Fapte 21-28

The Bible Project

În ultimul material video din seria despre Faptele Apostolilor, urmărim cum Pavel face o ultimă călătorie la Ierusalim și apoi ajunge într-o închisoare romană. Dar în mod paradoxal, încercarea lui Pavel îl conduce în inima Imperiului Roman, unde ajunge să vestească Împărăția lui Dumnezeu națiunilor.

Clipul face parte din The Bible Project, de unde îl puteți descărca la rezoluție mare.

Clipul are subtitrare în limba română, ce poate fi descărcată de aici în varianta noastră. Traducere: Mircea Fernea.

Durată: 4 min 49 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube (varianta noastră) Vezi pe YouTube (varianta originală)

Etichete:

Subtitrarea în limba română

– Am explorat Faptele Apostolilor, scrise de un om pe nume Luca, fiind o continuare a Evangheliei lui Luca. Faptele au început cu Isus spunându-le ucenicilor să răspândească Vestea Bună despre Împărăția Lui.

– Au început în Ierusalim, apoi în regiunile învecinate și de acolo până la marginile pământului.

– În Ierusalim, mesajul lor a fost primit de mulți și respins de mulți. Mai ales de către conducătorii Templului. Ei erau scandalizați de această nouă afirmație că întreaga istorie a Israelului a fost împlinită prin viața, moartea și Învierea lui Isus.

– Unul dintre acești lideri a fost un bărbat numit Saul din Tars, care a lucrat neobosit să oprească mișcarea. Aceasta până l-a întâlnit el însuși pe Isus înviat. Această întâlnire îl transformă pe Saul dintr-un dușman al lui Isus într-un vestitor al Împărăției Sale.

– Și astfel ani de zile a călătorit în Imperiul Roman, folosind numele său roman, Paul, creând comunități ale lui Isus peste tot.

– Una dintre cele mai mari dorințe ale lui Pavel era ca toate aceste comunități diverse să se vadă ca un popor unit, indiferent de diferențele dintre ei: evrei sau non-evrei, bărbați sau femei, sclavi sau liberi.

– Isus crea o familie unită de oameni egali trăind împreună sub conducerea Sa.

– Aceasta ne duce la secțiunea finală din Faptele Apostolilor. Înapoi în Ierusalim, unde a început mișcarea, urmașii evrei ai lui Isus sufereau de secetă și foamete.

– Pavel a fost așa înflăcărat de unitatea Bisericii încât a început o mare strângere de fonduri în rândul diverselor biserici pe care le-a înființat. Au strâns bani pentru ca el și un grup de reprezentanți să îi ducă drept dar de ajutor la Ierusalim.

– Dar Pavel nu e în siguranță în Ierusalim. Conducătorii evrei îl urăsc așa mult, încât îl vor mort.

– Și Pavel știa că pășește într-o capcană. Prietenii l-au rugat să nu meargă, dar nimeni nu l-a putut opri.

– De ce își risca Pavel viața pentru a duce acest dar? Nu putea trimite pe altcineva?

– Pentru Pavel era ceva personal. Ierusalimul e locul unde participase la uciderea discipolilor lui Isus și acum putea să îi slujească! E și locul unde Isus însuși a fost executat și pentru Pavel ar fi o onoare să sufere acolo alături de Regele său. Pavel merge la Ierusalim și așa cum era de așteptat e găsit de dușmanii lui. O gloată se adună și încearcă să îl omoare. Dar soldații romani îi salvează viața, luându-l în custodie.

– Liderii evrei îl acuză pe Pavel de pornirea unei revolte împotriva Romei, dar nu o pot dovedi.

– Și romanii nu știu ce să facă cu el.

– Da, văd că Pavel nu e un răufăcător, dar afirmația că un evreu răstignit e Regele înviat al lumii continuă să îi aducă necazuri.

– Așa că Pavel e transferat de la un tribunal la altul până când cere să fie judecat în tribunalul Cezarului, în Roma. Așa că îl trimit bucuroși!

– În toată această secțiune a Faptelor, Luca, scriitorul relatării, prezintă procesele și arestările lui Pavel ca să semene cu relatarea anterioară despre procesul și arestarea lui Isus. Luca subliniază un lucru important: când oamenii lui Isus urmează calea lui Isus, istoria lor începe să semene cu istoria Lui. Ceea ce e frumos, dar vine cu un cost.

– Pe drum spre Roma, barca cu Pavel e lovită de o furtună violentă. Și toată lumea se sperie!

– Cu excepția lui Paul! El e sub punte oferind o masă, așa cum a făcut Isus în noaptea dinaintea procesului Lui. Pavel binecuvântează și apoi frânge pâinea, promițând că Dumnezeu e cu ei în furtună. A doua zi, nava se lovește și se sparge de stânci, dar toți ajung în siguranță la mal.

– Ceea ce e uimitor, dar Pavel nu scapă de probleme. E dus la Roma și pus în arest la domiciliu.

– Dar nu este atât de rău. În casa lui poate primi grupuri de evrei și non-evrei, împărtășindu-le Vestea Bună despre Isus, Regele înviat.

– Aceasta e o mișcare îndrăzneață în Roma, centrul puterii de unde Cezarul guvernează lumea ca împărat.

– Da! Avem Împărăția alternativă, răsturnată, a lui Isus, acum crescând în inima celui mai puternic imperiu din lume, totul prin suferința unui prizonier. Cu acest contrast între împărății, Luca încheie relatarea lui.

– E o imagine minunată, dar relatarea ar trebui să fie despre acest mesaj răspândindu-se până la capătul pământului, deci nu ar trebui să continue?

– Desigur! Luca a lăsat relatarea deschisă intenționat, pentru ca cititorii să știe că ea nu s-a terminat și că ei pot participa la Împărăția lui Isus, care continuă să se răspândească până în ziua de azi!