Despre Pomul Vieții

The Bible Project

În primele pagini ale Bibliei, Dumnezeu oferă umanității un dar pe care l-au pierdut rapid – viața veșnică, pe care o primesc mâncând din pomul vieții. În acest videoclip, explorăm semnificația acestei imagini puternice și modul în care pomii sacri joacă un rol esențial în toată istoria biblică. Totul conduce la însuși Isus, care a murit pe un pom, astfel încât El să poată deveni un nou pom al vieții pentru întreaga omenire.

Notă: The Bible Project nu este un proiect catolic. În principal în acest clip lipsește un element esențial, și anume unde mâncăm din noul Pom al Vieții (indiciu: începe cu „euha” și se termină cu „ristia”).

Clipul face parte din The Bible Project, de unde îl puteți descărca la rezoluție mare.

Clipul are subtitrare în limba română, ce poate fi descărcată de aici în varianta noastră. Autorul traducerii inițiale nu este cunoscut (noi îmbunătățind sincronizarea și traducerea).

Durată: 4 min 52 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube (varianta noastră) Vezi pe YouTube (varianta originală)

Etichete:

– Narațiunea biblică începe într-o grădină, unde Dumnezeu și oamenii trăiesc împreună.

– Și autorul biblic vrea să vedem această grădină ca un fel de templu. Partea de sus e locul cel mai sacru, Sfânta Sfintelor, unde prezența lui Dumnezeu este cea mai intensă.

– Și aici găsim

POMUL VIEȚII

Ce este deci cu acest copac?

– El reprezintă însăși viața lui Dumnezeu și puterea Lui creatoare pusă la dispoziția celorlalți. De fapt, prima poruncă a lui Dumnezeu e ca oamenii să mănânce din toți copacii, inclusiv din acesta.

– Deci ingerezi viața lui Dumnezeu: foarte tare!

– Da! Această hrană îl transformă pe cel care o mănâncă, sau cu cuvintele narațiunii: îl conduce la viața veșnică.

– Bine, dar pe drumul spre Pomul Vieții, oamenii trebuie să treacă pe lângă un alt copac numit Pomul cunoașterii binelui și răului.

– Și Dumnezeu spune că dacă mănânci din acest pom vei muri.

– Cum face aceasta?

– El reprezintă asumarea autorității de a face ceea ce e bine din propria perspectivă. Când oamenii fac aceasta…

– … se ajunge la relații distruse, violență și moarte.

– Iată deci ideea: ambii pomi arată frumos dar unul dintre ei e un fals pom al vieții.

– Și oameni mănâncă din acest fals pom al vieții…

– Și sunt izgoniți din Grădină definitiv.

– Apare astfel întrebarea: poate cineva să se întoarcă vreodată la Pomul Vieții?

– Mai târziu în narațiune, întâlnim un om pe nume Moise și el îl întâlnește pe Dumnezeu într-un pom din deșert, în vârful unui munte.

– Te referi la rugul aprins, unde i se spune lui Moise că stă pe pământ sfânt.

– Da, e o plantă pe un munte, radiind viața și puterea lui Dumnezeu, întocmai ca Pomul Vieții.

– Și Dumnezeu îi spune lui Moise: „Adu poporul tău sus pe acest munte, ca să putem încheia un parteneriat”.

– Iar acest parteneriat îi forțează să facă o alegere: vor urma idolii făuriți de ei înșiși sau vor primi viață de la adevăratul Dumnezeu?

– Și în acest episod, ei promit loialitate unui idol.

– Și e doar prima oară dintr-un lung șir. Narațiunea continuă arătând generație după generație alegând zei făuriți de ei înșiși. Și acești idoli erau de obicei așezați pe dealuri înalte, ca niște pomi frumoși, dar sunt falși pomi ai vieții, ce conduc oamenii la autodistrugere, exil și moarte.

– Parcă moartea ne-a apucat cu atâta forță încât nu îi putem rezista. Mai este vreo speranță?

– Să ne îndreptăm acum spre istoria lui Isus. El a venit să anunțe că viața veșnică a lui Dumnezeu era accesibilă din nou, prin El. Deci Isus se referă la Sine ca la Pomul vieții.

– Da! Aceasta a vrut să spună când a susținut că e vița care aduce viața lui Dumnezeu în lume.

– Și Isus a invitat oamenii să mănânce din El.

– Da! Invita oamenii să aibă încredere în El și să fie transformați de viața Sa. Dar Isus a arătat și cât de corupți sunt oamenii, cât de mult iubesc falșii pomi ai vieții. Astfel Isus le-a oferit oamenilor o nouă alegere între viață și moarte. Și de data aceasta, nu doar aleg moartea, ci și aleg să îl atace pe Cel care susține toată viața.

– Da. Isus este dus pe vârful unui deal, unde moare pe un „pom”. Crucea e rezultatul trist și violent al dorinței omenirii de a face ce e bine din propria perspectivă.

– Pomul Vieții a fost învins de puterea morții.

– Așa pare, dar Isus a spus că El e o sămânță a vieții lui Dumnezeu ce moare în pământ, dar apoi crește într-o plantă ce dă multe roade.

– Deci pentru a învinge moartea, Isus a trecut prin ea.

– Și acum, acest nou Pom al Vieții stă în fața tuturor. Putem mânca din el, dar va însemna trecerea prin moarte, ca Isus, lăsând ca modul nostru vechi de a trăi să moară…

– … pentru ca o nouă omenire să crească în locul celei vechi.

– Da. Isus a spus că El e Vița iar noi suntem mlădițele Sale. Deci nu numai că mâncăm din acest pom: suntem invitați să devenim parte din el, ajutând să dea roade, pentru ca viața și iubirea Sa să se poată răspândi, prin noi, către alții.

– Și astfel narațiunea biblică se încheie într-o nouă grădină.

– Care e de asemenea un fel de templu, cu Pomul Vieții în centrul ei, oferind vindecare și viață pentru totdeauna tuturor celor care aleg să mănânce din el.