Evanghelia lui Marcu

The Bible Project (Read Scripture)

Clipul oferă o prezentare sumară a Evangheliei lui Marcu.  Vom vedea astfel că Marcu a gândit această carte pentru a răspunde unor întrebări precise. În prima jumătate, se concentrează pe CINE este Isus: “Este El adevăratul Mesia?” Apoi, în a doua jumătate, prezintă CUM a devenit Isus regele mesianic.

[tbpdesc link=”https://app.box.com/s/9dvxuvnayxukwik9wzy1wy4showwjiub”] Mulțumim Ela O. pentru traducere.

 

Durată: 5 min 34 sec
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
[etichete]

[tbpinfo]

Subtitrarea în limba română

Evanghelia după Marcu este o carte a Bibliei despre viața lui Isus, iar cea mai timpurie tradiție credibilă ne spune că a fost scrisă de cineva pe nume Ioan Marcu. Marcu nu a luat o serie de istorii aleatoare despre Isus și le-a aruncat la un loc. El a gândit această carte pentru a răspunde unor întrebări precise, dacă Isus a fost sau nu Mesia așteptat de evrei.

Să ne oprim pentru un moment, căci este un termen cu care mulți dintre noi nu suntem familiarizați. Mesia era o figură regească, uneori numită „Fiul lui Dumnezeu”, pe care Israel îl aștepta să vină și să instaureze un Regat aici pe pământ. În vremea lui Isus, Israelul era ocupat de Roma astfel că mulți evrei sperau că Mesia va veni și îi va înfrânge pe romani și va domni ca Rege. Dar Isus nu i-a înfrânt pe romani, de fapt a fost omorât de ei. Și astfel ajungem la problema pe care Marcu încearcă să o trateze în cartea sa.

În prima jumătate, se concentrează pe CINE este Isus: „Este El adevăratul Mesia?” Apoi, în a doua jumătate, prezintă CUM a devenit Isus regele mesianic. Și chiar în mijlocul cărții este inserată această istorie centrală care unește cele două jumătăți și Isus răspunde ambelor întrebări.

Bine. Să discutăm atunci despre prima jumătate a cărții: Cine este Isus. Marcu își afirmă clar credința despre Isus încă din primul verset al cărții: „Începutul veștii celei bune (Evangheliei) despre Isus, Mesia, Fiul lui Dumnezeu.” Una dintre următoarele relatări este despre botezul lui Isus, glasul lui Dumnezeu proclamând din cer: „Acesta este Fiul Meu”. Nu putea fi mai clar: îl prezintă pe Isus ca Mesia.

Da, dar citind prima jumătate a cărții lui Marcu, vei observa că se întâmplă ceva foarte interesant. Isus îi vindecă pe toți acești oameni și le spune mereu să nu spună nimănui cine este El. Se întâmplă de atâtea ori în relatarea lui Marcu! Este foarte ciudat! Da! De ce să țină secret aceasta? Să ne amintim că evreii aveau multe și diverse așteptări despre cum va fi și ce va face Mesia, așa că Isus nu dorea ca oamenii să înțeleagă greșit ce însemna ca El să fie Mesia al Israelului.

Având acestea în minte, ajungem acum la relatarea centrală a cărții, în care Isus îi ia pe discipoli deoparte și îi întreabă: „Cine spuneți voi că sunt Eu?” Iar Petru răspunde ceea ce spuneau toți: „Tu ești Mesia, Fiul lui Dumnezeu”. Dar apoi se întâmplă ceva nou, căci Isus începe să le explice CUM va deveni Regele mesianic, și nu este deloc cum se așteptau ei. Le spune că „va suferi și va muri” și va domni devenind slujitor, sau, cu cuvintele Sale: „Fiul Omului nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru cei mulți.” Petru este înspăimântat de aceasta și îl mustră pe Isus, căci în nici un chip nu îl va lăsa pe Isus să moară. Și Isus răspunde: „Mergi în urma Mea, Satana”, ceea ce este destul de dur. Așa este, dar subliniază cât de important este pentru Isus ca discipolii Săi să înțeleagă cine este El cu adevărat. Și astfel, în această parte centrală, Isus încearcă de trei ori să aibă această discuție cu ei, dar de fiecare dată ei răspund confuzi și înfricoșați.

OK. Ajungem astfel la a doua parte a cărții, în care Marcu vorbește despre CUM devine Isus Regele mesianic. Este ultima săptămână a vieții lui Isus, El merge la Ierusalim, intră în conflict cu conducătorii religioși și ajunge arestat… Este judecat ca unul care pretinde că este regele iudeilor. I se dă chiar o coroană, o mantie purpurie, ca unui rege, dar totul este o batjocură crudă. Apoi este luat în râs, bătut și atârnat pe o cruce, unde moare. Aici, în această scenă crucială, apare un nou personaj – un soldat roman! – care deodată înțelege tot ce se întâmplă… El spune: „Cu adevărat acesta este Fiul lui Dumnezeu”. Ceea ce este nebunesc! Un dușman înțelege primul că regele mesianic al Israelului este Isus cel răstignit.

Aceasta este structura cărții lui Marcu, dar cartea nu se termină cu moartea lui Isus pe cruce. Nu! A treia zi niște femei merg la mormântul lui Isus, dar descoperă că este gol, și un înger stă acolo trimițându-le să meargă și să spună această veste bună, că Isus a înviat din morți. Însă ele fug și nu spun la nimeni pentru că le este frică… Și așa se termină cartea. Este un final brusc!

Da, atât de brusc încât mai apoi scribii au adăugat un final care încheie mai bine istoria. Veți găsi acest final în Biblie cu o notă ce spune că a fost adăugat mult mai târziu. Dar Marcu este un povestitor extraordinar, și intenționat și-a terminat cartea atât de brusc. Pe tot parcursul cărții, discipolii au fost confuzi în ceea ce privește planul lui Isus de a-și da viața, în mijlocul narațiunii, și acum la sfârșit. Este ca și cum Marcu recunoaște cât de uluitoare este această afirmație și vrea ca tu, cititorule, să te confrunți personal cu ea: Este acest Isus răstignit cu adevărat Mesia cel așteptat?