Exod - partea a II-a

The Bible Project (Torah Series)

Clipul oferă o prezentare a celei de-a doua părți a Exodului, a doua carte din Sfânta Scriptură.  Aceasta este în principal dedicată descrierii instrucțiunilor pentru construirea unui cort sfânt, un loc al prezenței Sale în mijlocul poporului ales.

Vedeți AICI rapid toată seria Tora, cu subtitrările sigure (făcute de noi).

[tbpdesc link=”https://app.box.com/s/sl40f5tv3g5pt3z1pmew7m1bq0hcoru5″] Mulțumim Maria C. pentru traducere.

 

 

Durată: 4 min 38 secunde (plus mesajul de final)
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube (ORIGINAL) Vezi pe YouTube (VARIANTA SIGURĂ)

[etichete]
[tbpinfo]

Subtitrarea în limba română

Jon: Prima jumătate a cărții Exodului spune istoria salvării Israelului din sclavie. Iar când oamenii vorbesc de „istoria Exodului”, acestea sunt capitolele la care se referă.

Tim: Dar cartea are o a doua jumătate, în care Moise dă cele Zece Porunci Israelului, împreună cu aceste instrucțiuni privind construirea unui cort sfânt.

Jon: Ce unește aceste două părți este această relatare crucială: poporul lui Israel, aflat în mijlocul pustietății, ajunge la poalele unui munte numit Sinai. Aici, prezența lui Dumnezeu se arată în mod dramatic, sub forma unui nor de furtună.

Tim: Să ne oprim puțin, să discutăm despre conceptul prezenței lui Dumnezeu, fiindcă este foarte important pentru restul cărții. La începutul Bibliei, în Grădina Edenului, umanitatea se afla în prezența lui Dumnezeu, aveau o relație strânsă cu El și era bine. Dar omenirea se răzvrătește, iar această relație este rănită, și accesul la prezența lui Dumnezeu se pierde. Dar Dumnezeu îi promite lui Abraham că va readuce binecuvântările Sale asupra tuturor națiunilor, iar aceasta include această refacere a relației și accesul la prezența Sa.

Jon: Aici, la Sinai, prezența lui Dumnezeu este acum chiar în fața lor, și de fapt este chiar înspăimântătoare. El e aici pentru a invita Israelul la o relație unică și strânsă cu El.

Tim: Cuvântul folosit pentru a descrie această relație este „Legământ”. Este ca un contract legal între Dumnezeu și Israel. Și este unic fiindcă până acum Dumnezeu nu a cerut Israelului să facă ceva în schimb, doar să aibă încredere în El. Dar aici, pe acest munte, Dumnezeu va cere Israelului să facă ceva… multe, de fapt. Le dă un întreg set de legi care includ cele Zece Porunci. Dacă vor respecta aceste reguli, vor deveni poporul care îl va reprezenta pe Dumnezeu în fața națiunilor lumii.

Jon: Ca un fel de preoție…

Tim: Da, aceasta le cere Dumnezeu să devină: o împărăție preoțească. Toate acestea se leagă de promisiunea făcută lui Abraham că familia lui va deveni o binecuvântare pentru popoare.

Jon: Bine, dar respectarea acestor legi va fi dificilă, pentru că sunt multe și stabilesc standarde foarte înalte.

Tim: Deși, dacă ne gândim, dacă cineva în lume le poate respecta e acest popor, care a experimentat nemijlocit harul lui Dumnezeu și puterea Sa atunci când i-a salvat din sclavie.

Jon: Și sunt de acord cu respectarea acestor legi, dar refuză să intre în prezența lui Dumnezeu, pentru că o găsesc încă înfricoșătoare.

Tim: Și din moment ce poporul nu va urca, Moise urcă pe munte singur, ca să se întâlnească cu Dumnezeu. Dar Dumnezeu vrea în continuare să fie cu poporul Său, așa că spune: „Bine, dacă oamenii nu vor să urce la Mine, voi coborî Eu de pe munte pentru a fi cu voi toți.” De aceea, îi cere lui Moise să construiască acest cort complex, ca locul unde prezența lui Dumnezeu să fie în mijlocul poporului Său.

Jon: De aceea urmează șapte capitole de informații arhitecturale detaliate pentru acest cort. Este foarte, foarte, foarte… lung.

Tim: Însă fiecare detaliu este important și are un fel de valoare simbolică. De exemplu, sunt toate aceste imagini inspirate din Grădina Edenului în interiorul cortului. Aceasta pentru a-ți aminti că atunci când ești în cort te afli în prezența lui Dumnezeu.

Jon: Urmează alte șase capitole descriind cum au construit cortul, repetând instrucțiunile cuvânt cu cuvânt.

Tim: Să ne întoarcem, pentru că înainte de terminarea cortului are loc un eveniment important. Moise coboară de pe munte cu Poruncile și cu instrucțiunile în mâini. Și găsește Israelul încălcând primele două porunci ale Legământului.

Jon: Să nu ai alți dumnezei în afară de Mine și să nu te închini la idoli ciopliți.

Tim: Da. Iată că imediat după acceptarea Legământului, ei țin o petrecere ritualică și adoră un idol. Așa că Dumnezeu îi spune lui Moise: „Știi ceva? Așa nu se poate. Ar trebui să distrug poporul acesta și să o iau de la început cu tine.”

Jon: Dar Moise îi amintește lui Dumnezeu de promisiunea făcută lui Abraham și îl imploră să îi cruțe. E un dialog ciudat. De ce ar avea nevoie Dumnezeu să i se amintească ceva?

Tim: Da, pare ciudat. Dar acest dialog ne invită în tristețea și suferința lui Dumnezeu, pricinuite de acțiunile lui Israel. Ar fi putut într-adevăr să îi părăsească. În schimb, Dumnezeu alege fidelitatea față de propriile promisiuni, chiar dacă știe că îl va costa.

Jon: Ajungem astfel la finalul cărții. Tabernacolul este construit. Prezența lui Dumnezeu coboară de pe munte pentru a-l umple. Iar în scena finală, Moise vrea să intre în tabernacol pentru a fi în prezența lui Dumnezeu…

Tim: Dar nu poate. Nu reușește să intre și așa se încheie cartea.

Jon: De ce nu poate intra? Acesta era scopul.

Jon: Când Israelul s-a închinat vițelului de aur, a fost o ofensă adusă loialității lui Dumnezeu, așa că Moise nu poate intra pur și simplu în cort, ca și cum totul ar fi bine. Există încă o problemă mai adâncă în această relație.

Jon: Vor reuși vreodată să rezolve relația și să ajungă în prezența lui Dumnezeu?

Tim: Următoarea carte, Leviticul, vorbește tocmai despre aceasta.