Despre Lege

The Bible Project (Bible Themes)

Sunt 613 legi în Vechiul Testament. De ce? Și mai ales ce relevanță mai au? Ce s-a ales de ele astăzi?

Clipul face parte din The Bible Project, de unde îl puteți descărca la rezoluție mare.

Clipul are subtitrare în limba română, ce poate fi descărcată de aici în varianta noastră. Subtitrarea originală nu ne aparține, noi preluând-o, finisând-o și aranjând mai bine sincronizarea.

Durată: 5 min 59 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube (varianta noastră) Vezi pe YouTube (varianta originală)

Etichete:

Subtitrarea în limba română

– Cu siguranță ești familiar cu cele 10 Porunci din Biblie, pe care în general le luăm ca sfaturi bune: nu ucide, nu fura, cinstește-ți părinții ș.a.m.d.

– Și acestea sunt doar primele 10. De fapt sunt un total de 613 porunci, toate date vechiului Israel, notate în primele cinci cărți ale Bibliei, care în ebraică sunt numite Tora.

– Cuvântul „Tora” este tradus de regulă cu cuvântul „Legea”, deoarece conține toate aceste legi. Citind din ea, te întrebi: „Ar trebui să respect unele dintre ele? Pe toate? Care este scopul Legii?” Acea traducere este un pic confuză deoarece în timp ce Tora conține legi, cartea în sine este în esență o istorie despre cum Dumnezeu creează noi tipuri de oameni, pe deplin capabili să îl iubească pe Dumnezeu și pe ceilalți. Iar când Isus a învățat despre Tora, a spus că va duce acea istorie la împlinire.

– Prezintă-mi atunci narațiunea și cum este ea împlinită.

– Narațiunea începe cu Dumnezeu creând umanitatea, care se răzvrătește. Dumnezeu îl alege pe Abraham să binecuvânteze toate neamurile prin familia lui, care sfârșește în sclavie, în Egipt, și atunci Dumnezeu îi salvează. Apoi la Muntele Sinai, Dumnezeu încheie un legământ cu Israel, precum o înțelegere. și toate legile pe care Moise le dă lui Israel sunt ca termenii acelei înțelegerii; sunt ca o constituție. Unele din legi sunt deci despre ritualuri și obiceiuri care îi deosebesc pe Israel de celelalte națiuni. Alte legile privesc dreptatea socială sau moralitatea, și urmând acestea, Israel va arăta celorlalte neamuri cum este Dumnezeu.

– Bine, deci restul Torei este doar o lista completă a legilor pe care Moise le dă Israelului?

– Nu. Restul Torei doar continuă narațiunea și cele 613 porunci sunt doar o selecție din acea constituție inițială și chiar și ele au fost împărțite și puse în puncte strategice ale narațiunii. Acum fi atent, căci vei vedea un tipar foarte clar! Moise dă primele legi lui Israel.

– „Nu te închina altor dumnezei. Nu îți fă idoli.”

– Imediat după este ni se spune cum Israel încalcă chiar acele porunci.

– Se închină vițelului de aur.

– Atunci Moise dă mai multe legi și găsim mai multe istorii răzvrătire; mai multe legi, iarăși răzvrătire, mai multe legi, mai multă răzvrătire… și începi să înțelegi idea.

– Da: oricâte legi ar primi, vor continua să se răzvrătească…

– Astfel, la finalul narațiunii Torei, Moise ține un discurs final lui Israel, în timp ce se pregătesc să intre în noua casă și le spune: „Hei, voi! Știu că nu veți urma toate legile lui Dumnezeu. Mi-ați dovedit că sunteți incapabili.” Și Moise spune că problema e că inimile lor sunt de piatră și că vor avea nevoie de inimi noi și transformate, dacă vor urma vreodată într-adevăr legile lui Dumnezeu.

– Și a avut dreptate. Relatarea continuă amintind eșecul total a lui Israel.

– Intră în țară și încalcă toate legile.

– Da. Următoarea grupă de cărți din tradiția evreiască sunt cele 15 cărți ale profeților și ele reflectă asupra aceleiași istorii. De exemplu Ezechiel: el spune că dacă Israel se va supune vreodată legii, Duhul lui Dumnezeu va trebui să le transforme inimile de piatră în inimi moi Și Ieremia spunea că atunci împlinirea legilor nu va mai fi simțită ca o datorie ci vor fi înscrise adânc în inimile lor. Și Isaia: el promite un viitor lider, Mesia lui Israel, care va conduce toți oamenii în ascultare față de Lege. În tradiția evreiască, toate aceste cărți împreună sunt numite Profeții, chiar și cele istorice, deoarece ele continuă narațiunea, spusă din perspectiva profeților. Avem deci Legea și Profeții, ce ne spun o istorie unită despre dorința lui Dumnezeu de a binecuvânta toată lumea printr-un popor, Israel, care se dovedește că are nevoie de o inimă nouă.

– Da. Și Isus s-a văzut continuând acea istorie. Deci a fost de acord cu Legea și Profeții când învăța că din inima umană ies cele mai urâte părți ale naturii umane. Ca și cum starea implicită a inimilor noastre, se opune legi lui Dumnezeu. Dar Isus a spus de asemenea că a venit să rezolve această problemă și, cu cuvintele Lui, „să împlinească Legea”.

– Ce vrea să spună cu „să împlinesc legea”?

– În primul rând a spus că cerințele tuturor legilor din Tora pot fi împlinite prin ceea ce El a numit Marea Poruncă, și anume că trebuie să iubim pe Dumnezeu și pe ceilalți.

– Pare destul de ușor. Doar cu toți vrem să iubim.

– Credem că vrem să iubim, dar Isus ne arată cum dragostea este mult mai exigentă decât credem.. Așa că citează Legea: „Nu ucide”. Și spune: „Da, să nu ucizi pe cineva este un lucru foarte drăguț”, dar apoi mai spune că atunci când tratezi pe cineva cu lipsă de respect sau când le porți ranchiună, de asemenea încalci idealul moral a lui Dumnezeu, deoarece nu tratezi acea persoană cu dragoste. Isus a spus deci că adevărata dragoste ar trebui extinsă chiar și la dușmanii noștri. Deci chiar dacă această poruncă pare foarte simplă, Isus arată că inimile noastre nu sunt acum echipate să împlinească chiar și această poruncă elementară a lui Dumnezeu de a-i iubi pe ceilalți.

– Este un pic demoralizant.

– Dar unde Israel a eșuat, Isus a dus istoria la împlinire. Ca Mesia lui Israel, El l-a iubit total pe Dumnezeu și pe ceilalți și a arătat tuturor neamurilor cum este Dumnezeu cu adevărat. El a făcut asta prin gesturi de compasiune și milă și în cele din urmă, iubindu-și dușmanul până la moarte. După înviere, le-a spus ucenicilor că va trimite Duhul lui Dumnezeu să le transforme inimile ca și ei să îl poată urma și să împlinească scopul Legii: să îl iubească pe Dumnezeu și pe aproapele. Astfel se împlinește istoria Legii și Profeților. Sau, cu cuvintele Apostolului Pavel: „cel care iubește, împlinește legea” (Romani 13,8).

* * *

– Acest video a fost posibil datorită celor 1.300 de oameni care au contribuit și majoritatea sunt donatori lunari la The Bible Project. Va mulțumim foarte mult!

– Facem multe materiale video ca acesta, care urmăresc o tematică biblică de la început până la sfârșitul Scripturii.

– De asemenea facem și materiale video despre fiecare carte a Bibliei, ajutându-te să înveți despre planul ei și mesajul în ansamblu.

– Suntem hotărâți să ține aceste materiale video gratuite și putem face asta datorită sprijinului tău.

– Dacă vrei să vezi mai multe materiale video și alte resurse ce le avem, mergi la jointhebibleproject.com