Despre Spovadă

Sophia Sketchpad

Un frumos clip catehetic din proiectul Sophia SketchPad, despre Spovadă. Poate fi punctul de plecare pentru o discuţie interesantă – de la adolescenţi la adulţi – despre Spovadă, abordând diverse aspecte, de la instituire până la motivaţia din spatele acestui Sacrament.

Subtitrarea, realizată de Oana și Radu C. poate fi descărcat de aici. Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 7 min 54 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete:

Subtitrarea în limba română

Biserica Catolică învață că trebuie să ne spovedim pentru iertarea păcatelor grave. Aceasta înseamnă că trebuie să ne pară rău pentru relele făcute, să le mărturisim cu voce tare unui preot și să îndeplinim canonul pe care ni-l dă. Chiar trebuie să facem așa? Ce spune Isus despre aceasta în Biblie?

După moartea și învierea Sa Isus le-a spus Apostolilor: „Pace vouă! Așa cum m-a trimis Tatăl, așa vă trimit și Eu pe voi.” Și apoi a suflat asupra lor și le-a spus: „Primiți pe Duhul Sfânt. Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate; cărora le veți ține, vor fi ținute.” A dat apostolilor (pe care i-a făcut primii preoți la Cina cea de Taină) autoritatea de a ierta păcatele în numele Său. Dându-le această sfântă autoritate a instituit Sacramentul Penitenței și Reconcilierii.

Dar apostolii nu urmau a trăi pe pământ pentru totdeauna. Așa că au transmis această putere succesorilor lor, Episcopilor și apoi preoților, pentru ca oamenii din orice timp să poată să experimenteze iertarea lui Dumnezeu. În fiecare săptămână în parohia ta Cristos își continuă munca prin preotul tău ascultând spovezi și iertând păcatele în persoana lui Cristos. Isus dă preoților multe puteri spirituale: Puterea de a boteza, de a transforma pâinea și vinul în Trupul și Sângele Său, de a unge bolnavii și de a ierta păcatele. Acestea sunt câteva dintre cele șapte Sacramente. Nu sunt doar întâlniri spirituale, invizibile cu Dumnezeu ci sunt întâlniri fizice, vizibile cu El. Așa după cum poți gusta Euharistia, poți simți apa Botezului și poți mirosi uleiul de la Maslu, poți și auzi preotul spunându-ți că ești iertat.

Isus a avut o natură umană și, ca noi, a avut trup și suflet uman. El știe că avem nevoie de întâlniri fizice și de aceea se face disponibil pentru noi în Sacramente. În Sacramente Isus vine la tine dar și tu trebuie să mergi la El. Spovada este o cale de a întreține o prietenie adevărată și intimă cu Isus Cristos. Dumnezeu nu este doar în cer. El este aici, cu noi, acționând în lume.

Mulți întreabă: „De ce trebuie să ne mărturisim păcatele la un preot în loc să mergem direct la Dumnezeu?” Dar când mergi la Spovadă mergi de fapt direct la Dumnezeu! Îți amintești cum Isus le-a poruncit Apostolilor să dezlege sau să lege păcatele? Cum puteai ei ști pe care să le dezlege și pe care nu decât dacă oamenii le spuneau păcatele lor? Este adevărat, Cristos ne cunoaște toate păcatele și ne știe inimile mai bine decât le știm noi. Dar tot trebuie să ne exprimăm părerea de rău pentru păcatele comise. Este ca atunci când un bun prieten te jignește: vrei să spună că îi pare rău și să îți ceară să îl ierți. În același fel trebuie să îi ceri iertare lui Dumnezeu.

Deci: acum că am înțeles de ce Cristos a creat Sacramentul Penitenței și Reconcilierii să vedem ce se întâmplă la Spovadă. Înainte să îți mărturisești păcatele trebuie să îți examinezi conștiința: să te gândești la ce păcate ai comis. Ne ajută trecerea prin cele Zece Porunci: L-ai pus mereu pe Dumnezeu pe primul loc? Ai arătat dragoste față de semeni? Fă o listă dacă te ajută sau dacă crezi că ai putea uita ceva. Când intri în confesional spune: „Binecuvântează-mă, părinte, căci am păcătuit!” Și apoi spune-i preotului cât timp a trecut de la ultima ta Spovadă. Apoi spune-i tot ce ai făcut greșit. Nu trebuie să intri în prea multe detalii, dar spune-i cel puțin tipurile de păcate comise și cam de câte ori le-ai comis. Când ai terminat spune: „Îmi pare rău pentru acestea și pentru toate păcatele mele” și ascultă apoi sfaturile pe care ți le va da. Preotul îți va indica apoi un canon de penitență. Cel mai adesea va fi o rugăciune de spus sau o faptă bună de făcut cuiva. Odată ce ai spus actul de căință preotul îți va ierta păcatele în persoana lui Cristos. Mulțumește preotului și apoi împlinește canonul cât mai rapid cu putință.

Suferința și moartea lui Cristos au fost sacrificiul suprem pentru păcatele tale. De aceea nu trebuie să ne fie rușine sau teamă să ne mărturisim păcatele. El a plătit deja de bună voie prețul pentru ele. Când îți mărturisești păcatele în Sacrament, acest sacrificiu suprem acționează în sufletul tău. Când îți împlinești canonul, te alături suferinței lui Cristos într-o mică măsură, compensând pentru păcatele tale și devenind din nou discipol al Său. Dar de ce să facem așa ceva? Pentru a înțelege de ce este atât de important trebuie să înțelegem efectele păcatului asupra sufletelor noastre. Când Dumnezeu ne-a creat, ne-a creat oameni liberi. De asemenea ne-a dat reguli, din iubire. Aceste porunci sunt spre binele nostru și ne ajută să trăim după cum trăiește Domnul!

Adam și Eva s-au folosit de libertatea lor pentru a se răzvrăti împotriva poruncii lui Dumnezeu. Și adesea și tu și eu facem la fel. Adesea simțim că regulile ne restrâng libertatea, dar adevărul este că nu o fac! Regulile lui Dumnezeu ne eliberează! Este ca în sport. Dacă ne auto-disciplinăm, vom putea să alergăm mai repede, să ajungem mai departe și să jucăm mai bine. Pe de altă parte dacă folosești greșit libertatea, pierzi controlul asupra propriei vieți. Luând droguri, ajungi sclav al dependenței sau cheltuind necugetat, ajungi sclav al datoriilor. Tu ești responsabil de alegerile tale, iar când alegi să nu respecți Poruncile lui Dumnezeu ajungi sclav al păcatului. Îți poți pierde mântuirea prin propriile tale alegeri libere.

Dacă vrei să devii o persoană mai bună trebuie să te disciplinezi și să urmezi regulile lui Dumnezeu. Doar atunci vei fi fericit, eliberat de păcat și pe drumul spre rai. Spovada întărește înțelegerea ta privind ce e rău și ce e bine și te ajută ca în mod constant să îmbunătățești cine ești și cum acționezi. Dar mai mult decât atât: reface prietenia ta cu Dumnezeu și te ține aproape de Cristos. Milostivirea lui Dumnezeu nu scade niciodată. El ne-a spus că dacă ne pare rău de un păcat și cerem iertare, ne-o va da mereu. Chiar dacă vei mărturisi același păcat din nou și din nou. Dumnezeu îți dă de asemenea un dar special când mergi la Spovadă: Harul sfințitor! Acest har e chiar viața lui Dumnezeu. Tăria și puterea Sa, care te ajută să lupți cu ispitele păcătoase. Dar și tu ai un rol de jucat! Trebuie să cooperezi cu harul. Trebuie să ai intenția categorică de a nu mai comite acel păcat din nou.

Dumnezeu vrea să fii desăvârșit și te va ajuta în acest sens. Mergi deci la Dumnezeu în Spovadă! Căiește-te de păcatele tale și caută să nu le mai comiți din nou. Te vei bucura, așa cum este bucurie și în ceruri, căci Isus te eliberează de povara păcatului și devii ceea ce El vrea să fii: sfânt!