Fapte 13-20

The Bible Project

 

Cum a fost pentru apostolul Pavel să călătorească prin Imperiul Roman proclamând Vestea cea Bună despre Isus înviat? Ce l-a motivat să înființeze noi comunități creștine în oraș după oraș, și cum au răspuns oamenii la mesajul său? În al treilea material video despre cartea Faptelor Apostolilor, vom explora toate acestea și mai multe!

Clipul face parte din The Bible Project, de unde îl puteți descărca la rezoluție mare.

Clipul are subtitrare în limba română, ce poate fi descărcată de aici în varianta noastră. Traducere: Mircea Fernea.

Durată: 4 min 42 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube (varianta noastră) Vezi pe YouTube (varianta originală)

Etichete:

Subtitrarea în limba română

– În secolul I, cei mai mulți oameni din jurul Mării Mediterane locuiau în orașe dens populate, toate conduse de Imperiul Roman.

– Fiecare oraș era un amestec divers de culturi, etnii și religii.

– De aceea erau tot felul de temple pentru a aduce jertfe la tot felul de zei și fiecare persoană avea propriul „portofoliu” de zei cărora jura supunere.

– Dar în fiecare oraș găseai și un grup minoritar ce nu se închina altui Dumnezeu decât al lor: israeliții, cunoscuți și cu numele de evrei. Ei susțineau că Dumnezeul lor e unicul și adevăratul Creator și Rege al lumii.

– Orașele erau conectate printr-o rețea de drumuri construite de Imperiul Roman. Era deci ușor să te deplasezi, să faci afaceri și să răspândești idei noi.

– O persoană familiarizată cu aceste drumuri a fost apostolul Pavel. Și-a petrecut a doua jumătate a vieții călătorind din oraș în oraș, vestind că Dumnezeul lui Israel a numit un nou Rege peste națiuni.

– Acest Rege nu era ca predecesorii Săi.

– Corect! Majoritatea regilor au condus cu violență sau forță. Dar acest nou Rege domnește cu jertfă de Sine și cu iubire. Numele lui e Isus și Pavel e mesagerul Său, care îi invită pe toți oamenii să trăiască sub conducerea Regelui.

– Relatările călătoriilor lui Pavel și cum primesc oamenii acest mesaj constituie a treia parte a cărții Faptele Apostolilor. De ceva timp, „sediul” lui Pavel era în orașul Antiohia. De acolo, el și colaboratorii lui au mers în trei călătorii, călătorind pe uscat și pe mare către orașe strategice din întreg imperiul.

– În fiecare oraș, Pavel mergea întâi la sinagoga evreiască, unde se aduna poporul său. Începea să învețe și să arate că Regele mesianic, promis în Scripturile evreiești, e Isus din Nazaret.

– Unii au crezut această veste. Alții nu au făcut-o. Iar alții credeau că mesajul era așa amăgitor și periculos, încât provocau revolte pentru a-l scoate pe Pavel din oraș.

– Atunci Pavel mergea în piața plină de viață a orașului. Își deschidea o afacere pentru a face și a vinde corturi de piele, pentru a-și acoperi cheltuielile de călătorie. Aici, Pavel continua să împărtășească vestea despre Regele înviat Isus cu oricine dorea să asculte.

– A fost adesea înțeles greșit, ca promovând un nou zeu. Odată s-a rugat pentru un bolnav, acesta s-a vindecat și toți au crezut că e un zeu grec care a venit să îi viziteze.

– Dar Pavel a insistat că există un singur Dumnezeu adevărat și el e slujitorul Său. Acest mesaj a provocat adesea opoziție și revoltă și a fost bătut, chiar aruncat în închisoare.

– De ce o reacție atât de puternică?

– Închinarea la zei era liantul culturii romane. Ei credeau că zeii le păstrau orașele în siguranță și cultul adus la templu zeilor era o parte mare a economiei lor. Pavel nu doar îl adăuga pe Isus ca un nou zeu pe listă. El spunea că toți ceilalți zei sunt neputincioși, chiar falși!

– Deci le submina modul de viață.

– Da, și mai mult decât atât. Când Pavel îl vestea pe Isus ca nou Rege, îl numea „Domn” sau „Fiul lui Dumnezeu”, chiar titlurile pe care oamenii le foloseau pentru împăratul Romei.

– Mesajul lui Pavel putea fi ușor privit ca amenințând întreaga ordine politică. De ce s-ar alătura cineva acestei mișcări? Sună periculos.

– Oamenii erau captivați de istoria lui Isus și de faptul că iubirea Lui a creat comunități în care toți erau tratați ca egali, indiferent de etnie, sex sau statut economic. Acești oameni formau noi familii ce mâncau împreună, trăiau în spirit de sacrificiu și aveau grijă de săraci.

– Trăiau ca și când Isus era, într-adevăr, Regele.

– Corect! În fiecare oraș în care Pavel vestea mesajul despre Isus, oamenii erau transformați de Spiritul lui Dumnezeu pentru a deveni oameni noi.

– Astfel, Pavel rămânea în acel oraș și îi învăța calea lui Isus.

– Și apoi pleca spre un nou oraș.

– A fost o viață dificilă. Pavel a trebuit să suporte multă durere și suferință.

– Da, și a făcut-o pentru că a crezut că propriile sale greutăți erau o retrăire a suferinței și a morții lui Isus pentru alții. A spus că iubirea lui Dumnezeu l-a făcut să împărtășească istoria lui Isus, indiferent de cost.

– După a treia călătorie, reputația lui Pavel a crescut. Și-a făcut mulți prieteni noi dar și mulți dușmani pe care ar fi fost înțelept să îi evite.

– Dar Pavel nu i-a evitat. Următoarea sa oprire a fost Ierusalimul, un oraș plin de oameni ce îl voiau arestat, chiar mort. De ce merge la Ierusalim și ce se întâmplă când ajunge acolo? Despre aceasta e secțiunea finală a Faptelor Apostolilor.