Din exemplul lui Cristos

Sf. Toma de Aquino

De ce a fost necesar ca Fiul lui Dumnezeu să sufere pentru noi? A fost o mare necesitate, pe care o putem rezuma în două puncte: ca remediu pentru păcatele noastre și ca exemplu pentru ceea ce trebuie să facem. A fost un remediu, deoarece în pătimirea lui Cristos găsim remediul împotriva tuturor relelor în care putem cădea din pricina păcatelor noastre. Dar nu mai mică este utilitatea sa cât privește exemplul. Căci pătimirea lui Cristos este suficientă pentru a orienta întreaga noastră viață. Într-adevăr, cine vrea să ducă o viață desăvârșită nu trebuie să facă altceva decât să disprețuiască ceea ce a disprețuit Cristos pe cruce și să dorească ceea ce El a dorit. Căci nici un exemplu de virtute nu lipsește din cruce.

Cauți un exemplu de iubire? Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să își dea viața pentru prietenii Săi. Aceasta a făcut Cristos pe cruce. Cauți un exemplu de răbdare? Găsești unul excelent pe cruce. Cauți un exemplu de umilință? Privește la cel răstignit. Cauți un exemplu de ascultare? Urmează-l pe cel care s-a făcut ascultător față de Tatăl până la moarte. Cauți un exemplu de disprețuire a lucrurilor pământești? Urmează-l pe cel care este Regele regilor și Stăpânul stăpânilor. Pe cruce, El este gol, batjocorit, scuipat, lovit, încoronat cu spini, adăpat cu fiere și oțet.

Sf. Toma de Aquino

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai jos, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!
Alte informații

Cunoști viața Sfântului Toma de Aquino?

Citește despre viața lui
Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 28 ianuarie 2020
ID intern: 00609