Există profesii care să nu fie compatibile cu credința noastră?

DoCat

Există profesii – sau cel puțin o anumită angajare comunitară – care să nu fie compatibile cu credința noastră?

Da, există domenii de activitate și profesii care se află în contradicție clară cu imaginea creștină a omului și cu standardele etice minime ale Bisericii. Urmându-l pe Cristos, creștinii trebuie să fe pregătiți să țină seamă de dezavantajele profesionale, chiar dacă se află sub o mare presiune economică. Este imposibil să fi în același timp creștin și să muncești într-un praxis pentru avort sau eutanasie. Prostituția, proxenetismul, producerea și răspândirea pornografei sunt interzise la fel de clar ca și participarea mijlocită sau nemijlocită la afacerile cu droguri, cu trafcul de fințe umane și alte practici dăunătoare, de șantaj sau degradante. Creștinii se află adesea în bănci sau în comerțul fnanciar sub presiunea de a trebui să le vândă clienților lor produse mizerabile. Jurnaliștii trebuie să decidă în conștiința lor cât de departe mai pot merge în anumite practici ale jurnalismului de bulevard, fără a-și pierde identitatea de creștini.

A-i aparține lui Cristos înseamnă: a nu mai da curs unei colaborări profesionale, financiare, economice sau politice cu organizații criminale (mafia, ’Ndrangheta și altele), cu sisteme statale sau întreprinderi nedrepte care distrug creația, care lezează demnitatea umană (salarii sub minimum de existență, condiții de muncă ce îmbolnăvesc, munca copiilor), care asupresc și persecută Biserica, care practică producerea de arme distrugătoare sau care urmăresc mai mult profitul decât spiritul lui Dumnezeu.

DoCat, nr. 321

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]
Alte informații

Fragmentul este din lucrarea pentru tineri despre doctrina socială a Bisericii, intitulată „DoCat”. Aceasta este disponibilă în limba română, de la Editura Sapientia.

Cumpără YouCat

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 14 octombrie 2017
ID intern: 00575