Despre Mesia

The Bible Project (Bible Themes)

Clipul oferă o prezentare a conceptului de Mesia de-a lungul Bibliei. Pornim astfel de la Adam și Eva, și de la promisiunea spre reparație făcută lor de Dumnezeu, pentru a trece cu pași mari prin istoria biblică: Abraham, Iuda, David, exodul, profeții, cu un accent pe Isaia, ajungând desigur la Isus, cu activitatea Sa din cei trei ani de misiune publică, și cu sfârșitul Său, aparent tragic. Aparent doar.

[tbpdesc link=”https://app.box.com/s/k6r2yzncwoft5se0npfy0eioxh4bedsq”] Mulțumim Teodora C. pentru traducere.

Durată: 5 min 13 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube (varianta noastră) Vezi pe YouTube (varianta originală)

[etichete]

Subtitrarea în limba română

Jon: Avem această poveste tulburătoare la începutul Bibliei. Îi avem pe Adam și Eva, aflați în Grădina Edenului.

Tim: Și totul în grădină este minunat. Este exact așa cum ar trebui să fie… O excepție: există un singur pom din care Dumnezeu le-a spus să nu mănânce deoarece este periculos și îi va omorî.

Jon: Deci atâta tot, doar evităm pomul și suntem bine?

Tim: Exact, pare destul de simplu, dar în această grădină se află un șarpe și el începe să spună o poveste diferită: „Dacă mâncați din acest pom nu veți muri, ci de fapt veți deveni asemenea lui Dumnezeu.”

Jon: Iar Adam și Eva îl cred pe șarpe și mănâncă fructul.

Tim: Și din această cauză bunătatea grădinii este pierdută în mod tragic, iar răul și moartea intră în lumea bună a lui Dumnezeu.

Jon: Dar de ce este un șarpe vorbitor în grădină? Adică… acesta (șarpele) este o problemă.

Tim: Da, este foarte ciudat, și chiar mai ciudat este faptul că Biblia nu spune de ce sau cum a ajuns el acolo. Pur și simplu prezintă șarpele ca pe o creatură în opoziție cu Dumnezeu, care vrea să îi facă pe oameni să se îndoiască de bunătatea lui Dumnezeu și să îi conducă spre drumul către moarte. Așadar orice ar fi acest șarpe, el este sursa răului care umple lumea și viețile noastre, chiar și acum.

Jon: Dar există o oarecare speranță, deoarece aici, în relatare, Dumnezeu face această promisiune foarte interesantă lui Adam și Evei.

Tim: Că Cineva va veni, în viitor, un Fiu al Evei, iar Acesta va veni și va zdrobi capul șarpelui și va distruge răul de la rădăcină. Totuși, în timpul acestei bătălii, șarpele îi va mușca călcâiul.

Jon: Este deci un fel de distrugere reciprocă.

Tim: Da, este o promisiune ciudată, dar frumoasă, care rămâne suspendată până la următorul moment cheie din relatare, când Dumnezeu îl alege pe acest bărbat, numit Abraham, și spune că, prin familia lui, bunătatea și binecuvântarea vor reveni asupra tuturor națiunilor din lume. Urmărind această familie ajungem la unul dintre strănepoții lui Abraham, pe nume Iuda. El primește această promisiune că un Rege va veni din linia lui și că toată lumea îl va urma pe acel Rege, care va aduce pace și armonie și va fi multă mâncare, vin, lapte, vițe de vie și va fi grozav.

Jon: Primul rege pe care îl întâlnim pe linia lui Iuda este regele David. Este un erou! Poate el va zdrobi capul șarpelui.

Tim: Dar se va dovedi că David este „infectat” de același rău ca și restul omenirii. Nu va zdrobi șarpele, ci dimpotrivă… Totuși, Dumnezeu îi face o promisiune lui David: că acest Rege va veni, în cele din urmă, din linia lui. Dar mergând mai departe în istorie, una câte una, fiecare generație a fiilor lui își dovedește prostia: cedează șarpelui, aleg răul, doresc bani, sex, putere și se închină altor zei.

Jon: Lucrurile se înrăutățesc atât de mult încât pun poporul lui Israel la pământ, iar imperiul mare și rău al Babilonului îi ia în captivitate.

Tim: Acum nici măcar nu mai există regi care să îndeplinească promisiunea.

Jon: Pare astfel că tot planul este pierdut.

Tim: Dar în acele zile negre există acest grup nebun de bărbați care se numesc profeți, iar ei au continuat să vorbească despre acest Rege ce va veni și să ne amintească de promisiunea că va veni, va învinge răul și va reface grădina. Un profet în particular, Isaia, ne spune mai multe despre motivul pentru care acest Rege este mușcat. Isaia spune că Regele promis primește această rană din cauza răului omenirii și rana îi aduce moartea. Dar deodată revine, și Isaia spune că datorită faptului că a suferit această rană El poate deveni acum sursă de vindecare pentru alți oameni.

Jon: Dar Vechiul Testament se încheie, iar regele care va zdrobi șarpele, despre care toată lumea vorbește, nu se arată.

Tim: Și de aceea, când începe Noul Testament, ne este prezentat Isus din Nazaret, nu ca un tip obișnuit, ci ca unul care vine pentru a îndeplini tocmai aceste vechi promisiuni.

Jon: Aflăm că este din linia lui David, Iuda și Abraham.

Tim: Și umblă prin Israel vestind că bunătatea împărăției lui Dumnezeu este aici, acum! Și începe să înfrunte efectele răului asupra oamenilor, vindecându-i și iertându-i de păcatele și de rău.

Jon: Mulți oameni cred acum că El este Regele promis.

Tim: Dar Isus începe să le spună celor care îl urmau îndeaproape că va deveni Rege și va aduce pacea luând urmările răului umanității asupra Sa.

Jon: Acea mușcătură fatală a șarpelui.

Tim: Exact. Așadar se pare că șarpele câștigă. Această istorie ar fi de fapt o tragedie, dacă nu ar fi ce se întâmplă mai apoi: Isus învie din morți.

Jon: Acum Isus are putere asupra răului și morții.

Tim: Restul Noului Testament face această afirmație: puterea lui Isus asupra răului și morții ne-a devenit acum accesibilă și nouă pentru a începe să înfruntăm efectele răului în viețile noastre.

Jon: Dar chiar și așa, moartea și răul sunt probleme reale în lumea din jurul nostru.

Tim: Așadar, relatarea biblică se încheie descriind această zi din viitor când Isus revine și își termină lucrarea. Distruge șarpele odată pentru totdeauna și reface bunătatea grădinii, aici, pe pământ.