Dumnezeu a închipuit leacul postului

Sf. Ioan Gură de Aur

Dacă am duce viața cumpătată, dacă tot timpul nostru liber ar fi acordat lucrurilor spirituale, dacă ne-am atinge de hrană numai pentru a ne îndestula nevoile și am folosi întreaga noastră viață pentru lucrări bune, nu am avea ce face cu ajutorul pe care ni l-ar da postul. Dar firea omenească fiind leneșă, atrasă mai ales spre moleșeală și bucurie, Stăpânul nostru, cel plin de bunătate, ca un duios părinte, a închipuit pentru noi leacul postului, ca să smulgă moliciunea din inimile noastre și să ne facă să ne strămutăm grija de la lucrările lumii acesteia la cele spirituale.

Sf. Ioan Gură de Aur

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]

Scurtă reflecție

Postul, ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur a fost „inventat” de Medicul sufletelor noastre. Este un leac împotriva lenei noastre spirituale și ne ajută să ne comutăm atenția spre cele de sus. Practicând postul vom simți disconfort – poate burta protestează de foame sau simțim o poftă nebună de ceea ce ne-am propus în post să nu ne atingem: acest disconfort trebuie să ne amintească de ce postim și să ne orienteze spre Dumnezeu.

Alte informații

Pasajul luat este dintr-o scriere a Sf. Ioan Gură de Aur despre Post. Merită să citești integral acel text: nu e lung și este foarte frumos!

Citește textul integral

Cunoști viața Sfântului Ioan Gură de Aur?

Citește despre viața lui

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 18 martie 2016
Index intern: 00030