Duhul Sfânt dă mărturie despre dumnezeirea lui Isus

Sf. Grigore din Nazianz

Cristos este iluminat prin Botez, să strălucim împreună cu El. Ioan botează, Isus se apropie de el; poate pentru a-l sfinți pe cel de la care primește botezul, însă, cu siguranță, pentru a-l înmormânta în întregime pe vechiul Adam în apă. Însă, înaintea noastră și pentru noi, El sfințește Iordanul. […] Iată că Isus iese afară din apă și duce cu Sine, în sus, lumea întreagă. Vede cerurile despicându-se și deschizându-se, acele ceruri pe care Adam le închisese pentru sine și pentru urmașii săi, atunci când a fost alungat din paradisul păzit cu o sabie ca de foc.

Și Duhul Sfânt dă mărturie despre dumnezeirea Sa, căci coboară peste Cel cu care este de aceeași natură. Și o voce este trimisă din cer, de acolo de unde era Acela despre care se dădea mărturie. Și Duhul, venind sub forma unui porumbel, cinstește trupul, pentru că Dumnezeu, arătându-se în forma trupească, îndumnezeiește și trupul. Tot așa, cu multe veacuri înainte, un porumbel a venit să anunțe sfârșitul potopului.

Să cinstim, așadar, botezul lui Cristos și să celebrăm cum se cuvine această sărbătoare. Să fiți în întregime purificați și să vă mai purificați încă. De fapt, nimic nu îi face o mai mare bucurie lui Dumnezeu decât convertirea și mântuirea omului, spre care se îndreaptă toate aceste cuvinte și mistere. Să fiți ca niște lumini în lume, o forță vitală pentru ceilalți oameni. Ca niște lumini perfecte ce stau în fața Luminii celei mari, să vă deprindeți cu viața luminii care este în cer; să fiți iluminați mai clar și mai strălucit de Sfânta Treime de la care ați primit acum, într-un mod restrâns, o singură rază venind de la singura dumnezeire, în Isus Cristos, Domnul nostru, căruia să îi fie glorie și putere în vecii vecilor. Amin.

Sf. Grigore din Nazianz

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]

Alte informații

Fragmentul este din dintr-o predică a acestui sfânt Episcop.

via iBreviary

 

 

 

 

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 12 ianuarie 2020
ID intern: 00605