Figuri cheie: Sf. Ecaterina de Siena

Episcopul Robert Barron

Deși această doctor și mistică a Bisericii din secolul al XIV-lea nu a studiat niciodată teologia și, de fapt, nu a învățat niciodată să citească sau să scrie, viața ei constituie o provocare puternică pentru secularismul aplatizat al timpului nostru. Episodul acesta face parte din seria „Figuri cheie”, produsă de Word on Fire, cu Episcopul Robert Barron ca prezentator. Episodul a fost făcut public în ziua sărbătoririi acestei sfinte, 29 aprilie, anul 2024.

În momentul publicării, subtitrarea în română este disponibilă doar pe Cristofori.ro, nu și pe YouTube, în clipul original.

Durată: 57 minute și 48 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete:
Mistica Caterina Benincasa, cunoscută lumii ca Ecaterina de Siena, e una dintre cei mai neobișnuiți și mai uimitori dintre sfinții Bisericii. O femeie needucată dintr-o familie obișnuită, a devenit, în decursul unei vieți foarte scurte, un obiect de fascinație pentru mii de persoane și consilier pentru regi, regine și Papi. Deși nu a studiat niciodată teologia și nu a învățat să citească sau să scrie, a ajuns să fie recunoscută ca Doctor al Bisericii și o maestră a vieții spirituale. Conexiunea ei mistică cu lumea superioară – ea a vorbit cu Cristos, Maria și ceilalți sfinți la fel de obișnuit cum un prieten vorbește cu altul – constituie o provocare puternică pentru secularismul aplatizat al timpului nostru. Ea dă mărturie despre adevărul profund biblic că această lume și lumea superioară nu sunt despărțite de o prăpastie teribilă, ci mai degrabă interacționează, se întrepătrund.

În centrul marii rugăciuni a lui Isus se află cererea: „Vină Împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer, așa și pe pământ”. Ecaterina a înțeles profund adevărul din aceasta. Ca Augustin, Bonaventura, Tereza de Avila, Ioan al Crucii, Ecaterina a înțeles profund procesul fin prin care cineva se ridică de la degradarea păcatului până la extazul unirii cu Dumnezeu. Descrierile ei despre acest proces, care sunt printre cele mai frumoase și impresionante în toată tradiția, ne ajută pe toți cei care căutăm să mergem pe calea Domnului. Tindem să asociem puterea și prestigiul cu a fi preot, ca și când a fi preot înseamnă că ai putere și prestigiu. În Evul Mediu, au văzut-o pe Ecaterina ca o figură extrem de puternică. Și erau preoți și Episcopi în cercul ei de familie care o numeau „Mama”, care i-au fost extrem de devotați, o vedeau foarte mult ca învățătoarea lor spirituală. Și apoi această femeie merge la Avignon, la curtea papală, și îi spune Papei în termeni categorici: „Întoarce-te la Roma”, iar el o ascultă.