Care este genul literar al Evangheliilor?

Radu și Oana Capan

Poate să pară o întrebare ce ține de sfera literaturii, dar de fapt este foarte importantă pentru credința creștină: ce gen literar au Evangheliile? Știm că Biblia este în sine o colecție de cărți, de diferite genuri literare. Uneori aceeași carte biblică poate reuni în paginile ei genuri literare diferite! Vom vedea că în ultimele secole au fost avansate diverse teorii despre genul literar al Evangheliilor, teorii care aruncă în aer credibilitatea lor istorică. Dar în același timp vom vedea că există argumente serioase pentru a le considera biografii istorice antice.

Clipul face parte din seria „Credibilitatea Evangheliilor”, produsă de Radu și Oana Capan (Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla), cu consultarea biblică a pr. Eduard Patrașcu, din Dieceza de Iași.

Durată: 14 min 40 secunde

Vezi pe YouTube

Etichete:

Ce ați spune despre cineva care ar ataca credibilitatea Evangheliilor reproșând că nu includ fotografii de la evenimentele relatate? Evident că această așteptare este stupid de anacronică: fotografia a fost inventată cândva prin secolele XVII-XVIII, pe când Evangheliile au fost scrise în secolul I. Ei bine, tot anacronică este și așteptarea multora ca Evangheliile să răspundă normelor de astăzi ale jurnalismului sau ale tehnoredactării academice, cu citarea surselor și redarea la virgulă a evenimentelor. Să nu uităm că, de exemplu, ghilimelele, așa cum le înțelegem noi astăzi, sunt cam de-o vârstă cu fotografia! De fapt puțin mai vechi. Evangheliștii nu s-au preocupat de citarea exactă, și în general nu au lucrat după normele de redactare a unei lucrări de licență de secol XXI.

Apropo de virgulă, exagerările în pretențiile de exactitate sunt ilustrate de apologetul Jimmy Akins cu o scenă din celebrul serial Star Trek, din seria originală, din anii ’60-’70. Într-un episod cu comandantul Spock, vulcanian, și căpitanul Kirk, pământean, cei doi se află într-o clasică operațiune de salvare. La un moment dat căpitanul întreabă: „Ce șanse crezi că avem să scăpăm?” Spock îi răspunde: „E dificil să fiu exact, căpitane. Aș spune că de aproximativ 7.824 virgulă 7 la 1.” Kirk spune ironic: „Ți-e dificil să fii exact? 7.824 la 1?” Spock îl corectează: „7.824 virgulă 7 la 1”.

Adevărul este că noi vorbim adesea în aproximări: spunem că mai avem o oră până acasă, pe când Spock ne-ar corecta: „58 de minute și 10 secunde”. Uneori proiectăm așteptări de exactitate à la Spock, de parcă evangheliștii ar fi fost vulcanieni, și nu pământeni. Și uite așa, unii sunt în stare să facă din țânțar armăsar: la Botezul lui Isus Cristos în Iordan, Dumnezeu a spus „Acesta este Fiul Meu cel iubit”, ca la Matei, sau „Tu ești Fiul Meu cel iubit”, ca la Marcu?