Două veniri ale lui Isus

Sf. Chiril al Ierusalimului

Două veniri ale lui Isus. Una a fost, cealaltă va fi cândva. Cumva se aseamănă între ele, în același timp fiind complet diferite.

Noi vestim venirea lui Cristos: nu un singur eveniment, ci și un al doilea care este și mai frumos decât primul. Primul a avut loc sub semnul suferinței, al doilea va purta coroana regalității divine. De fapt, de cele mai multe ori, toate evenimentele care se referă la Domnul nostru Isus Cristos sunt duble. Dublă este nașterea: una din Dumnezeu, înaintea veacurilor; a doua, din Fecioară, la împlinirea timpurilor. Dublă este și coborârea: prima, ascunsă și tăcută, ca ploaia pe lână; a doua, strălucitoare, și care este în viitor. La prima lui venire, a fost înfășat și culcat într-o iesle; la a doua, va fi îmbrăcat în lumină ca și cu o haină. La prima, a suportat crucea și nu a respins ocara; la a doua, va veni însoțit de cetele îngerilor ca triumfător.

Să nu ne oprim, așadar, doar la prima lui venire, ci să o așteptăm și pe cea de-a doua. Așa cum am spus la prima: Binecuvântat cel ce vine în numele Domnului (Mt 21,9), la fel vom spune și la a doua. Ieșind în întâmpinarea Domnului împreună cu îngerii, vom spune, adorându-l: Binecuvântat cel ce vine în numele Domnului (Mt 21,9). Mântuitorul va veni nu ca să fie judecat din nou, ci ca să îi judece pe cei care l-au dus la judecată. El, care a rămas în tăcere la prima judecată, le va aminti de fapta lor oribilă acelor nelegiuiți care au îndrăznit să îl răstignească, spunându-le: Iată ce ai făcut, dar eu nu mi-am deschis gura (cf. Ps 38[39],10). Atunci El a venit să împlinească un plan de iubire milostivă și i-a învățat pe oameni cu o forță de convingere blândă, însă, la a doua lui venire, ei vor fi constrânși să recunoască împărăția Sa.

Sf. Chiril al Ierusalimului
Cateheze

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai jos, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!
Alte informații

Cunoști viața Sf. Chiril al Ierusalimului?

Citește despre viața lui

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 27 noiembrie 2016
ID intern: 00396