarte des: cel de legământ, reprezentând un parteneriat special cu Dumnezeu.

[tbpdesc link=”https://app.box.com/s/s9kziyfaehm3fehpx7nj2t0oyzcau7zu”] Mulțumim Cristoforilor pentru traducere.

Durată: 5 min 45 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube (varianta noastră) Vezi pe YouTube (varianta originală)

[etichete]

Subtitrarea în limba română

Jon: Dacă ai fost în preajma creștinilor probabil ai auzit de ideea de a avea o relație personală cu Dumnezeu, ceea ce poate însemna mai multe lucruri în Biblie, precum a-l avea pe Dumnezeu ca prieten sau ca Tată sau ca Învățător.

Tim: Dar există un mod anume în care Biblia vorbește despre această relație pe care îl vei găsi peste tot, dar, ciudat, noi nu vorbim prea des de el, și anume despre ideea de parteneriat cu Dumnezeu.

Jon: Un parteneriat în care lucrezi cu cineva pentru a atinge un țel împreună.

Tim: Corect. Acest lucru îl vedem la începutul Bibliei. Dumnezeu creează această lume bună, plină de potențial, iar apoi numește aceste creaturi unice, oamenii, ca partenerii Lui pentru a realiza tot mai multă bunătate din acel potențial.

Jon: Dar oamenii nu vor parteneriatul cu Dumnezeu; se răzvrătesc și încearcă să creeze o lume după voia lor.

Tim: Acest parteneriat distrus e explicația Bibliei pentru ce suntem blocați într-o lume a corupției, a nedreptății și a tragediei morții.

Jon: Nu doar unul sau doi oameni au abandonat această relație. În relatarea biblică, toată lumea a abandonat parteneriatul cu Dumnezeu.

Tim: Atunci Dumnezeu alege un grup mic de oameni, dintre cei mulți, și încheie un nou parteneriat cu ei, numit „Legământ”. În Legământ, Dumnezeu face promisiuni și în schimb îi cere partenerului să îndeplinească anumite angajamente. Scopul la toate acestea este de a folosi cumva acest Legământ pentru a reînnoi parteneriatul cu toți ceilalți.

Jon: De patru ori în Vechiul Testament ni se spune că Dumnezeu stabilește un Legământ: cu Noe, Abraham, poporul lui Israel și regele David.

Tim: Prin acestea, Dumnezeu formează o familie a Legământului în care toți oameni vor fi, în cele din urmă, invitați.

Jon: Să vedem deci cum funcționează. Primul este cel cu Noe.

Tim: În această relatare, Dumnezeu tocmai trimisese potopul ca să curețe lumea de corupția umană. Noe și familia lui sunt singurii care au rămas. Așadar Dumnezeu încheie un Legământ cu Noe spunând: „Ascultă… Știu că oamenii vor continua să fie răi, dar cu toate acestea nu o voi mai distruge vreodată ca acum. În schimb, pământul va fi un loc trainic ca să lucrăm împreună.”

Jon: Grozav! Ce are Noe de făcut?

Tim: Nimic. Acest lucru e foarte interesant la primul Legământ: Dumnezeu promite că va rămâne fidel, deși știe că oamenii nu vor fi.

Jon: Următoarea dată când Dumnezeu încheie un Legământ este cu un om pe nume Abraham. Dumnezeu îl alege, îi promite că îl va binecuvânta, îi va da o familie numeroasă, multe pământuri unde se va putea dezvolta.

Tim: În schimb, Dumnezeu îi cere lui Abraham să aibă încredere în El și să își instruiască familia să facă ce e bine și drept. Motivul pentru acest Legământ este că Dumnezeu spune că cumva, va aduce binecuvântarea Sa tuturor familiilor din lume, prin această singură familie.

Jon: Deci acesta este Abraham. Următoarea dată când Dumnezeu face un Legământ este când familia lui Abraham crește și devine tribul lui Israel.

Jon: Și acest Legământ este cu întreg tribul. Dumnezeu le cere să asculte un set de legi, îndrumări pentru a trăi bine ca o comunitate de parteneri ai lui Dumnezeu. Și dacă fac aceasta Dumnezeu le promite că îi va binecuvânta și că vor deveni un popor care să îl reprezinte pentru restul omenirii.

Jon: Acesta este Legământul cu Israel. Ultimul este cel cu regele David.

Tim: Tribul lui Israel a devenit o mare națiune condusă de David. Dumnezeu îi roagă pe David și pe descendenții lui să îi fie parteneri, conducând Israelul în ascultarea legilor și a face ceea ce este bine și drept. Și Dumnezeu promite că într-o zi unul dintre fiii lui David va veni și va extinde împărăția păcii și binecuvântării lui Dumnezeu peste toate națiunile.

Jon: Acestea sunt cele patru Legăminte încheiate de Dumnezeu pentru a reface parteneriatul cu lumea întreagă.

Tim: Dar iată ce se întâmplă: Israelul încalcă Legământul. Venerează alți dumnezei, permit nedreptăți oribile, și astfel pierd pământul și sunt forțați să plece în exil.

Jon: Totul pare deci lipsit de speranță. Dar în acest timp, profeții Israelului au vorbit despre o zi în care Dumnezeu va reface aceste Legăminte în ciuda eșecului Israelului… …cumva.

Tim: Da, îl numesc Noul Legământ. Și iată ce este interesant legat de Isus: El este prezentat în această istorie ca fiind Cel care îndeplinește toate aceste Legăminte relaționale. Ni se spune că este din familia lui Abraham. Și astfel, El va duce binecuvântarea acelei familii lumii întregi. Ni se spune că El este israelitul credincios, care a respectat cu adevărat legea. Și ni se spune că El este Regele din linia lui David. Așadar El va extinde împărăția păcii și dreptății lui Dumnezeu la toți.

Jon: Este impresionant, pentru o singură persoană.

Tim: Da, și se subliniază poate cea mai surprinzătoare afirmație făcută despre El, că Isus nu este doar un om, ci de fapt Dumnezeu devenit om. Și Dumnezeu a făcut aceasta pentru a fi acel partener fidel de Legământ cum trebuia să fim noi toți, dar am eșuat. Și astfel, prin Isus, Dumnezeu a deschis o cale ca fiecare să fie într-un parteneriat reînnoit cu El.

Jon: Așadar Isus îi cheamă pe oameni să îl urmeze și să devină parte a acestei familii a Legământului.

Tim: Și în ciuda eșecului lor, Isus este hotărât să îi facă parteneri care să devină tot mai fideli.

Jon: Istoria biblică se încheie cu viziunea unei lumi complet înnoite, plină de bunătate și pace.

Tim: Și este această omenire reînnoită care colaborează cu Dumnezeu pentru a extinde bunătatea creației Lui. Așadar sfârșitul istoriei biblice este de fapt un nou început.